Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΣΕΑ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η Ελλάδα υπό αμερικανική ομηρία

Κατόπιν υπαγόρευσης του Μπερνς, η κυβέρνηση αποφάσισε των αγορά των αμερικανικών πυραύλων "Πάτριοτ" αξίας 350 δισ. δραχμών. Ο Αμερικανός πρέσβης συγχαίρει την κυβέρνηση Σημίτη και μιλάει για παράταση της "συμμαχικής συνεργασίας για περισσότερο από μία γενιά"

Τη διαιώνιση της ομηρίας της Ελλάδας στις ΗΠΑ,σηματοδοτούν οι χτεσινές αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) σχετικά με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ελληνική κυβέρνηση, κατόπιν υπαγόρευσης της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, ανακοίνωσε την αγορά του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος "Πάτριοτ" και άλλων οπλικών συστημάτων, από τα οποία τη μερίδα του λέοντος παίρνουν αμερικανικές εταιρίες. Οι χτεσινές, τελικές, αποφάσεις αφορούν το πρώτο μεγάλο πακέτο, ύψους άνω των 750 δισ. δραχμών, από το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, ύψους 4 τρισ. δραχμών, το οποίο εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά το Νοέμβρη του 1996.

Σχετικές δηλώσεις έκαναν μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας, οι οποίοι μίλησαν για "αντιαεροπορική ομπρέλα" που μετά την εγκατάσταση των πυραύλων θα καλύψει την Ελλάδα έναντι οποιασδήποτε εξωτερικής αεροπορικής και πυραυλικής απειλής. Ο Αμερικανός πρέσβηςΝ. Μπερνς,ο οποίος τις τελευταίες μέρες είχε αναλάβει ειδική πρωτοβουλία για να επιταχυνθούν οι σχετικές αποφάσεις, έσπευσε αμέσως να εκφράσει την ικανοποίησή του και να... συγχαρεί την κυβέρνηση. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει σε δήλωσή του, είναι ευχαριστημένες με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης".

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρέσβης επιβεβαιώνει με τον πιο σαφή τρόπο τον προορισμό αυτών των εξοπλισμών, διαπιστώνοντας ότι η παρουσία των νέων αμερικανικών όπλων στην Ελλάδα "θα διευρύνει τη διμερή και συμμαχική διαλειτουργικότητα".Επίσης, ο Ν. Μπερνς επιβεβαιώνει ότι με τις αγορές αυτές η Ελλάδα υποθηκεύει το μέλλον της: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως η σημερινή απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης ανοίγει νέες προοπτικές στον τομέα της αμυντικής μας συνεργασίας, καθώς πλησιάζουμε τον καινούριο αιώνα.Οικοδομώντας στην ισχυρή μας συμμαχική σχέση, η προμήθεια των Πάτριοτ και των JPTAS (σ. σ. εκπαιδευτικά αεροσκάφη) θα παρατείνει τη συμμαχική μας συνεργασία για περισσότερο από μία γενιά.Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν τη δυνατότητα για ισχυρότερες εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις. Συγχαίρουμε την κυβέρνηση της Ελλάδος και την εταιρία Ρέηθον (σ. σ. η εταιρία που κατασκευάζει τους πυραύλους και τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη) "

Ειδικότερα τελικές αποφάσεις ελήφθησαν για τα εξής προγράμματα:

- Αντιαεροπορικοί πύραυλοι μακρού βεληνεκούς τύπου "Patriot",θα αγοραστούν 4 και 2 συστήματα, αξίας 350 δισ. δρχ. Είναι αμερικανικής κατασκευής και μόνο για πολιτικούς λόγους προκρίθηκαν έναντι των ρωσικών "S-300". Η παράδοση θα γίνει σε 30 μήνες, ενώ προβλέπεται η άμεση, σε 3 μήνες, παράδοση 3 μεταχειρισμένων συστημάτων για την κάλυψη των αμυντικών αναγκών. Πάντως, όπως μας επισήμαιναν αρμόδιοι, οι ανάγκες για την αντιαεροπορική άμυνα όλης της Ελλάδας είχαν εκτιμηθεί σε 8-10 συστήματα αυτής της κατηγορίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για εγκατάσταση στην Ελλάδα και των "S-300" που προορίζονται για την Κύπρο.

- Αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς (SHORADS),δηλαδή για αντιαεροπορική άμυνα μικρής περιοχής, επιλέχτηκαν δύο τύποι συνολικού κόστους 170 δισ.δρχ. Θα αγοραστούν 21 συστήματα τύπου Tor Μ1,ρωσικής κατασκευής για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς, τα οποία θα είναι άμεσης παράδοσης (σε τρεις μήνες) και 2 συν 9 συστήματα τύπου Crotale,γαλλικής κατασκευής, για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία αντίστοιχα. - Εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου Τ6Α (Reytheon).Είναι αμερικανικής κατασκευής και προορίζονται για την εκπαίδευση των νέων πιλότων των μαχητικών αεροσκαφών. Από αυτά θ' αγοραστούν 45 αεροσκάφη, αξίας περίπου 70 δισ.δρχ.

- Πυροσβεστικά αεροσκάφη Kanadair τελευταίου τύπου, καναδικής κατασκευής. Αποφασίστηκε η αγορά ακόμα 5 - συνολικά δηλαδή συνολικά 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη - αξίας περίπου 80 δισ.δραχμών.

Επίσης, το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε κατ' αρχήν, υπό την προϋπόθεση ότι θα επανέλθει το θέμα, τη συμφωνία για τη συνεργασία των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με τη γερμανική εταιρία HDV του Κιέλου για συμπαραγωγή των 3 νέων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Ανάλογη απόφαση υπήρξε και για την απόκτηση 4 μεγάλων μεταχειρισμένων αμερικανικών αντιτορπιλικών τύπου Kidd,τα οποία θα αγοραστούν από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Οσον αφορά το θέμα της αγοράς των νέων μαχητικών αεροσκαφών,που είναι το επόμενο μεγάλο "φιλέτο", ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι αποφάσεις κατά πάσα πιθανότητα θα ληφθούν από το ΚΥΣΕΑ το Δεκέμβρη.

Κ. ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ