ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με Πειθαρχικό απειλεί "τους διαφωνούντες" ο Μ. Εβερτ

Το Πολιτικό Συμβούλιο προειδοποιεί ότι "δεν είναι ανεκτή στο μέλλον" αμφισβήτηση του προέδρου. Είμαστε σε προσυνεδριακή διαδικασία και θα λέμε τις απόψεις μας, απαντάει ο Γ. Σουφλιάς

Με διαγραφές πλέον απειλεί τους "διαφωνούντες" βουλευτές ο Μ. Εβερτ, όπως φάνηκε από τα όσα συζητήθηκαν χτες στην έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο συζήτησε "τη συμπεριφορά ορισμένων μεμονωμένων βουλευτών".

Η συνεδρίαση ασχολήθηκε με τις δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη,του Π. Τατούλη και του Ν. Κάκκαλου,που ζήτησαν την παραίτηση του Μ. Εβερτ πριν από το συνέδριο του κόμματος και όπως ανακοίνωσε ο Π. Παυλόπουλος, το Πολιτικό Συμβούλιο "κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά αυτή είναι απαράδεκτη και δεν είναι ανεκτή στο μέλλον".

Με την εκτίμηση αυτή διαφώνησε ο Γ. Σουφλιάς και εξερχόμενος από τη συνεδρίαση, αφού διευκρίνισε ότι "δε συμμετείχε στη σύνταξη αυτής της απόφασης", είπε ότι το κόμμα μπήκε ήδη σε προσυνεδριακή διαδικασία και ως εκ τούτου τα στελέχη είναι υποχρεωμένα να εκφράζουν τις απόψεις τους. Υπογράμμισε δε ότι η προσυνεδριακή διαδικασία δε συμβιβάζεται με πειθαρχικές διώξεις και κάλεσε όλα τα στελέχη να εκφράζουν την άποψή τους με επιχειρήματα και νηφαλιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου ζήτησαν την άμεση παραπομπή των "διαφωνούντων" στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Γ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος αφού τόνισε ότι η κρίση είναι κατευθυνόμενη, είπε ότι όποιος διαφωνεί αναλαμβάνει τις ευθύνες του και διαλέγει εάν θα μείνει ή όχι στο κόμμα.

Η χτεσινή απόφαση αναμένεται να τροφοδοτήσει ακόμα περισσότερο την αντιπαράθεση, αφού οι "αντιπολιτευόμενοι" δεν είναι διατεθειμένοι να υποστείλουν τη σημαία της κριτικής έχοντας ως βασικό επιχείρημα ότι σε προσυνεδριακή διαδικασία πρέπει ελεύθερα να ακούγονται όλες οι απόψεις.

Η αντιπαράθεση είναι αναμενόμενη καθώς χτες στο Πολιτικό Συμβούλιο δεν προσδιορίστηκε ποιες δηλώσεις θα θεωρούνται από δω και πέρα απαράδεκτες, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το πεδίο στον Μ. Εβερτ να κρίνει κατά περίπτωση και παραπέμπει στο Πειθαρχικό όποιες δηλώσεις ο ίδιος κρίνει ως απαράδεκτες. Είναι ενδεικτικό ότι όταν ο Π. Παυλόπουλος ρωτήθηκε εάν για παράδειγμα η δήλωση ενός στελέχους ότι πρέπει να αλλάξει στο συνέδριο ο πρόεδρος του κόμματος θα κρίνεται πλέον απαράδεκτη, είπε ότι "αν αρχίσουμε να συζητάμε στο επίπεδο του τι είναι ανεκτό και τι δεν είναι, δε θα τελειώσουμε ποτέ".

Οι δύο πλευρές πέρα από την όποια αντιπαράθεση συνεχιστεί σε επίπεδο δηλώσεων, είναι σίγουρο ότι θα διασταυρώσουν "τα ξίφη τους" στο περιεχόμενο του πορίσματος Βαρβιτσιώτη για τη "διεύρυνση" του Συνεδρίου, αφού η κάθε πλευρά θα θελήσει να προωθήσει ευνοϊκές γι' αυτήν ρυθμίσεις. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος που χτες δήλωσε ότι δεν είναι ώρα για διαγραφές, αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες μέρες την πρότασή του για διεύρυνση του συνεδρίου με τα μέλη του κόμματος που είναι εκλεγμένα σε μαζικούς φορείς.

Δραστηριότητες του ΚΚΕ
  • Η ΚΟΒ ΔΕΗ Πειραιά διοργανώνει σήμερα Τετάρτη, στις 7 π.μ., στον χώρο της επιχείρησης συγκέντρωση - συζήτηση με τον Σπ. Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Ν. Μπατιστάτο,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟΒ Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη 5ος όροφος) ανοιχτή συνεδρίαση - συζήτηση, με θέμα τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος και τις μετεκλογικές εξελίξεις.
  • Ο Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη, στις 10 π.μ., περιοδεία στα κεντρικά γραφεία της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" (λεωφ. Συγγρού 100).
  • Ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφθεί αύριο Πέμπτη, στις 7 π.μ., τα ΕΛΤΑ Πειραιά.
  • Η ΚΟΒ Σαφράμπολης διοργανώνει αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της (Σινώπης και Σαφραμπόλεως) σύσκεψη οπαδών του Κόμματος, με θέμα "Τα αποτελέσματα των εκλογών και ο προϋπολογισμός".
  • Η ΝΕ Φωκίδας διοργανώνει συνεστίαση το Σάββατο 16 Νοέμβρη στις 8 μ.μ. στο Κάμπινγκ "Λαγγουράνης" στην Κίρρα.
  • Η ΚΟΒ Ιερόθεου διοργανώνει το Σάββατο 16 Νοέμβρη, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση στο κέντρο "Τα Νησιώτικα" (Καυταντζόγλου 48 και Δημ. Ράλλη), στα Κ. Πατήσια, τηλ. 2286.557.
  • Η ΚΟ Νυρεμβέργης του ΚΚΕ διοργανώνει την Κυριακή 17 Νοέμβρη,στις 10.30 π.μ. (στην αίθουσα του κτιρίου όπου στεγάζεται η κοινότητα), ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση για την ενημέρωση των Ελλήνων μεταναστών. Θα μιλήσει ο Γιάννης Θεωνάς, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Λάρισας διοργανώνει το Σάββατο 23 Νοέμβρη, στις 9 μ.μ., στο κέντρο "Ιφιγένεια" (οδός Βόλου), συνεστίαση αφιερωμένη στα 78 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και στην εκλογική επιτυχία του Κόμματος στις πρόσφατες εκλογές. Προσκλήσεις θα διατίθενται από τα γραφεία της ΝΕ (Πανός 9, 2ος όροφος) τηλ. 229.591 και από τις κομματικές οργανώσεις.

ΧΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

"Οπως - όπως", "όσα - όσα"

Χωρίς να κάνει καμία, έστω και τυπική, αναφορά στην ιδιωτικοποίηση των τελωνειακών αποθηκών που προβλέπει η τροποποίηση του Τελωνειακού Κώδικα, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς, στη χτεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή προσπάθησε να δικαιολογήσει τις χαριστικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε άλλα άρθρα του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι επιχειρείται να γίνουν από το κράτος κάποιες εισπράξεις.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Λ. Αυδής,αφού επισήμανε τη μη αναφορά του υφυπουργού στην ιδιωτικοποίηση των αποθηκών, τόνισε για την προσπάθεια είσπραξης χρεών προς το δημόσιο: "Επιχειρείται η είσπραξη όπως - όπως, όσων - όσων", σημειώνοντας ότι αυτή η πρακτική είναι μόνιμο φαινόμενο. Σχολιάζοντας ακολούθως τις χαριστικές ρυθμίσεις υπογράμμισε ότι απαλλάσσονται από βάρη κατηγορίες πολιτών κάθε άλλο παρά αναξιοπαθούντων. Για τη ρύθμιση εξάλλου των χρεών των ΠΑΕ, ο εισηγητής του ΚΚΕ είπε ότι μπορεί ίσως να ανακουφίζουν κάποιους οπαδούς, δεν έχουν όμως καμία σχέση με τη δικαιοσύνη και τη δημοσιονομική πολιτική.

Ο αρχηγός της ΝΔ Μ. Εβερτ,αποφεύγοντας να τοποθετηθεί στα αναφερόμενα στην τροποποίηση του Τελωνειακού Κώδικα, επικέντρωσε την κριτική του στις χαριστικές ρυθμίσεις, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο επαίσχυντο, με το οποίο η κυβέρνηση χαρίζεται στους ολίγους. Στη συνέχεια πάντως σημείωσε ότι οι αρνητικές εντυπώσεις θα ήταν μικρότερες αν το νομοσχέδιο ερχόταν στη Βουλή τον προσεχή Φλεβάρη ή Μάρτη. Τέλος, ζήτησε να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα ο κατάλογος οφειλετών του δημοσίου άνω του ενός δισ. που ωφελούνται από τις σχετικές ρυθμίσεις. Στο αίτημα αυτό ο Γ. Δρυς υποσχέθηκε ότι θα δημοσιοποιηθούν όλοι που θα κάνουν χρήση των ρυθμίσεων.

Ο επίτιμος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Μητσοτάκης, επισήμανε ότι το μεγάλο θέμα είναι το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων. Για τις χαριστικές ρυθμίσεις είπε ότι αντί να επαναλαμβάνονται πρέπει να προχωρήσει η μηχανοργάνωση του υπουργείου Οικονομικών. Τέλος, ξεπερνώντας τις οφειλές ιδιωτών ύψους πάνω από ένα τρισεκατομμύριο, λέγοντας απλά ότι πρέπει να θεωρούνται μάλλον χαμένες, αναρωτήθηκε ως πότε οι ΔΕΚΟ θα λεηλατούν ασύδοτα το κράτος.

Πτώση τουρκικού ελικοπτέρου

Τουρκικό πολεμικό ελικόπτερο τύπου "ΑΒ-212" κατέπεσε χτες τα ξημερώματα στα διεθνή ύδατα 25 μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου, αμέσως μετά την απογείωσή του από την τουρκική φρεγάτα "Μπάρμπαρος" στα πλαίσια νυκτερινής εκπαίδευσης στη διάρκεια ΝΑΤΟικής άσκησης. Στο ατύχημα σκοτώθηκαν και τα τέσσερα μέλη του πληρώματος. Την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, παρ' όλο ότι το ατύχημα έγινε εντός του ελληνικού FIR, ανέλαβαν πλοία του ΝΑΤΟ και συμμετείχαν μια φρεγάτα και ένα αεροσκάφος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

124 ΤΑΓΜΑ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗΣ
"Εχθρός" ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας

Φαίνεται πως τίποτα δεν έχει αλλάξει σε ορισμένες στρατιωτικές μονάδες από την εποχή του εμφυλίου πολέμου και ορισμένοι, με ευθύνη του υπουργείου Αμυνας, κάνουν ό,τι μπορούν για να δηλητηριάζουν τις συνειδήσεις των νέων που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή στρατοπέδου στη Λέσβο όπου έχει την έδρα του το 124 Τάγμα Εθνοφυλακής.Σύμφωνα με όσα ισχύουν στη μονάδα αυτή, ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας θεωρείται "εχθρός" της Ελλάδας και όσοι βρέθηκαν απέναντί του να τον πολεμούν έπραξαν ανδραγάθημα!

Το συγκεκριμένο στρατόπεδο της Λέσβου έχει το όνομα του καταγόμενου από τη Μυτιλήνη λοχαγού του Μηχανικού Σαράντη Μαυρουδή που "φονεύτηκε το 1949 από εχθρικά βλήματα".Μάλιστα οι στρατιώτες της μονάδας αυτής καλούνται να μάθουν σαν προσευχή το βιογραφικό του συγκεκριμένου εφέδρου ανθυπολοχαγού τότε, χωρίς καν να αναφέρεται ότι την περίοδο εκείνη η Ελλάδα βρισκόταν σε εμφύλιο πόλεμο.

Το κείμενο του βιογραφικού είναι αναρτημένο σε όλους τους πίνακες ανακοινώσεων της μονάδας, κατά παράβαση ακόμα και του νόμου περί άρσης των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου του 1989.Βέβαια η εμφυλιοπολεμική αυτή ενέργεια δεν είναι άσχετη με το γενικότερο κλίμα αυταρχισμού που επικρατεί στην εν λόγω μονάδα, όπως και σε άλλες. Μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερης πίεσης, στο όνομα της κάλυψης των αναγκών που υπάρχουν, οι στρατιώτες τιμωρούνται για ασήμαντους λόγους με μεγάλες και αδικαιολόγητες ποινές και παραβιάζονται καθημερινά τα δημοκρατικά τους δικαιώματα.

Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ

Καθημερινά λειτουργούν τα γραφεία της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ,που βρίσκονται στην οδό Κάνιγγος 27, 5ος όροφος, γραφεία 12 - 13, και παραμένουν ανοιχτά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και από 6 έως 9 μ.μ. Σε ένταση των προσπαθειών για τη συλλογή υπογραφών υποστήριξης της διενέργειας δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, καλεί η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Αντιστασιακών Πειραιά.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα πιο κάτω γραφεία:

ΠΕΙΡΑΙΑ: Φίλωνος 41 (9.00 π.μ. - 12 μ. και 6.00 μ.μ. - 8.00 μ.μ. ) τηλ. 4124.696.

ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ: Κύπρου 68 (6.00 μ.μ. - 8.00 μ.μ. ) τηλ. 4925.757.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ: Ρέπουλη 16 (5.00 μ.μ. - 7.30 μ.μ. ) τηλ. 4618.180.

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ: Γρ. Λαμπράκη 217 (5.00 μ.μ. - 7.00 μ.μ. ) τηλ. 4942.288.

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ: Πόντου 46 (5.00 μ.μ. - 6.00 μ.μ. ) τηλ. 4610.362.

Σήμερα η σύσκεψη

για την ΕΣΗΕΑ

Σήμερα πραγματοποιείται η δημοσιογραφική σύσκεψη που οργανώνει η "Δημοσιογραφική Αγωνιστική Συνδικαλιστική Παράταξη", προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα του δημοσιογραφικού κόσμου ενόψει των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ. Η σύσκεψη, όπου καλούνται να συμμετέχουν όλοι οι δημοσιογράφοι, θα γίνει στην αίθουσα της ΟΤΟΕ (Βησσαρίωνος 9 και Σίνα, δίπλα στο Οφθαλμιατρείο) στις 12 το μεσημέρι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ