Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Η κυβέρνηση περιμένει και ευχαριστώ...
Συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο για τις μισθολογικές ρυθμίσεις μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος

Να της πουν κι ευχαριστώ για το μισθολόγιο πείνας που προωθεί, ζητάει η κυβέρνηση από τους στρατιωτικούς και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Αυτό ούτε λίγο - ούτε πολύ υποστήριξε ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, κατά τη χτεσινή συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου για τις νέες μισθολογικές ρυθμίσεις μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος. Συγκεκριμένα, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι με το νομοσχέδιο επιφυλάσσεται μια ειδική μεταχείριση στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, επιτυγχάνεται μια ουσιαστική αύξηση των μισθών των στελεχών αυτών των κλάδων και ανοίγονται νέες ρεαλιστικές αλλά και ταυτόχρονα ευνοϊκές μισθολογικές προοπτικές.Παρέκαμψε δε τις κριτικές που ασκήθηκαν και από κυβερνητικούς βουλευτές, λέγοντας ότι "εμείς δεν υποστηρίζουμε πως με το παρόν νομοσχέδιο λύνονται όλα τα μισθολογικά προβλήματα". Σημείωσε όμως ότι αυτό είναι μια παρέμβαση καθοριστικής σημασίας σ' έναν από τους συντελεστές που σχετίζονται με την αμυντική επάρκεια της χώρας. Αναφερόμενος δε στους συνταξιούχους των κλάδων αυτών, απέφυγε να πάρει θέση πάνω στα αιτήματά τους λέγοντας ότι το νομοσχέδιο δεν είναι συνταξιοδοτικό κι ότι σε κάποιο άλλο που θα ασχολείται με θέματα συντάξεων θα υπάρξουν ρυθμίσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων. Τέλος, ο Α. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι με το συζητούμενο νομοσχέδιο εξαντλούνται οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα και πολλές από τις αυξήσεις μισθών κινούνται πάνω από την εισοδηματική πολιτική.

Τα άλλα κόμματα - κυβερνητικών βουλευτών

Κατά του νομοσχεδίου τοποθετήθηκαν με τις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ άσκησαν κριτική και κυβερνητικοί βουλευτές. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο πρόχειρο και σημείωσε - μεταξύ άλλων - ότι δε διέπεται από αρχές και δε λύνει τα μισθολογικά προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Τόνισε δε ότι χρειάζεται η σύνταξη ενός νέου νομοσχεδίου που να απαντά στα προβλήματα. η εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Μ. Δαμανάκη, υποστήριξε ότι μπορούν να εξευρεθούν χρήματα για την αύξηση των μισθών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αν υπάρξει αναδιοργάνωση των αμυντικών δαπανών ούτως ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα. Ακόμη ζήτησε να υπάρξει διαφορετικό μισθολόγιο για τα Σώματα Ασφαλείας, εκφράζοντας την αντίθεση του κόμματός της στη στρατικοποίησή τους. Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, Ι. Καρακώστας, τόνισε ότι το νομοσχέδιο χρυσώνει το χάπι για ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, ενώ οι χαμηλόμισθοι καταδικάζονται να ζούνε στα όρια της φτώχειας.

Από το κυβερνητικό κόμμα την κριτική στο νομοσχέδιο άσκησαν οι βουλευτές Ελ. Βερυβάκης, Β. Κεδίκογλου, Μ. Γικόνογλου και Κ. Σπυριούνης. Ο Ελ. Βερυβάκης τόνισε ότι αν το νομοσχέδιο μείνει ως έχει, δρα υβριστικά, εξεφτελιστικά και ονειδιστικά για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Δήλωσε δε ότι σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί και να μην το ψηφίσει. Οι Β. Κεδίκογλου και Μ. Γικόνογλου άφησαν κι αυτοί να εννοηθεί ότι μπορεί να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο, επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες για τις χαμηλές αυξήσεις μισθών που προβλέπονται σ' αυτό στον υπουργό Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας. Τέλος, ο Κ. Σπυριούνης δήλωσε ξεκάθαρα ότι για λόγους αρχής θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να κρατήσει διαφορετική στάση αν υπάρξουν μισθολογικές μικροβελτιώσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς

Η επιτροπή συνεδρίασε επίσης για δεύτερη φορά χτες το απόγευμα, οπότε κλήθηκαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των αποστράτων στρατιωτικών. Ολοι επέκριναν το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι οι μισθοί που προβλέπει δεν μπορούν να ικανοποιούν τις ανάγκες μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης. Μάλιστα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών, η Πανελλήνια Ενωση του Πυροσβεστικού Σώματος και ο αντίστοιχος συνδικαλιστικός φορέας των λιμενικών, κατέθεσαν από κοινού προτάσεις για την ουσιαστική βελτίωση του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό, στη σημερινή του μορφή, βρίσκεται μακριά από τις διεκδικήσεις τους και παγιώνει τη λιτότητα.

Βελτιώσεις - κοροϊδία

Υστερα απ' όλες αυτές τις αντιδράσεις η κυβέρνηση διά στόματος του υφυπουργού Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, επιχείρησε - κατά την απογευματινή συνεδρίαση της επιτροπής - να χρυσώσει το χάπι παρουσιάζοντας ορισμένες βελτιώσεις - κοροϊδία στο νομοσχεδίου, προφανώς για να δώσει την ευκαιρία στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να το υπερψηφίσουν. Οι "βελτιώσεις" αυτές αφορούν: Κλιμακωτή αύξηση του βασικού μισθού κατά 4.000 δρχ. μέσα στη διετία 1997 - 98. Πρόσθετο επίδομα 2.000 δρχ για Αντισυνταγματάρχη - Συνταγματάρχη, το οποίο επίσης θα χορηγηθεί μέσα στη διετία κλιμακωτά. Διεύρυνση της κλίμακας εξόδων κίνησης και τέλος τιμαριθμοποίηση του επιδόματος επικινδυνότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ