Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η "Ατζέντα 2000" στο Λουξεμβούργο

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Η κυβέρνηση προσέρχεται στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ), τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, πλήρης συγχύσεως σχετικά με το βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, δηλαδή την "Ατζέντα 2000" και τις πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν για αναθεώρηση της χρηματοδότησης του κοινοτικού προϋπολογισμού, με αναδιανομή του πλούτου υπέρ των "μεγάλων δυνάμεων".Η διεθνής συγκυρία, δεν ευνοεί, δυστυχώς, τους υπολογισμούς, της κυβέρνησης.

Στο ΕΚΟΦΙΝ της Δευτέρας, η κυβέρνηση προσέρχεται μέσα σε εντυπωσιακή βουβαμάρα.Βέβαια, μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου προσπάθησε να διαστρέψει εντελώς τις προτάσεις της Κομισιόν, "κατασκευάζοντας" εκ του μη όντος "νέους φόρους".

Αλλά η κυβέρνηση γνωρίζει άριστα ότι η "εικονική πραγματικότητα", που "κατασκευάζει" ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Αθήνα, δεν είναι προς εξαγωγή. Ετσι έγκυρες διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, προσπάθησαν να "πείσουν" ότι η Αθήνα δε βρίσκει καν το λόγο να συζητηθούν οι προτάσεις της Κομισιόν στο ΕΚΟΦΙΝ - παρότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί σχετικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Κάρντιφ (Ιούνης 1998), με ομόφωνη απόφαση των "15", για την αναθεώρηση του "δημοσιονομικού πλαισίου" της ΕΕ. Οτι άλλο πράγμα οι "ίδιοι πόροι" και άλλο η "Ατζέντα 2000", όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός συμφώνησε στο Κάρντιφ ότι "η "Ατζέντα 2000" είναι θεμελιώδους σημασίας για τη μελλοντική ανάπτυξη της ΕΕ, η οποία πρέπει να κάνει σημαντικές επιλογές όσον αφορά τις βασικές πολιτικές και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, εντός του οποίου θα αναπτυχθούν οι πολιτικές αυτές". Και ότι, λέει το σημαντικό είναι η επικείμενη κοινοτική χρηματοδότηση της Αγκυρας. Το οποίο, βέβαια, έχει, την ιδιαίτερη πολιτική του σημασία. Αλλά, γιατί άραγε η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί εναγωνίως να "πείσει" - και σωστά - για τη σημασία της κοινοτικής χρηματοδότησης της Τουρκίας με 500 δισ. δραχμές για πέντε χρόνια, αλλά αρνείται να συζητήσει την επίσημη πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό κράτος θα χάσει διά νόμου πάνω από 350 δισ. δραχμές, μόνο από τη νέα αγροτική αναθεώρηση που θα επιβληθεί στην ΕΕ; Οπως και να 'χει, και ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς της ελληνικής διπλωματίας, τη Δευτέρα στο ΕΚΟΦΙΝ του Λουξεμβούργου ο Γ. Παπαντωνίου οφείλει να τοποθετηθεί αναγκαστικά επί της εισηγήσεως του προέδρου της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ, για την αναθεώρηση του συστήματος χρηματοδότησης του κοινοτικού προϋπολογισμού στα πλαίσια της "Ατζέντα 2000", όσο και αν αυτό ενοχλήσει την κυβερνητική προεκλογική προπαγάνδα στη Θεσσαλία και άλλες αγροτικές περιοχές. Πολύ περισσότερο, που το ΕΚΟΦΙΝ θα εγκρίνει χωρίς συζήτηση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο νέο τριετές "πρόγραμμα σύγκλισης" 1998-2001, που επιβάλλει το Μάαστριχτ και δεν είναι "ευγενικό" ο Γ. Παπαντωνίου να απέχει από μια διαπραγμάτευση που αρχίζει τη Δευτέρα και αφορά το σύνολο της Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ