Πέμπτη 14 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΕΣ "ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Στην υπηρεσία του ΝΑΤΟικού εκσυγχρονισμού

Το νέο γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα αξίας 4 τρισ. δραχμών ανακοίνωσε χτες το ΚΥΣΕΑ, με βασικό κριτήριο την προσαρμογή στο νέο επιθετικό δόγμα του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή των κατευθύνσεών του για συγκρότηση μονάδων ταχείας επέμβασης

Τον πλήρη εναρμονισμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια του νέου επιθετικού του δόγματος, το δυνάμωμα της εξάρτησης και την υποθήκευση της ελληνικής οικονομίας και για τον επόμενο αιώνα, σηματοδοτεί το νέο πενταετές (1996 - 2000) εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο ενέκρινε χτες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε στο υπουργείο Αμυνας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα, που η εξόφλησή του ξεπερνάει τη δεκαετία, δηλαδή πέρα από το 2007,και αντιστοιχεί σε πολλές "αγορές του αιώνα" και με αυτό δένεται πισθάγκωνα η Ελλάδα και για τον 21ο αιώνα. Το συνολικό κόστος του "Ενιαίου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων" (ΕΜΠΑΕ), όπως αποκαλείται, συμπεριλαμβανομένων και των ποσών που πρέπει να διατεθούν για την υλοποίηση των προγραμμάτων μετά το 2000 ανέρχεται σε τρέχουσες τιμές σε 4 τρισ. δραχμές.

Το συνολικό κόστος των προγραμμάτων μέχρι το 2000 ανέρχεται σε 1,95 τρισ. δραχμές. Το ήμισυ, δηλαδή, του συνολικού κόστους θα δαπανηθεί την επόμενη τετραετία. Επιπλέον την ίδια περίοδο (1996 - 2000) θα διατεθεί ποσό 1,2 τρισ. δραχμών για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους του υπουργείου Αμυνας, καθώς και 800 δισ. δραχμές για την εξόφληση των εξοπλισμών που ήδη προβλέπονται από το προηγούμενο ΕΜΠΑΕ. Δηλαδή, μόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα διατεθούν για εξοπλισμούς, παλιούς και νέους, περισσότερα από 4 τρισ. δραχμές.

Και νέοι φόροι

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος,πάντως ισχυρίστηκε με δηλώσεις του ότι η επιβάρυνση, σε ετήσια βάση μέχρι το 2000 για την κάλυψη των νέων αγορών δε θα ξεπερνά τα 100 δισ. δραχμές. Προφανώς, εννοώντας 100 δισ. δραχμές επιπλέον το χρόνο στις μέχρι τώρα αμυντικές δαπάνες.Οι πόροι, όπως είπε, είναι εξασφαλισμένοι και προέρχονται από τρεις πηγές:

α) Από τα δάνεια FMF,στην κατηγορία αυτή ανήκει και η λεγόμενη αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, που πρόκειται για ληστρικό δάνειο.

β) Από δάνεια προερχόμενα από την εξωτερική κεφαλαιουχική αγορά και

γ) από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις που έκανε μετά το ΚΥΣΕΑ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι "οι εξοπλισμοί αυτοί έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Σύγκλισης και στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής, την οποία έχουμε αποφασίσει να ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια". Και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων, όταν ρωτήθηκε σχετικά. "Φόροι, είπε, θα υπάρξουν μέσα στο πλαίσιο, το οποίο ισχύει γενικά για την οικονομική πολιτική όταν και όποτε αποφασίσουμε κάτι τέτοιο".

Προτεραιότητα οι ανάγκες του ΝΑΤΟ

Τη δικαιολογητική βάση για αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ αποτελεί και αυτή τη φορά η τουρκική προκλητικότητα και απειλή που επιβάλλει, όπως αναφέρεται, ενίσχυση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων. Πρόκειται, όμως, περισσότερο για υποκρισία και στην ουσία είναι το άλλοθι της προσαρμογής της Ελλάδας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Η ίδια η φύση των νέων εξοπλισμών ανταποκρίνεται απόλυτα στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ περίμονάδων ταχείας επέμβασης στα πλαίσια της διεύρυνσης των ορίων του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αυτές απαριθμούνται στην ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ, αναφέρεται ανοιχτά "η ενεργή συμμετοχή στις διαδικασίες επαναπροσδιορισμού του ρόλου του ΝΑΤΟ".Ακόμα στις προτεραιότητες περιλαμβάνονται: Η αναδιάρθρωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων. Η βελτίωση του μισθολογίου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη στράτευση και τη θητεία. Η θέσπιση πλαισίου για την παλλαϊκή άμυνα. Ο εκσυγχρονισμός της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Η αναδιάρθρωση της νομοθεσίας για την επιστράτευση.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι στόχοι του νέου εξοπλιστικού προγράμματος, που είναι: "Στην ξηρά ευέλικτες και ταχυκίνητες δυνάμεις με μεγάλη ισχύ πυρός, κατάλληλα οργανωμένες και διατεταγμένες. Στη θάλασσα ναυτική ισχύ ικανή να εξασφαλίσει τον θαλάσσιο έλεγχο στις ελληνικές θάλασσες, την απόκρουση οποιασδήποτε εισβολής από τη θάλασσα και τη ναυτική παρουσία στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Στον αέρα,αεροπορική ισχύ ικανή να διασφαλίσει την αεράμυνα της χώρας, να διατηρεί την αναγκαία αεροπορική υπεροχή και να παρέχει την απαραίτητη αεροπορική κάλυψη των μονάδων στρατού ξηράς και ναυτικού".

Ανοίγουν οι πόρτες στους εμπόρους όπλων

Λεπτομέρειες για τα προγράμματα, που θα υλοποιηθούν, δε δόθηκαν. Σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα στη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε το ύψος των δαπανών και οι συγκεκριμένοι τομείς, στους οποίους θα στραφούν οι προμήθειες. Δηλαδή, δεν έχουν αποφασιστεί οι συγκεκριμένοι τύποι π.χ. αεροσκαφών. Οπότε ανοίγουν οι πόρτες τώρα για τις μεγάλες πολεμικές βιομηχανίες, που η καθεμιά για λογαριασμό της θα ζητάει μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο στη μοιρασιά της πίτας. Πάντως, οι προσανατολισμοί είναι σαφείς και ακόμα και με τα γενικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίζονται συγκεκριμένα οπλικά συστήματα. Κατά τ' άλλα ο υπουργός Αμυνας είπε ότι στόχος αυτού του προγράμματος είναι το ποσοστό συμμετοχής σε αυτό ελληνικών εταιριών, δημοσίων και ιδιωτικών, να φτάσει στο 15% έναντι 4% που ήταν σε προηγούμενα.

Ειδικότερα οι νέες αγορές περιλαμβάνουν:

1. Αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, δηλαδή εναέριο Ραντάρ,όπως είναι τα ΝΑΤΟικά "ΑΒΑΚΣ".

2. Απόκτηση 60 νέων μαχητικών αεροσκαφών τρίτης γενιάς, όπως π.χ. τα "F - 16" και τα "Μιράζ - 2000". Αυτά θα προστεθούν στα 80 της "αγοράς του αιώνα" και στα 40 ακόμα που ακολούθησαν.

3. Εκσυγχρονισμός αεροσκαφών F - 4 (Φάντομ), που ο αριθμός τους ξεπερνά τα 50.

4. Απόκτηση νέων αρμάτων και εκσυγχρονισμός των παλαιών.

5. Απόκτηση μεταφορικών ελικοπτέρων.

6. Προμήθεια σύγχρονων πυρομαχικών

7. Απόκτηση νέων υποβρυχίων.

8. Ναυπήγηση 3 Τορπιλακάτων, 2 Κορβετών και 4 Κανονιοφόρων.

9. Προμήθεια ταχυπλόων σκαφών.

10. Εκσυγχρονισμός υπαρχόντων πλοίων.

11. Απόκτηση μέσων αεράμυνας (αντικατάσταση συστήματος "ΝΙΚΗ". Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι έχει γίνει λόγος ακόμα και για την προμήθεια συστημάτων "Πάτριοτ".

12. Απόκτηση νέων αντιαεροπορικών συστημάτων (SHORAD).

13. Απόκτηση μεταφορικών αεροσκαφών μέσης μεταφορικής ικανότητας.

14. Απόκτηση εκπαιδευτικών αεροσκαφών.

Η ΕΕΔΥΕ

Η ΕΕΔΥΕ,σε ανακοίνωση της με τον τίτλο "Οχι στη νέα αγορά του αιώνα", τονίζει ότι ο ελληνικός λαός καλείται σε μια εποχή λιτότητας να πληρώσει ένα αστρονομικό ποσόν για στρατιωτικές δαπάνες, που επιβάλλονται από τη συμμετοχή της χώρας μας στα σχέδια της "νέας τάξης πραγμάτων" και από την εξάρτησή της από τον αμερικανο-ΝΑΤΟικό παράγοντα. "Για πολλά χρόνια, τονίζεται, τώρα, η Ελλάδα και η Τουρκία σέρνονται στη λογική του 7 προς 10 που είναι αδιέξοδη και έχει ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση μεγάλης δύναμης πυρός στο Αιγαίο".

Η ΕΕΔΥΕ επισημαίνει ακόμα ότι είναι γνωστή η απόφαση του ΝΑΤΟ για εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων σε ευαίσθητες περιοχές και ότι σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε. "Η άμυνα της χώρας, σημειώνεται, πρέπει να καθορίζεται με βάση τις ανάγκες της και όχι με στόχους των επιθετικών σχεδίων της νέας τάξης και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών". Η ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης, το λαό και τη νεολαία "να αντιδράσουν και να απαιτήσουν μείωση των εξοπλισμών και διάθεση των χρημάτων για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων". Και καταλήγει: "Η απάντηση στα μιλιταριστικά σχέδια είναι ο αγώνας για την ειρήνη από τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υλοποιούμε τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ! (2000-09-07 00:00:00.0)
Τοπίο σε ομίχλη τρισεκατομμυρίων... (2000-03-09 00:00:00.0)
Το νέο εξοπλιστικό επί σκηνής (2000-01-21 00:00:00.0)
Η Ελλάδα υπό αμερικανική ομηρία (1998-10-10 00:00:00.0)
Καλός πελάτης των Αμερικανών... (1998-07-10 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αξιολογήσεις... (1998-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ