• Ευρύτερες διεθνείς πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ, που ορίστηκε συντονιστής Ευρώπης από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης
  • - Το φετινό Δεκαήμερο Ειρήνης αποκτά μία ξεχωριστή σημασία από την άποψη των εξελίξεων, αλλά και από πλευράς φιλειρηνικού κινήματος. Η προσπάθεια επιβολής της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης σημαδεύεται... - 1997-05-04 00:00:00.0"/>
  • Ευρύτερες διεθνείς πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ, που ορίστηκε συντονιστής Ευρώπης από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης
  • - Το φετινό Δεκαήμερο Ειρήνης αποκτά μία ξεχωριστή σημασία από την άποψη των εξελίξεων, αλλά και από πλευράς φιλειρηνικού κινήματος. Η προσπάθεια επιβολής της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης σημαδεύεται... - 1997-05-04 00:00:00.0" /> Ωριμάζει η φιλειρηνική αντεπίθεση των λαών | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Κυριακή 4 Μάη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 12
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Ωριμάζει η φιλειρηνική αντεπίθεση των λαών
    • Ο γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλάει στο "Ριζοσπάστη" για το 10ήμερο Ειρήνης που γίνεται από τις 8 μέχρι τις 18 Μάη
    • Ευρύτερες διεθνείς πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ, που ορίστηκε συντονιστής Ευρώπης από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης

    "Το φετινό Δεκαήμερο Ειρήνης αποκτά μία ξεχωριστή σημασία από την άποψη των εξελίξεων, αλλά και από πλευράς φιλειρηνικού κινήματος. Η προσπάθεια επιβολής της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης σημαδεύεται από καινούρια στοιχεία που αποκαλύπτουν τη βαρβαρότητά της και αποτελούν δραματική προειδοποίηση για το μέλλον των λαών και της ανθρωπότητας. Πρόκειται για την επέμβαση στην Αλβανία, για τη Συνθήκη του Ντέιτον, με την έννοια της εφαρμογής και των αποτελεσμάτων της στη Βοσνία, καθώς και την προσπάθεια γενίκευσής της στο Αιγαίο και την Κύπρο".

    Με την επισήμανση αυτή ξεκίνησε τη συνέντευξή του στο "Ριζοσπάστη" ο γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) με αφορμή το Δεκαήμερο Ειρήνης που έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 8 με 18 Μάη. Ο Θ. Παφίλης αναφέρεται τόσο στους στόχους του Δεκαήμερου, όσο και στις διεθνείς πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το διεθνές φιλειρηνικό κίνημα και η ΕΕΔΥΕ. Επίσης αναφέρεται και στις πρόσφατες εξελίξεις στην Αλβανία αποκαλύπτοντας τα σχέδια των ιμπεριαλιστών τόσο για τη γειτονική χώρα, όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

    Καταρρίφθηκαν τα προσχήματα

    Αναφερόμενος ο Θ. Παφίλης στις εξελίξεις στη γειτονική Αλβανία τονίζει:

    - "Ξεχωρίζουμε την επέμβαση στην Αλβανία γιατί πια καταρρίφθηκαν ακόμα και τα τελευταία προσχήματα που αφορούν την τακτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των υποτακτικών της.

    Εχουμε λοιπόν μία ωμή, κυνική επέμβαση σε μία χώρα που αντιμετωπίζει καθαρά εσωτερικά προβλήματα κατά παράβαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου, κατά παράβαση και του ίδιου του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Σ' αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει καν το πρόσχημα του πολέμου όπως στη Βοσνία ή το θέμα της αλλαγής συνόρων. Η εμμονή και η συσπείρωση των ιμπεριαλιστών στη στήριξη ενός δικτατορικού καθεστώτος τύπου Μπερίσα, ενώ θα μπορούσαν πολύ καλά να τον αντικαταστήσουν με κάποιον άλλο "δικό τους", μία εξήγηση μπορεί να έχει. Θέλουν να τσακίσουν κάθε λαϊκή εξέγερση που αμφισβητεί την κυριαρχία τους, θέλουν να φύγει το μήνυμα προς τους λαούς ότι όποιος αντιστέκεται, συντρίβεται. Πολύ περισσότερο, βέβαια, επειδή γνωρίζουν πως η αλβανική εξέγερση μπορεί να είναι η αρχή και για άλλες. Θέλουν με την πολιτική της τρομοκρατίας των όπλων να προειδοποιήσουν και ταυτόχρονα να εξοικειώσουν την κοινή γνώμη ότι μέσα στα "καθήκοντά" τους είναι να επεμβαίνουν όπου θέλουν και όποτε θέλουν.

    Προσπαθούν να "συνηθίσουν" τον κόσμο στη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, δηλαδή στην απροκάλυπτη επέμβαση, στην επιτήρηση και τελικά στην κατοχή χωρών από τις πολυεθνικές του δυνάμεις".

    Προκάλυμμα της επέμβασης ο ΟΗΕ

    - Ομως η αποστολή στρατευμάτων στην Αλβανία έγινε με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου, όπως λένε, να προστατευτεί η ανθρωπιστική βοήθεια.

    - "Η κάλυψη της επέμβασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με μία αποχή, επιβεβαιώνει ότι έχει μετατραπεί πια σε όργανο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ετσι οι αποφάσεις του πλέον είναι διάτρητες από όλες τις πλευρές και διατηρούν απλά και μόνο το τυπικό "κύρος" του ΟΗΕ. Είναι αξιοσημείωτο να γνωρίζει κανείς ότι η αλλαγή του ΓΓ του ΟΗΕ έγινε με τέτοια κριτήρια. Παρότι και ο προηγούμενος γενικός γραμματέας κινούνταν στην ίδια γενικά γραμμή, προσπαθούσε να τηρεί έστω μερικά προσχήματα. Απ' ό,τι δημοσιεύτηκε - και έτσι είναι - ο νέος γραμματέας ορίστηκε με απαίτηση των ΗΠΑ και λειτουργεί σαν υπάλληλός τους.

    Σε ό,τι αφορά την προστασία της ανθρωπιστικής βοήθειας, όσο αφελής να είναι κανένας δεν είναι δυνατόν να το πιστέψει. Πολύ περισσότερο όταν έχει το παράδειγμα της δολοφονίας των αμάχων και τη βύθιση του αλβανικού πλοίου από την Ιταλία, που είναι και επικεφαλής της επέμβασης. Η επίκληση της ανθρωπιστικής βοήθειας και η γιγάντια προπαγάνδα που επιχειρείται από τα μεγάλα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο, θέλει να κάμψει τις αντιδράσεις των λαών, να εξαπατήσει τον κόσμο. Η ψυχρή πραγματικότητα είναι ότι οι πάνοπλοι ράμπο της Νέας Τάξης επιβάλλουν κατοχή στην Αλβανία και αυτό φαίνεται από τις ίδιες τις εικόνες. Αν κανείς είναι δύσπιστος ας ανατρέξει στη Βοσνία και τη Συμφωνία του Ντέιτον".

    Συνθήκη του Ντέιτον

    - Ποια είναι η σχέση της Συμφωνίας του Ντέιτον για τη Βοσνία με τις εξελίξεις που αυτήν την περίοδο σημειώνονται στην Αλβανία;

    - "Παρότι είναι γνωστό, αξίζει να θυμίσουμε πώς προήλθε η Συνθήκη του Ντέιτον. Με τη ΝΑΤΟική τρομοκρατία, με βομβαρδισμούς, με το πιστόλι στον κρόταφο στους λαούς της περιοχής. Ακολούθησε η επέμβαση 60.000 στρατιωτών, η εγκατάστασή τους, το μοίρασμα σε ζώνες επιρροής. Δε σταμάτησε όμως εδώ. Ο στρατός κατοχής καθόρισε το πολιτικό σύστημα στη Βοσνία, αποφάσισε για τις εκλογές. Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν κάτω από τα ΝΑΤΟικά όπλα. Ούτε και εδώ σταμάτησαν όμως. Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις, ο στρατός κατοχής παραμένει επ' αόριστον στη Βοσνία.

    Να γιατί θεωρούμε ότι η Συνθήκη του Ντέιτον έχει καινούρια ποιοτικά στοιχεία, είναι η παραπέρα εξέλιξη της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ. Εξάλλου αυτή η συμφωνία αποτελεί απ' ό,τι φαίνεται τον πιλότο για την "επίλυση" των ανοιχτών προβλημάτων με τον τρόπο που θέλουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

    Τα επόμενα "θύματα" είναι το Αιγαίο και το Κυπριακό. Ομολογείται ανοιχτά από τις ΗΠΑ, άλλοι το ψιθυρίζουν, οι κυβερνήσεις της περιοχής το ξέρουν, αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, ότι οδεύουμε σε τέτοιες λύσεις. Ιδιο το σενάριο. Οξύτητα, κίνδυνος θερμών επεισοδίων, διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, πυγμή για διάλογο και συζητήσεις, επιβολή λύσεων με δικές τους πρωτοβουλίες.Κατάληξη; Το Αιγαίο υπό την αμερικανονατοϊκή κυριαρχία, η Κύπρος διχοτομημένη με στρατό κατοχικό του ΝΑΤΟ, ώστε να προετοιμαστεί το επόμενο στρατιωτικοπολιτικό και οικονομικό άλμα της Νέας Τάξης πραγμάτων για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μία στρατηγική που απλώνεται σαν το μελάνι προς Νότο και που χωρίς υπερβολές μπορεί να χαρακτηριστεί σαν θεμελίωση μίας αυτοκρατορίας που θα εδραιώνει την κατοχή τους σιγά σιγά στον πλανήτη. Ωστόσο, υπάρχει και μία σημαντική "λεπτομέρεια". Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Και ο ξενοδόχος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι λαοί, που αργά ή γρήγορα θα ανατρέψουν τα σχέδιά τους".

    Παγκόσμιο συνέδριο Μεξικού

    - Τι σημαίνει η πραγματοποίηση του συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στο Μεξικό;

    - "Μπορεί να έχει καινούρια στοιχεία η επιβολή της Νέας Τάξης, που θυμίζει τις πιο σκοτεινές εποχές της ανθρώπινης ιστορίας, όμως υπάρχουν και καινούρια ελπιδοφόρα μηνύματα.

    Για το φιλειρηνικό κίνημα - και όχι μόνο - η πραγματοποίηση του συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στο Μεξικό, αλλά και το ξέσπασμα κοινωνικών αγώνων σε όλον τον κόσμο δείχνουν ότι οι λαοί αφυπνίζονται, ότι αρχίζει να ωριμάζει η μεγάλη λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Το ότι παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, εκπρόσωποι των φιλειρηνικών κινημάτων πάνω από 40 χωρών από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν και αποφάσισαν να αντιπαραθέσουν τον κοινό τους αγώνα στη Νέα Τάξη πραγμάτων είναι σημαντικό γεγονός.

    Θέλουμε λοιπόν στο Δεκαήμερο Ειρήνης να δοθεί και αυτό το μήνυμα που ζωντανά πήραμε στο Μεξικό, που καθημερινά παρακολουθούμε στην παγκόσμια ειδησεογραφία. Το μήνυμα πως, από άκρου σε άκρο στον πλανήτη αρχίζει η ανασύνταξη και η κινητοποίηση του φιλειρηνικού κινήματος και των άλλων κινημάτων, πως η αντίστροφη μέτρηση, έστω και αν είναι μακρόχρονη έχει πια αρχίσει".

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Κάλεσμα αντίστασης στη "νέα τάξη"(1997-05-20 00:00:00.0)
    Ραντεβού ειρήνης στο Μαραθώνα(1997-05-06 00:00:00.0)
    Ωριμάζει η φιλειρηνική αντεπίθεση των λαών(1997-05-04 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ