Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Το "χαβά" της η Αγκυρα
  • Επανέλαβε τη θέση για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών
  • Φιλοτουρκική έκθεση από διπλωματικό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αγκυρα

Η Αγκυρα, επανήλθε χτες στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε μια προσπάθεια να συντηρήσει το κλίμα έντασης που η ίδια δημιούργησε με την αποστολή στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα ρηματικής διακοίνωσης με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα για μη σεβασμό των Διεθνών Συνθηκών.

"Η Ελλάδα, υποστήριξε χτες με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες ειρήνης Λωζάνης και Παρισίων, οι οποίες έχουν θέσει την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο, εξοπλίζοντας από το 1960 με παράνομο τρόπο τη Δωδεκάνησο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου".

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Σερμέτ Ατάτζανλι, απαντώντας χτες σε ερώτηση σχετικά με τις "δηλώσεις του Ελληνα κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η Ελλάδα μπορεί να εξοπλίσει τη Δωδεκάνησο", είπε ότι η Τουρκία από το 1960 "έχει προειδοποιήσει πολλές φορές την Ελλάδα ζητώντας να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της".

Ο Ατάτζανλι υποστήριξε ότι "η Ελλάδα αρχικά επέλεξε το δρόμο της άρνησης και αργότερα συνέχισε να εξοπλίζει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, παρουσιάζοντας ως δικαιολογία την Επιχείρηση Ειρήνης στην Κύπρο και τη σύσταση της Στρατιάς Αιγαίου".

Ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε ότι με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων "τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αφέθηκαν στην Ελλάδα με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησής τους" και είπε τα εξής: "Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν εναρμονίζεται με τις διατάξεις των συνθηκών αυτών, σημαίνει ότι η χώρα αυτή παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις συγκεκριμένες συνθήκες. Οι διεθνείς συμφωνίες δεν μπορούν να παραβιάζονται με αυθαίρετες δικαιολογίες και ερμηνείες. Συνεπώς το γεγονός ότι η Ελλάδα από τη μία υπερασπίζεται την ανωτερότητα του Διεθνούς Δικαίου και δέχεται με τη Διακήρυξη της Μαδρίτης, την αρχή του σεβασμού προς τις διεθνείς συμφωνίες, ενώ από την άλλη παραβιάζει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από συμφωνίες, είναι στάση απαράδεκτη".

Φιλοτουρκική έκθεση

Δριμύ κατηγορώ κατά της Κύπρου και της Ελλάδας εξαπέλυσε ο διπλωματικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αγκυρα, Μάικλ Λέικ,σε εμπιστευτική έκθεσή του, που ετοίμασε προτού αποχωρήσει από τη θέση του, τον περασμένο Φλεβάρη.

Οπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε ένα άκρως φιλοτουρκικό κείμενο ο Βρετανός διπλωμάτης υποστηρίζει ότι είναι απαράδεκτο για την Ευρωπαϊκή Ενωση να αρχίσει διαπραγματεύσεις ένταξης με την Κύπρο, η οποία μάλιστα σχεδιάζει να εγκαταστήσει πυραύλους που έχουν, δήθεν, στόχο την Τουρκία.

Κατηγορεί την Ελλάδα ότι παρεμποδίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με το βέτο της, αλλά και με νέους, όπως υποστηρίζει, όρους που θέτει συνεχώς.

ΟΛέικ παρουσιάζει τον Ραούφ Ντεντκάς διαλλακτικό και ισχυρίζεται ότι από τις επαφές που είχε μαζί του, διαπίστωσε πως θα μπορούσε να δεχτεί μια κάποια διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους του και όχι αναγκαστικά τη διεθνή αναγνώριση.

Στην Αθήνα ο υπουργός Τύπου σχολίασε την έκθεση Λέικ λέγοντας ότι "πληροφορηθήκαμε με κατάπληξη τη δραστηριότητα του κοινοτικού αξιωματούχου. Η ελληνική κυβέρνηση, συνέχισε ο Δ. Ρέππας, θα ζητήσει επίσημη ενημέρωση από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Σαντέρ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής των υπηρεσιών στις οποίες ανήκει ο συγκεκριμένος αξιωματούχος. Αν πραγματικά ανταποκρίνονται στην αλήθεια τα όσα δημοσιεύονται, υπάρχει θέμα και θα ζητήσουμε να αποδοθούν ευθύνες. Γιατί δεν είναι δυνατόν κοινοτικοί αξιωματούχοι οι οποίοι εκπροσωπούν - αυτός είναι ο ρόλος τους - την Κοινότητα σε διάφορες χώρες, να λειτουργούν σε βάρος της Κοινότητας τελικώς, προωθώντας τα συμφέροντα μιας συγκεκριμένης χώρας και μάλιστα με έναν τέτοιο τρόπο, ο οποίος δε βοηθάει ούτε την ίδια τη χώρα την οποία επιθυμούν να βοηθήσουν. Γιατί; Γιατί την οδηγεί σε ένα λανθασμένο δρόμο, σε επιλογές οι οποίες δεν έχουν σχέση με την εφικτή προοπτική αυτής της χώρας, αφού δεν της παρουσιάζει την πραγματικότητα. Αρα, λοιπόν, αυτή η παραποίηση των πραγματικών στοιχείων είναι μια προσφορά κακής υπηρεσίας. Θα ζητήσουμε να γίνει έλεγχος και να αποδοθούν ευθύνες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ