Κυριακή 4 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσαρμογή στο "νέο" ΝΑΤΟ

Η φύση των νέων εξοπλισμών ανταποκρίνεται απόλυτα στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ περί "μονάδων ταχείας επέμβασης", στα πλαίσια της διεύρυνσης των ορίων του

Την πλήρη προσαρμογή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια του νέου επιθετικού του δόγματος, το δυνάμωμα της εξάρτησης και την υποθήκευση της ελληνικής οικονομίας και για τον επόμενο αιώνα, σηματοδοτεί και το νέο πενταετές (1996-2000) εξοπλιστικό πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα, που η εξόφλησή του ξεπερνάει τη δεκαετία, δηλαδή πέραν από το 2007,και αντιστοιχεί σε πολλές "αγορές του αιώνα" και με αυτό δένεται πισθάγκωνα η Ελλάδα και για τον 21ο αιώνα. Το συνολικό κόστος του "Ενιαίου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων" (ΕΜΠΑΕ), όπως αποκαλείται, συμπεριλαμβανομένων και των ποσών που πρέπει να διατεθούν για την υλοποίηση των προγραμμάτων μετά το 2000, ανέρχεται σε τρέχουσες τιμές σε 4 τρισ. δραχμές.

Τη δικαιολογητική βάση γι' αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ αποτελεί και αυτή τη φορά η τουρκική προκλητικότητα και απειλή που επιβάλλει, όπως αναφέρεται, ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται, όμως, περισσότερο για υποκρισία και στην ουσία είναι το άλλοθι της προσαρμογής της Ελλάδας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Η ίδια η φύση των νέων εξοπλισμών ανταποκρίνεται απόλυτα στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ περί μονάδων ταχείας επέμβασης στα πλαίσια της διεύρυνσης των ορίων του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αυτές απαριθμούνται στη σχετική ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ, αναφέρεται ανοιχτά "η ενεργός συμμετοχή στις διαδικασίες επαναπροσδιορισμού του ρόλου του ΝΑΤΟ".Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι στόχοι του νέου εξοπλιστικού προγράμματος, όπως αυτός περί ευέλικτων και ταχυκίνητων δυνάμεων με μεγάλη ισχύ πυρός. Οι επιλογές αυτές έρχονται σαφώς σε εφαρμογή των ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων. Χαρακτηριστικά αυτά που αναφέρονται σε ενημερωτική έκδοση του ΝΑΤΟ: "Αμεση προτεραιότητα αποτελεί η υλοποίηση της έννοιας της συνδυασμένης μεικτής δύναμης επιχειρήσεων, η οποία θα επιτρέψει στη Συμμαχία την πραγματοποίηση νέων αποστολών (όπως ειρηνευτικές επιχειρήσεις). Οι νέες δομές θα είναι ικανές να λειτουργούν τόσο υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ, όσο και υπό τον έλεγχο της ΔΕΕ και να επιτρέπουν τη συμμετοχή τρίτων χωρών".

Οι βάσεις για τη συγκρότηση των ευέλικτων ταχυκίνητων πολυεθνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ μπήκαν στη Βοσνία,κατά τα πρότυπα της νέας επιχειρησιακής λειτουργίας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Ενας άλλος στρατός, που δεν έχει σχέση με τους στρατούς που γνωρίζουμε, άρχισε ήδη να δημιουργείται. Ενας στρατός που θα είναι στη διάθεση των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ για την επιβολή ανά τον κόσμο της "νέας τάξης", που θα είναι εξ ολοκλήρου μισθοφορικός και θα στηρίζεται σε εθελοντές.

Η Βοσνία σήμερα αποτελεί ένα απέραντο στρατόπεδο εκπαίδευσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση του ΝΑΤΟ που οι στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών - μελών του, ανάμεσά τους και ελληνικές, λειτουργούν και δρουν ως ενιαίος στρατός, ένας στρατός σε ρόλο παγκόσμιου χωροφύλακα για την εφαρμογή ανά τον κόσμο των σχεδίων της "νέας τάξης πραγμάτων".

Παράλληλα διεξάγονται πλήθος ασκήσεων με τη συμμετοχή και της Ελλάδας. Μέσα στο 1996 πραγματοποιήθηκαν εντός και εκτός Ελλάδας 9 στρατιωτικές ασκήσεις. Οι ασκήσεις είναι στα πλαίσια της προώθησης του ονομαζόμενου "Συνεταιρισμού για την Ειρήνη",με τη συμμετοχή βαλκανικών χωρών και των ΗΠΑ και στρώνουν το έδαφος για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Στο επικίνδυνο αυτό παιχνίδι εδραίωσης της "νέας τάξης" στην περιοχή έχει αναλάβει ενεργό ρόλο η Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ