Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
"Ανορθωτικό πρόγραμμα" με την ΟΝΕ!

Προγραμματική αντιπολίτευση αλλά στήριξη, επί της ουσίας, της κυβερνητικής πολιτικής της ΟΝΕ

Με γενικόλογες παρατηρήσεις για την αντιλαϊκή πολιτική και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την οποία κατηγορεί ότι "απέτυχε να πείσει τον ελληνικό λαό για την ορθότητα της πολιτικής του μονόδρομου" γιατί, εκτός των άλλων, "εμμένει μονοσήμαντα στην ικανοποίηση των ονομαστικών κριτηρίων για τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ", που, τελικά, "εξαντλείται σε συντηρητικές λύσεις... " προσέρχεται η ηγεσία του ΣΥΝ στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του Κόμματος, που γίνεται αύριο στην Αθήνα.

Οπως προκύπτει, συγκεκριμένα, από το σχέδιο απόφασης που υποβάλλεται στη συνεδρίαση της ΚΠΕ προς ψήφιση, ο ΣΥΝ εμμένει στην "Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που μπορεί και πρέπει να κατοχυρωθεί μέσα από ένα ανορθωτικό πρόγραμμα της οικονομίας, το οποίο θα συνδυάζει την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο με την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και προστασία των εργαζομένων και με οικολογική ανασυγκρότηση".

Οπως πάντα - με τις ομιλίες και τις αποφάσεις του - ο ΣΥΝ αποφεύγει - προφανώς γιατί δεν έχει να πει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό από τις κυβερνητικές επιλογές της ΟΝΕ - να αναφέρει συγκεκριμένα, έστω κάποια, διαφορετικά μέτρα και πολιτικές, προσπαθώντας μέσα από γενικόλογες αναφορές να αποκρύψει την ουσία: Πωςεμμένοντας στις επιλογές της ΟΝΕ δεν έχει να αντιπροτείνει κάτι διαφορετικό επί της ουσίας, και, γι' αυτό, περιορίζεται σε προτάσεις, ουσιαστικά, άλλης διαχείρισης - τρόπου υλοποίησης των αντιλαϊκών επιλογών της ΟΝΕ. Ετσι, στο σχέδιο απόφασης του ΣΥΝ υποστηρίζεται, στα πλαίσια της ΟΝΕ, ότι μπορεί, τάχα, να υπάρξει πραγματική σύγκλιση, ενώ, στην πραγματικότητα, έχουμε μόνο τη λιτότητα, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, τα αντεργατικά - αντιασφαλιστικά μέτρα κλπ.

Είναι χαρακτηριστικό, λοιπόν, ότι η ηγεσία του ΣΥΝ αντί να καταγγείλει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, να καταγγείλει συγκεκριμένα το νομοσχέδιο - έκτρωμα που επιχειρεί πλήρη ανατροπή και κατάργηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως π.χ. του 8ωρου, περιορίζεται σε αναφορές για "άκριτες και αδιαφανείς" ιδιωτικοποιήσεις και... "σαφείς προθέσεις αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και επίσης, σαφείς προθέσεις συρρίκνωσης του υποτυπώδους κοινωνικού κράτους" κλπ. Κι ενώ κάνει λόγο για ανάγκη να ηττηθεί αυτή η κυβερνητική πολιτική, ταυτόχρονα προβάλλει το δικό του... "ανορθωτικό πρόγραμμα" στα πλαίσια της ΟΝΕ που μπορεί να εφαρμοστεί από μια κυβέρνηση διαφορετικού προσανατολισμού από τη σημερινή" - μια "κεντροαριστερή" ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, προφανώς!

Κατά τα άλλα, όπως αναφέρεται, ο ΣΥΝ θα συνεχίσει - τη μέχρι σήμερα"προγραμματική αντιπολίτευση" και για την "ωρίμανση της ιδέας και των προϋποθέσεων για την εναλλακτική κυβερνητική λύση". Ο ΣΥΝ, προστίθεται επίσης, "θα επιμείνει στην αντιπαράθεση με τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ για το διεμβολισμό της Αριστεράς (του ΣΥΝ) μέσα από τα δίκτυα και τις λογής κινήσεις που δραστηριοποιούνται στο όνομα της κεντροαριστεράς". Κι αυτό την ίδια ώρα που, η ηγεσία του ΣΥΝ, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, συνεργάζεται σε πολλές περιπτώσεις, με πρώτη την Αθήνα, με το ΠΑΣΟΚ - τακτική που, στο σχέδιο, χαρακτηρίζεται "ευέλικτη εκλογική τακτική"...

Να σημειωθεί ότι στο σχέδιο απόφασης που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην ΠΓ του ΣΥΝ, φαίνεται να διαφωνεί η ομάδα των Σημιτικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δ. Χατζησωκράτης που μειοψήφησε προτείνει να υπογραμμίζεται στο σχέδιο απόφασης ότι "η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και στον πυρήνα του ΕΥΡΩ αποτελεί στρατηγικό στόχο μείζονος σημασίας για το ΣΥΝ". Παράλληλα, σαν "αντίβαρο" στην προσπάθεια διεμβολισμού του ΣΥΝ από το ΠΑΣΟΚ προτείνει "την αντιμετώπιση απομονωτικών τάσεων" - αντιπαρατιθέμενος στη θέση του λεγόμενου Αριστερού Ρεύματος για "σκληρή" αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ