Κυριακή 4 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών

Για εκείνους που επιθυμούν να "ξεχάσουν" τα πεπραγμένα τους γύρω από το Σκοπιανό, δυστυχώς, εκτός των άλλων, υπάρχουν και οι διαδοχικές συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών (Μητσοτάκης, Παπανδρέου, Παπαρήγα, Δαμανάκη) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλή.

18.2.92: Συμφωνείται να αντιμετωπιστεί το θέμα των Σκοπίων στα πλαίσια μιας πολιτικής πρωτοβουλιών από την Ελλάδα για διαβαλκανική συνεργασία. Η Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις καταγγέλλει την επέμβαση εξωβαλκανικών δυνάμεων στην περιοχή, τον εθνικισμό και το σοβινισμό που αναπτύσσεται.

***

13-4-92: Αποπομπή Σαμαρά από το υπουργείο Εξωτερικών, αφού προηγουμένως έχει εκθέσει τα "7 σημεία" του, όπου υπάρχει πρόταση για κλείσιμο των συνόρων με τα Σκόπια.

Το κοινό ανακοινωθέν δεν υπογράφεται από το ΚΚΕ. Εκεί αναφέρεται συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ με τους "τρεις όρους" της ΕΕ και ότι δε νοείται αναγνώριση της ΠΓΔΜ αν το όνομά της φέρει τη λέξη Μακεδονία.

Μετά τη σύσκεψη ο Κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι αν το αποτέλεσμα στο θέμα είναι αρνητικό, "τίποτα και κανένα μέτρο δεν αποκλείεται".

Ο Α. Παπανδρέου ταυτίζεται με τα "7 σημεία" Σαμαρά, λέγοντας ότι ανταποκρίνονται στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και κάνει λόγο για χρησιμοποίηση "όλων των όπλων που υπάρχουν στη φαρέτρα" ώστε να εμποδιστεί αναγνώριση των Σκοπίων.

Η Μ. Δαμανάκη, θεωρεί ότι όλες οι δυνάμεις οφείλουν να στηρίξουν τους τρεις όρους. Η εφεύρεση των... "2,5 όρων" γίνεται πολύ αργότερα...

Η Αλέκα Παπαρήγα, στις δηλώσεις της εκφράζει τη διαφωνία του ΚΚΕ "με το γενικό προσανατολισμό, την τακτική και τους χειρισμούς" στο θέμα των Σκοπίων. Υπογραμμίζει ότι το κύριο δεν είναι το όνομα και προτείνει Διαβαλκανική Διάσκεψη, ώστε να υπάρξουν δεσμεύσεις για το απαραβίαστο των συνόρων, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Καταγγέλλει ως υπεύθυνους για την κρίση την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

***

14-6-92: Τρίτη σύσκεψη. Το κοινό ανακοινωθέν υπογράφουν και πάλι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Το ΚΚΕ διαφωνεί επί της ουσίας με την ακολουθούμενη πολιτική.

Και τα τρία κόμματα είναι δέσμια της ονοματολογίας. Μετά τη σύσκεψη ακολουθεί μπαράζ ανακοινώσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το ποιος είναι περισσότερο "ονοματολόγος"...

Επειδή κατά τη συζήτηση τέθηκε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στο ναυτικό αποκλεισμό της Σερβίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έθεσε τα εξής ζητήματα: Καμία συμμετοχή της Ελλάδας. Αναστολή της λειτουργίας των βάσεων και των ΝΑΤΟικών εγκαταστάσεων ως προϋπόθεση για τη μη εμπλοκή της χώρας σε στρατιωτικές ενέργειες. Ανάληψη από την κυβέρνηση ειρηνευτικής πρωτοβουλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ