Κυριακή 4 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

"ΘΕΛΟΥΜΕ στο Δεκαήμερο Ειρήνης να δοθεί και αυτό το μήνυμα που ζωντανά πήραμε στο Μεξικό, που καθημερινά παρακολουθούμε στην παγκόσμια αρθρογραφία. Το μήνυμα πως από άκρου σε άκρο στον πλανήτη αρχίζει η ανασύνταξη και η κινητοποίηση του φιλειρηνικού κινήματος και των άλλων κινημάτων, πως η αντίστροφη μέτρηση, έστω και αν είναι μακρόχρονη, έχει πια αρχίσει". Ο γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλάει στο "Ρ" για το 10ήμερο Ειρήνης που γίνεται από τις 8 μέχρι τις 18 Μάη (σελίδες 12 - 13)

ΣΕ ΝΕΑ φάση περνάει η εξάρτηση της χώρας, 17 χρόνια μετά την επανένταξή της στο ΝΑΤΟ, με την πλήρη και ασφυκτική υποταγή της στα ΝΑΤΟικά σχέδια, που οδηγούν στην κατάργηση κάθε έννοιας εθνικής ανεξαρτησίας. Τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, με την αναδιάρθρωση της δομής του ΝΑΤΟ, μπαίνουν σε νέα δοκιμασία και σε νέα περιπέτεια. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει τον Ιούλη στη Μαδρίτη, αναμένεται να επισημοποιηθούν οι αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί. Αφιέρωμα του "Ρ" (σελίδες 16, 33 - 34)

ΜΙΑ ιστορική αναδρομή στην πορεία της υπόθεσης των Σκοπίων, από τη διάσπαση και το ματοκύλισμα της Γιουγκοσλαβίας και τα συλλαλητήρια εθνικιστικής υστερίας, μέχρι τις μέρες μας, που εμφανίστηκαν οι "φίλοι" του σκοπιανού λαού, έχει αναμφίβολα την αξία της. Η κυβέρνηση Σημίτη παρ' όλα αυτά δε λέει να ξεφύγει από την ονοματολογία και δεν τολμάει να προχωρήσει στην επίλυση του προβλήματος (σελίδες 14 - 15)

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ πίσω από τις ανακοινώσεις και τις διαφημίσεις για τα επιτόκια των τραπεζών; ποιοι πληρώνουν τη "νύφη"; Πόσα μοίρασε το "κακό" κράτος στις ιδιωτικές επιχειρήσεις την τελευταία πενταετία; Αλήθειες και ψέματα(στις σελίδες 38 - 39)

"ΦΕΣΙ" δισεκατομμυρίων από τους μεγαλοεπιχειρηματίες στη ΔΕΗ. Τουλάχιστον το 60% των απαιτήσεων που έχει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, είναι οφειλές από τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου. Σε κάθε 100 δραχμές, που διεκδικούσε στο τέλος του 1995 η ΔΕΗ από οφειλές δημοσίων και ιδιωτικών φορέων προς αυτήν, οι 66 δραχμές προέρχονταν από καταναλωτές Υψηλής Τάσης, δηλαδή από βιομηχανίες και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ και ΟΤΕ (σελίδες 36 - 37)

ΕΝΑ εξαιρετικά σημαντικό μήνυμα στάλθηκε την 1η Μάη 1997 από την πλατεία Συντάγματος. Αποστολέας, χιλιάδες εργάτες - νέοι - συνταξιούχοι. Παραλήπτες, κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ενωση - κεφάλαιο και πλειοψηφίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Μήνυμα, πως: η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο έτσι, η εργατική τάξη πρέπει να πάρει στα χέρια της τη λύση των προβλημάτων της και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της, αλλά τώρα πια και την υπεράσπιση των κεκτημένων της. Οι ταξικές δυνάμεις σ' αυτόν της τον αγώνα θα σταθούν δίπλα της, θα προσφέρουν την ολόπλευρη συμπαράστασή τους. Επίσης ήταν, ίσως, η μοναδική μέρα του 1997, που τόσες πολλές μητροπόλεις του πλανήτη είδαν τους εργαζομένους να βγαίνουν μαζικά στους δρόμους, για να γιορτάσουν και να τραγουδήσουν ή να παλέψουν και να διεκδικήσουν (σελίδες 24 - 25)

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της καμπάνιας για το βιβλίο στα ΜΜΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών - Βιβλιοπωλών μιλάει στο "Ρ" και εξηγεί πώς το βιβλίο θα πάψει να είναι η ουρά των μεγάλων και ξένων συμφερόντων (σελίδα 20)

ΕΝΑ καινούριο θέατρο, που ο ιδρυτής του Γιώργος Αρμένης το βάφτισε "Νέο Ελληνικό Θέατρο", πρόκειται να στεγαστεί σε ένα νεοκλασικό κτίριο του περασμένου αιώνα, στην οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη 18, στα Εξάρχεια. Εχει, ήδη, καταρτίσει τριετή προγραμματισμό δραστηριοτήτων με βασικό άξονα ενδιαφέροντος το σύγχρονο ελληνικό έργο. Γι' αυτά και άλλα ενδιαφέροντα ο "Ρ" συζητά με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Αρμένη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ