Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παλλαϊκός γιορτασμός

Την ερχόμενη Κυριακή συμπληρώνονται 23 χρόνια από τη ματωμένη εξέγερση του Πολυτεχνείου. Κάποιοι που θα ήθελαν να μετατρέψουν το γιορτασμό της επετείου σε ένα τυπικό μνημόσυνο, ανακαλύπτουν ότι "δεν τους βγαίνει", παρά τα "εξαρτησιογόνα" της παθητικότητας και της παραίτησης που επιδιώκουν χρόνια τώρα να εισαγάγουν στις φλέβες του λαού και της νεολαίας. Βλέπουν ότι την 17η του Νοέμβρη δεν μπορούν να τη μετατρέψουν σε ένα "συμπόσιο". Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν ένας παλλαϊκός ξεσηκωμός και έτσι πρέπει να τιμηθεί. Οχι γιατί οι χιλιάδες που θα ενώσουν τις φωνές τους στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία είναι... προσβεβλημένοι από το μικρόβιο της "επαναστατικής γυμναστικής", όπως περιγράφουν οι θλιβεροί διαδρομιστές και παρατρεχάμενοι της αντιλαϊκής εξουσίας και της υποταγής, όσους δε σκύβουν κεφάλι. Αλλά γιατί αυτή η επέτειος έρχεται σε μια στιγμή που πλέον η διαπίστωση είναι κοινή: "Δεν πάει άλλο".

Το ποτάμι της δυσαρέσκειας και της αγανάκτησης που σιγοβράζει, είναι δυνατό και αναγκαίο να "φουσκώσει" την ερχόμενη Κυριακή. Το επιβάλει ο πανεκπαιδευτικός αναβρασμός, που χτες πήρε τη μορφή παναθηναϊκής κινητοποίησης για την υπεράσπιση της δωρεάν Παιδείας. Το καθιστά αναγκαίο ο αγώνας ενάντια στην αυθαιρεσία των κεφαλαιοκρατών, που χτες καταδίκασαν με το συλλαλητήριό τους τα εργοστασιακά σωματεία, διαδηλώνοντας κατά της πολιτικής της λεηλασίας των εργασιακών σχέσεων. Το προαναγγέλλει η ειλημμένη απόφαση να υπάρξει αντίσταση στην καταλήστευση του μόχθου των εργαζόμενων και των αγροτών, όπως φανερώνει η επερχόμενη παναγροτική κινητοποίηση και η αντίσταση των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ενάντια στα επικείμενα "προϋπολογισμένα" μέτρα λιτότητας.

Η 23η επέτειος του Πολυτεχνείου συμπίπτει με αυτό ακριβώς το τοπίο. Δυο περίπου μήνες μετά τις εκλογές, τα λαϊκά στρώματα ασφυκτιούν. Οι εργατοϋπάλληλοι αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση με την απειλή του εισαγγελέα, ενώ οι συνταξιούχοι με την επίδειξη θρασύτατης αδιαφορίας. Ταυτόχρονα, αυτό το δίμηνο ήταν αποκαλυπτικό για το σχεδιαζόμενο πισωγύρισμα σε πραγματικά "μαύρες" μέρες εξάρτησης, καθώς τα ανοιχτά εθνικά θέματα επιχειρείται να "κλείσουν" ολοταχώς με τη μέθοδο του ενταφιασμού τους στα τάρταρα του ΝΑΤΟ, της αμερικανοκρατίας και της ΕΕ. Αυτές είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες ο ελληνικός λαός θα υποδεχτεί την 17η Νοέμβρη. Και μόνο όποιος "κλέβει" το ψωμί. Μόνο όποιος κερδοσκοπεί με φόντο την Παιδεία. Μόνο όποιος υπηρετεί τον αυταρχισμό. Μόνο όποιος εξυμνεί την υποτέλεια, δε θέλει να δει πόσο επίκαιρα είναι σήμερα τα συνθήματα και τα οράματα για "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία".

Αυτά τα κοινά για τους εργάτες, τους αγρότες, τους φοιτητές, τους άνεργους, οράματα και αιτήματα, αυτά που οδήγησαν το 1973 στον αγώνα κατά της χούντας και του ιμπεριαλισμού, είναι αυτά και πάλι που "καλούν" σήμερα το λαό της Αθήνας να δώσει το "παρών" σε ένα παλλαϊκό ξέσπασμα την Κυριακή. Σε μια διαδήλωση μήνυμα. Μήνυμα προς αυτούς που με την πολιτική τους βουλιάζουν τον τόπο προς όφελος των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου. Προς αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Νομαρχία της ΕΕ και... 53η Πολιτεία των ΗΠΑ. Προς αυτούς που θα θελήσουν να ασελγήσουν και να αμαυρώσουν την επέτειο - με τα κανάλια να έχουν νοικιάσει (!) τα μπαλκόνια γύρω από το Πολυτεχνείο για καλύτερη λήψη του σόου - παίζοντας με τους γνωστούς προβοκάτορες το παιχνίδι μεταξύ "κουκουλοφόρων" και "κρανιοφόρων". Ενα μήνυμα παλλαϊκό και σαφές: "Δεν πάει άλλο"! Εμπρός για τα Πολυτεχνεία της λαϊκής αντεπίθεσης!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουμε τη μάχη για τη δικαίωσή του (2003-11-15 00:00:00.0)
Ο αγώνας συνεχίζεται, δυναμώνει, έχει προοπτική (2001-11-17 00:00:00.0)
Σύμβολο αντίστασης, πάλης και ελπίδας (1997-11-15 00:00:00.0)
Δούρειοι Ιπποι (1996-11-19 00:00:00.0)
Εύγλωττη υποκρισία (1996-11-16 00:00:00.0)
Λαός και νεολαία θα βάλουν στη γωνία τους υπονομευτές (1996-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ