Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΤΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Προπομπός άγριας λιτότητας το νομοσχέδιο

Προπομπό των όσων θα επακολουθήσουν με τον νέο προϋπολογισμό χαρακτήρισε ο Μ. Κωστόπουλος το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών καιμόνιμων στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας. "Το νέο μισθολόγιο που προβλέπεται στο νομοσχέδιο - είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ - παρότι έχει κάποιες διαφορές, σε περιπτώσεις, με το μεροκάματο και τους μισθούς των άλλων εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, είναι γενικά νομοσχέδιο λιτότητας, κινείται στο πλαίσιο της διαβόητης σύγκλισης, είναι για ορισμένους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και απόστρατους κάτω από το όριο φτώχειας. Και εννοούμε το όριο φτώχειας, όπως αυτό προσδιορίζεται από τις επίσημες στατιστικές υπηρεσίες και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. ".Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την ύπαρξη ενιαίου μισθολογίου για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, γιατί είναι αντίθετο με τη στρατικοποίηση των τελευταίων."Θα πρέπει - είπε - να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε για διαχωρισμό του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας. Αυτό, γιατί το αντικείμενο των μονίμων στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας είναι διαφορετικό απ' αυτό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Και εν πάση περιπτώσει αρνούμαστε τη στρατικοποίηση". Επίσης, ο Μ. Κωστόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο μισθολογικό άνοιγμα της ψαλίδαςμεταξύ υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων. "Δε μιλάμε - υπογράμμισε - για ισοπέδωση. Μακριά από μας τέτοια λογική. Δεν μπορεί, όμως, αυτό το άνοιγμα της ψαλίδας να μην παίρνει υπόψη το όριο φτώχειας, κάτω από το οποίο δεν πρέπει να υπάρχει μισθός για κανέναν αξιωματικό, για κανέναν εργαζόμενο. Γενικότερα η δική μας πολιτική γύρω από το ζήτημα αυτό είναι, προοπτικά, να υπάρχει κλείσιμο της ψαλίδας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να αδιαφορήσει κανείς για την ειδίκευση, για το "κύρος", για την "ευθύνη" του κάθε εργαζόμενου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε επίσης ξεχωριστή αναφορά στους συνταξιούχους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. "Οι φορείς τους - τόνισε - προτείνουν η σύνταξη να είναι στο 80% των αποδοχών των εν ενεργεία. Η κυβέρνηση απαντάει, δίνοντας το 50% περίπου. Αυτό είναι ο μεγαλύτερος εμπαιγμός".

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Καταλήγοντας ο βουλευτής του Κόμματος κατέθεσε τέσσερις προτάσεις - κριτήρια που πρέπει να παίρνει υπόψη της η κυβέρνηση για τη σύνταξη του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και για το μισθολόγιο όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα τόνισε:

- Βάση κάθε μισθολογίου πρέπει να είναι το όριο φτώχειας, όπως προσδιορίζεται από την ΕΣΥΕ και το συνδικαλιστικό κίνημα και κανένας μισθός δεν πρέπει να βρίσκεται κάτω απ' αυτό το όριο.

- Το νέο μισθολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει τις απώλειες που έχει υποστεί το εισόδημα των εργαζομένων τα τελευταία πέντε χρόνια. Ανεξαρτήτως το πώς θα καλυφθούν αυτές οι απώλειες (άπαξ ή κλιμακωτά σε μια μικρή χρονική περίοδο), πρέπει οπωσδήποτε να ενσωματωθούν στο βασικό μισθό.

- Να εφαρμοστεί το σύστημα της ΑΤΑ, σύμφωνα με παλιότερες προτάσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. "Είναι απαράδεκτο - τόνισε - να τιμαριθμοποιούνται τα πάντα εκτός του προϊόντος εκείνου που λέγεται εργατική δύναμη".

- Στη βάση των παραπάνω να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, προσθετικά και ενσωματωμένα, οι πολυετίες, το επίδομα παιδιών, η ειδικότητα, ο βαθμός κ λπ.

"Στις προτάσεις μας - κατέληξε ο Μ. Κωστόπουλος - συνυπάρχουν τα εξής στοιχεία: Το αντικειμενικό (όριο διαβίωσης, βασικές ανάγκες), το κοινωνικό και το κίνητρο, η διάκριση του οποίου δε μπορεί να φτάσει τα όρια της ελίτ". Αναφέρουμε, τέλος, ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία επί του νομοσχεδίου, με την οποία προβλέπεται ότι οι μόνιμοι στρατιωτικοί της Εθνικής Αντίστασης που αποκαταστάθηκαν διοικητικά και συνταξιοδοτικά μπορούν να πάρουν μέρισμα ή επαύξηση αυτού από τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ