Πέμπτη 14 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
"Ομοβροντία" συλλαλητηρίων στις 28 Νοέμβρη

Μαζικές, δυναμικές κινητοποιήσεις κόντρα στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης αποφάσισαν, Θεσσαλία, Αιτωλοακαρνανία, Εβρος και έπεται συνέχεια

Με συντονισμένα δυναμικά συλλαλητήρια απαντούν οι αγρότες της χώρας, στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης και στην προκλητική στάση του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα.

Χτες αργά το βράδυ οι οχτώ Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, σε συνεδρίασή τους στην Καρδίτσα, αποφάσισαν την πραγματοποίηση Πανθεσαλικού συλλαλητηρίου στις 28 του Νοέμβρη και ώρα 11 το πρωί με συγκέντρωση των τρακτέρ και άλλων γεωργικών μηχανημάτων στην Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Αποφάσεις για την πραγματοποίηση αγροτικών συλλαλητηρίων την ίδια ημερομηνία και ώρα πήραν ήδη και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Εβρου. Με βάση τις αποφάσεις αυτές, οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, ενώ οι αγρότες του Εβρου, στην Ορεστιάδα (κεντρική πλατεία) και στις Φέρρες (στο Δημαρχείο). Ανάλογες αγωνιστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στις επόμενες και από πολλούς άλλους νομούς.

Στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν χτες οι οχτώ Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας, εκτός από την αγωνιστική κάθοδο των Θεσσαλών αγροτών στην Εθνική οδό, στις 28 του μήνα, αποφασίστηκε ακόμα: Να συνεχιστούν μέχρι την ημερομηνία αυτή τα περιφερειακά και επαρχιακά συλλαλητήρια στους θεσσαλικούς νομούς και ταυτόχρονα να γίνουν ενημερωτικές συσκέψεις με τη συμμετοχή και άλλων φορέων για το συντονισμό της δράσης. Στα πλαίσια αυτά την ερχόμενη Τετάρτη 20 του μήνα θα γίνει πλατιά σύσκεψη στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, στις 5μ.μ.

Στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης επισημάνθηκε ότι η κατάσταση στη γεωργία και την κτηνοτροφία χειροτερεύει με ταχύτατους ρυθμούς και η μικρομεσαία αγροτιά οδηγείται στη χρεοκοπία και το ξεκλήρισμα. Τρανταχτό παράδειγμα είναι οι βαμβακοπαραγωγοί, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τους κτηνοτρόφους, καπνοπαραγωγούς, παραγωγούς δημητριακών, οπωροκηπευτικών, ελαιοπαραγωγούς και γενικά όλους τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας. Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, αντιπαραθέτουν τον πραγματικό μονόδρομο διάσωσης των αγροτικών και κτηνοτροφικών νοικοκυριών, αλλά και της αγροτικής οικονομίας συνολικότερα. Είναι ο μονόδρομος της μετωπικής σύγκρουσης και της ανατροπής αυτής της πολιτικής. Οι εκπρόσωποι των ΟΑΣ της Θεσσαλίας δήλωσαν χτες πεπεισμένοι πως τα σχέδια του μαζικού ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν πρόκειται να περάσουν, εάν ο ξεσηκωμός του Μάρτη του '95, λάβει τώρα, ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.

Στα πλαίσια αυτά οι ΟΑΣ της Θεσσαλίας προσκαλούν όλο το λαό να κατέβει μαζί με τους αγρότες σε έναν κοινό αγώνα διάσωσης της παραγωγικής βάσης της Θεσσαλίας και όλης της χώρας. "Πρέπει να γίνει κατανοητό - τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση - πως το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς θα παρασύρει στην κατάρρευση χιλιάδες μικροεπαγγέλματα και θέσεις εργασίας, που διαπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την αγροτική οικονομία. Για να γίνει αντιληπτό αυτό αναφέρουμε πως μόνο από το χτύπημα στην τιμή του βαμβακιού τα 2 τελευταία χρόνια η Θεσσαλία χάνει 50 δισ. δραχμές περίπου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ