Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Καλός πελάτης των Αμερικανών...

Με γεμάτες τις αγκαλιές από... αμερικανικά όπλα, φαίνεται πως θα επιστρέψει από τις ΗΠΑ ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος.Ηδη ανακοινώθηκε η κατ' αρχήν συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα προμηθευτεί 20 μεταχειρισμένα μαχητικά F - 16 Block - 30. Τα αεροσκάφη αυτά θα εκσυγχρονιστούν και θα αναβαθμιστούν σε Block - 50 από την ΕΑΒ σε συνεργασία με την αμερικανική "Λόκχηντ". Το κόστος για το καθένα από αυτά, μαζί με τον εκσυγχρονισμό, ανέρχεται, όπως εκτιμάται, στα 5 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή και τα 20 αεροσκάφη θα κοστίσουν περίπου 35 δισ. δραχμές. Η αγορά των αεροσκαφών αυτών δεν εντάσσεται στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 4 τρισ. δραχμών και προορίζονται να καλύψουν τις απώλειες αεροσκαφών της παλιάς"αγοράς του αιώνα".

Σε εξέλιξη παράλληλα βρίσκονται, όπως αναφέρεται σε "καλό δρόμο", οι διαπραγματεύσεις για την αγορά τεσσάρων ματαχειρισμένων μεγάλων αντιτορπιλικών τύπου "KIDD", τα οποία προορίζονται να αντικαταστήσουν 7 παλαιά πολεμικά πλοία, τα οποία και θα αποσυρθούν. Ωστόσο, το ενδιαφέρον των Αμερικανών εντοπίζεται στο "φιλέτο" του εξοπλιστικού προγράμματος, από το οποίο βέβαια θέλουν μεν να πάρουν τη μερίδα του λέοντος, παίζοντας όμως ταυτόχρονα παιχνίδια για το είδος των ολικών συστημάτων. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να ασκήσουν πρόσθετο εκβιασμό στην ελληνική πλευρά, η οποία έρχεται, παρακαλώντας τους Αμερικανούς να "αποδεσμεύσουν" όλα τα οπλικά συστήματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των πυραύλων "Ποπέ" με βεληνεκές 90 χιλιομέτρων, τους οποίους δεν αποδεσμεύουν.

Εντονο ενδιαφέρον, όπως μεταδίδεται από την Ουάσιγκτον, έχει εκφράσει η αμερικανική πλευρά και για την πώληση στην Ελλάδα, αερόστατων έγκαιρης προειδοποίησης και αντιαεροπορικών, αντιπυραυλικών συστημάτων "Πάτριοτ". Πάντως, σε ό,τι αφορά την αγορά των νέων μαχητικών για την Πολεμική Αεροπορία προϋπολογισμού άνω των 600 δισ. δραχμών, σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας οι τελικές προσφορές για τα F - 16 και τα F - 15, αμερικανικά και τα δύο, πρέπει να είναι τέτοιες που να επιτρέπουν στην Ελλάδα να αγοράσει ταυτόχρονα και τα πυρομαχικά που εκείνη επιθυμεί. Οι Αμερικάνοι, όπως είναι γνωστό, μέσω του Κογκρέσου, δεν αποδεσμεύουν μέρος των οπλικών συστημάτων αυτών των αεροσκαφών.

Τελικές αποφάσεις για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 24 Ιουλίου, οπότε αναμένεται να αποφασιστεί ο τύπος ή οι τύποι του μαχητικού αλλά και του αντιαεροπορικού μεσαίου βεληνεκούς, που θα αγοράσει η Ελλάδα και ενδεχομένως θα γίνει η επιλογή μεταξύ των πυραύλων S - 300 (ρωσικών) και "Πάτριοτ" (αμερικανικών).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ