ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
"Ομοβροντία" συλλαλητηρίων στις 28 Νοέμβρη

Μαζικές, δυναμικές κινητοποιήσεις κόντρα στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης αποφάσισαν, Θεσσαλία, Αιτωλοακαρνανία, Εβρος και έπεται συνέχεια

Με συντονισμένα δυναμικά συλλαλητήρια απαντούν οι αγρότες της χώρας, στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης και στην προκλητική στάση του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα.

Χτες αργά το βράδυ οι οχτώ Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, σε συνεδρίασή τους στην Καρδίτσα, αποφάσισαν την πραγματοποίηση Πανθεσαλικού συλλαλητηρίου στις 28 του Νοέμβρη και ώρα 11 το πρωί με συγκέντρωση των τρακτέρ και άλλων γεωργικών μηχανημάτων στην Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Αποφάσεις για την πραγματοποίηση αγροτικών συλλαλητηρίων την ίδια ημερομηνία και ώρα πήραν ήδη και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Εβρου. Με βάση τις αποφάσεις αυτές, οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, ενώ οι αγρότες του Εβρου, στην Ορεστιάδα (κεντρική πλατεία) και στις Φέρρες (στο Δημαρχείο). Ανάλογες αγωνιστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στις επόμενες και από πολλούς άλλους νομούς.

Στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν χτες οι οχτώ Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας, εκτός από την αγωνιστική κάθοδο των Θεσσαλών αγροτών στην Εθνική οδό, στις 28 του μήνα, αποφασίστηκε ακόμα: Να συνεχιστούν μέχρι την ημερομηνία αυτή τα περιφερειακά και επαρχιακά συλλαλητήρια στους θεσσαλικούς νομούς και ταυτόχρονα να γίνουν ενημερωτικές συσκέψεις με τη συμμετοχή και άλλων φορέων για το συντονισμό της δράσης. Στα πλαίσια αυτά την ερχόμενη Τετάρτη 20 του μήνα θα γίνει πλατιά σύσκεψη στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, στις 5μ.μ.

Στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης επισημάνθηκε ότι η κατάσταση στη γεωργία και την κτηνοτροφία χειροτερεύει με ταχύτατους ρυθμούς και η μικρομεσαία αγροτιά οδηγείται στη χρεοκοπία και το ξεκλήρισμα. Τρανταχτό παράδειγμα είναι οι βαμβακοπαραγωγοί, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τους κτηνοτρόφους, καπνοπαραγωγούς, παραγωγούς δημητριακών, οπωροκηπευτικών, ελαιοπαραγωγούς και γενικά όλους τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας. Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, αντιπαραθέτουν τον πραγματικό μονόδρομο διάσωσης των αγροτικών και κτηνοτροφικών νοικοκυριών, αλλά και της αγροτικής οικονομίας συνολικότερα. Είναι ο μονόδρομος της μετωπικής σύγκρουσης και της ανατροπής αυτής της πολιτικής. Οι εκπρόσωποι των ΟΑΣ της Θεσσαλίας δήλωσαν χτες πεπεισμένοι πως τα σχέδια του μαζικού ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν πρόκειται να περάσουν, εάν ο ξεσηκωμός του Μάρτη του '95, λάβει τώρα, ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.

Στα πλαίσια αυτά οι ΟΑΣ της Θεσσαλίας προσκαλούν όλο το λαό να κατέβει μαζί με τους αγρότες σε έναν κοινό αγώνα διάσωσης της παραγωγικής βάσης της Θεσσαλίας και όλης της χώρας. "Πρέπει να γίνει κατανοητό - τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση - πως το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς θα παρασύρει στην κατάρρευση χιλιάδες μικροεπαγγέλματα και θέσεις εργασίας, που διαπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την αγροτική οικονομία. Για να γίνει αντιληπτό αυτό αναφέρουμε πως μόνο από το χτύπημα στην τιμή του βαμβακιού τα 2 τελευταία χρόνια η Θεσσαλία χάνει 50 δισ. δραχμές περίπου".

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μεθοδεύουν "εξαφάνιση" της καπνοκαλλιέργειας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Στις 27 Νοέμβρη πρόκειται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις της Κομισιόν για τη νέα αναθεώρηση της ΚΟΑ καπνού,αλλά η χτεσινή σχετική συζήτηση "προσανατολισμού" στην εβδομαδιαία συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής δεν προμηνύει τίποτα το καλό για τους Ελληνες καπνοπαραγωγούς.

Η πρόταση του Ιρλανδού επιτρόπου, Π. Φλιν, που στο όνομα της "υγείας" προτείνει ούτε λίγο ούτε πολύ να σταματήσει οριστικά η κοινοτική χρηματοδότηση των καπνοπαραγωγών,μπορεί να ακούστηκε ως "έξαλλη" πριν από μια βδομάδα, αλλά στη χτεσινή συζήτηση υποστηρίχτηκε από μια πλειάδα βορείων επιτρόπων, μεταξύ των οποίων οι δυο Βρετανοί, ο Βέλγος και η Δανέζα, ενώ οι δυο Γερμανοί παραμένουν προς το παρόν "ουδέτεροι". Και ενώ δύσκολα μπορεί να υιοθετηθεί τελικά η πρόταση Φλιν, οι καπνοπαραγωγοί, ιδιαίτερα της χώρας μας, απειλούνται άμεσα με καταστροφή και από τις προτάσεις του αρμοδίου επιτρόπου Αυστριακού Φρ. Φίσλερ. Στη βάση μιας αυθαίρετης διάκρισης "καλών" και "κακών" ποικιλιών, κινδυνεύουν με εξαφάνιση όχι μόνο τα "τσεμπέλια" και τα "μαύρα", αλλά και τα "μπέρκλεϊ" και τα "βιρτζίνια". Ο Φρ. Φίσλερ δήλωσε χτες ότι αν τελικά καταργηθούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις "η ευρωπαϊκή παραγωγή καπνού θα εξαφανιστεί και θα αντικατασταθεί από εισαγωγές".Η επιλογή ανάμεσα στη γκιλοτίνα (πρόταση Φλιν) και τον αργό θάνατο (πρόταση Φίσλερ) για τους καπνοπαραγωγούς, θα γίνει όπως φαίνεται στις 27 του Νοέμβρη.

Διαψεύδεται ο Στ. Τζουμάκας

Η Κομισιόν έδωσε χτες στη δημοσιότητα την τριμηνιαία εξέλιξη των γεωργικών τιμών, από την οποία προκύπτει ότι οι τιμές μοσχαρίσιου κρέατος μειώθηκαν στην Ελλάδα κατά 10,8% το δεύτερο εξάμηνο του 1996 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου. Στο σύνολο της Κοινότητας μειώθηκαν κατά 15,6%. Παρ' όλα αυτά από τα 150 δισ. δραχμές που θα δοθούν ως πρόσθετη επιδότηση εξαιτίας των "τρελών αγελάδων", η Ελλάδα θα πάρει μόλις 450 εκατ. δραχμές (!) παρόλο που η μείωση των τιμών στη χώρα μας ήταν από τις μεγαλύτερες στην Κοινότητα. Οσον αφορά γενικά τις τιμές, στην Ελλάδα, οι τιμές ζωικών προϊόντων μειώθηκαν 8,7% κατά μέσο όρο. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί φαίνεται να απέχουν με την πραγματικότητα στη χώρας μας καθώς το αγροτικό εισόδημα έχει υποστεί δραματική καθίζηση.

ΡΟΔΟΠΗ
Κάλεσμα για αγωνιστική ετοιμότητα

Ανακοίνωση έξι αγροτικών συλλόγων του νομού

Σε ετοιμότητα ενόψει νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, καλούν τους αγρότες της Ροδόπης οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μέσσης, Ν. Καλλίστης, Ν. Ανδριανής, Σάλπης, Γλυκονερίου και Παγουριών,οι οποίοι συντονίζονται προκειμένου να δώσουν δυναμική απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης που τους οδηγεί σε αφανισμό.

Σε κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν οι έξι Αγροτικοί Σύλλογοι σημειώνουν πως οι αγρότες τα τελευταία δέκα χρόνια έφτασαν στη χειρότερη οικονομική κατάσταση με αβέβαιο και σκοτεινό το μέλλον τους από τους κανονισμούς της ΕΕ, τις ποσοστώσεις, τα πρόστιμα και τις εξευτελιστικές τιμές. Προβλήματα που συμπληρώνονται από την κακή σοδειά στο βαμβάκι, τα ακριβά καλλιεργητικά εφόδια, τον πληθωρισμό, τα χρέη προς την ΑΤΕ και την ασυδοσία των μεγαλεμπόρων - μεγαλοβιομηχάνων που κάνουν κομπίνες σε βάρος των αγροτών.

Οι αγρότες καταγγέλλουν την αδιαφορία της κυβέρνησης και την άρνησή της να πάει κόντρα στους κανονισμούς της ΕΕ που καταστρέφουν την αγροτιά, την αδιαφορία της να φτιάξει σοβαρά έργα υποδομής, καθώς και τον εμπαιγμό σε βάρος τους μέσα από τις συντάξεις πείνας. Επίσης, καταγγέλλουν και τις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες που και σε τοπικό και σε πανελλαδικό επίπεδο δείχνουν αδράνεια, προσφέροντας έτσι στην κυβέρνηση το απαραίτητο άλλοθι για να εφαρμοστούν ακόμη χειρότερα μέτρα για το βαμβάκι, τα δημητριακά, τον καπνό, την κτηνοτροφία, το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό.

"Μόνο με τον αγώνα υπάρχει ελπίδα να βρούμε το δίκιο μας. Με την παθητική αναμονή κανένας δεν κέρδισε τίποτα",σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων που απαιτούν: Τιμές στα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν λογικό κέρδος. Για το βαμβάκι 340 δραχμές και άμεση εξόφληση με την παράδοση, και για το γάλα 220 δραχμές. Να παγώσουν τα χρέη προς την ΑΤΕ, να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, ουσιαστική ενίσχυση των συνεταιρισμών, να δίνεται όλο το πριμ στους καπνοπαραγωγούς, να γίνει γνήσιο μητρώο αγροτών, σύνταξη 40.000 δραχμών το μήνα, να χτυπηθούν η κερδοσκοπία των "μεγάλων" του χώρου και οι κομπίνες. Επίσης απαιτούν φτηνά καλλιεργητικά εφόδια, να προχωρήσουν άμεσα οι αναδασμοί και να γίνουν έργα υποδομής (φράγματα, ταμιευτήρες). Τέλος, εκφράζουν την αντίθεσή τους στις αντιαγροτικές επιλογές της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση και οδηγεί τους αγρότες σε ξεκλήρισμα.

Να φύγει η έκπτωτη διοίκηση του ΓΕΩΤΕΕ

Ανακοίνωση - καταγγελία της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γεωτεχνικών"

Το ζήτημα της προκήρυξης εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, θίγει σε ανακοίνωσή της η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γεωτεχνικών".

Η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γεωτεχνικών" καταγγέλλει στους γεωτεχνικούς όλης της χώρας το έκπτωτο και παράνομο - από 11/6/96 - ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ, που ενώ έχει λήξει η θητεία του, οι εκπρόσωποι στο ΔΣ των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της "Προοδευτικής Συσπείρωσης" παραμένουν ακλόνητοι στις θέσεις τους και κανείς γεωτεχνικός δε γνωρίζει, εάν και πότε θα γίνουν εκλογές. Είναι πρωτοφανής - επισημαίνει η ανακοίνωση - η έλλειψη όχι μόνο κάθε δημοκρατικής ευαισθησίας αλλά και η προκλητική περιφρόνηση απέναντι στους γεωτεχνικούς και συνεχίζει: "Δεν το έκαναν για να διασφαλίσουν την παράταση της θητείας τους, ώστε να εκμεταλλευτούν με κάθε τρόπο την ιδιότητά τους και να προσπαθήσουν, ανεπιτυχώς βέβαια, να ανατρέψουν την αρνητική τους προηγούμενη πορεία σαν ΔΣ. Σ' αυτή την κατεύθυνση, τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας τους όσο και τώρα δημιουργήθηκαν "συμμαχίες" και συμπράξεις μεταξύ τους, όχι βέβαια για την προώθηση των συμφερόντων των γεωτεχνικών και της αγροτικής οικονομίας, όσο για την κάλυψη της ανεπάρκειας και της ευθύνης τους για την παραλυσία και κατάντια που οδήγησαν το ΓΕΩΤΕΕ μέσα σ' αυτή την περίοδο".

Στην ανακοίνωσή της η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γεωτεχνικών", καλεί όλους τους γεωτεχνικούς να καταδικάσουν τους υπεύθυνους γι' αυτή την κατάντια και να αναδείξουν ένα αγωνιστικό ΔΣ, που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα είναι ικανό να συμβάλει στην προώθηση των επαγγελματικών ζητημάτων των γεωτεχνικών και των εξίσου σοβαρών προβλημάτων της αγροτικής μας οικονομίας.

Στην Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης θα βγουν οι αγρότες της Θεσσαλίας στις 28 του Νοέμβρη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ