Πέμπτη 14 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κλείνουν πριν τους κλείσουν

Καμία δημοτική υπηρεσία δε θα είναι ανοιχτή από σήμερα μέχρι και την Κυριακή. Ομόφωνη, χτες, η καταδίκη των κυβερνητικών σχεδιασμών, που στραγγαλίζουν οικονομικά την Αυτοδιοίκηση. Συγκέντρωση και πορεία αύριο προς το υπουργείο Εσωτερικών

Με μία, σχεδόν, ομόφωνη απόφαση (μόνο μία ψήφο κατά) ενέκριναν χτες οι δήμαρχοι όλης της Αττικής, μέσα από τη γενική τους συνέλευση, την πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, για τετραήμερο κλείσιμο των δήμων από σήμερα, Πέμπτη, μέχρι και την Κυριακή. Η γενική συνέλευση έγινε μέσα σε ένα κλίμα ογκούμενης αγανάκτησης, καθώς από τις συζητήσεις, που έγιναν τις προηγούμενες μέρες μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων και του δημάρχου Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλου, αποκαλύπτεται πως η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ δε χαρίζει μόνο τα παρανόμως παρακρατημένα από την κυβέρνηση 720 δισ. των προηγούμενων χρόνων, αλλά συμφώνησε και σε νέες πολύ υψηλές επιβαρύνσεις, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ τα 10 δισ., ποσό που εμφανίστηκε αρχικά ως "η συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην επιτυχία του προγράμματος σύγκλισης".

Ετσι, παρά την επίμονη πίεση που άσκησαν ο Δ. Αβραμόπουλος και κυβερνητικά στελέχη για αναστολή της κινητοποίησης, οι δήμαρχοι αποφάσισαν: Το κλείσιμο των δήμων, συγκέντρωση αύριο Παρασκευή και πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, συγκεντρώσεις στους δήμους για ενημέρωση των εργαζομένων και των δημοτών, νέα γενική συνέλευση τη Δευτέρα, όπου θα συζητηθεί πρόταση για παράταση του κλεισίματος.

Η γενική συνέλευση αποφάσισε, ακόμα, το προσωπικό των ΟΤΑ να εργαστεί κανονικά για τη διεκπεραίωση της συνήθους εργασίας, αλλά χωρίς να εξυπηρετεί τους πολίτες. Τα εξωτερικά συνεργεία να μην εργαστούν, εκτός από το αναγκαίο προσωπικό αποκομιδής των απορριμμάτων μόνο από τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Επίσης, το κλείσιμο των δήμων θα συμπληρωθεί με κλείσιμο της χωματερής των Ανω Λιοσίων, μετά από αίτημα που διατύπωσε η ΤΕΔΚΝΑ και έγινε δεκτό από τη διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ.

Μπροστά στο δεδομένο πλέον της απόφασης, ο Δ. Αβραμόπουλος αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα κλείσουν και ορισμένες διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, ενώ ταυτόχρονα, συνεχίζοντας να δίνει εξετάσεις στην κυβέρνηση, δήλωσε πως η υπηρεσία καθαριότητας θα λειτουργήσει κανονικά.

Αιτήματα

Η ΤΕΔΚΝΑ απαιτεί άμεσα: Την καταβολή των δύο εκλογικών επιδομάτων των 15 χιλιάδων και της ειδικής αποζημίωσης των 18 χιλιάδων. Την απόδοση του 5%, από το 20% που δικαιούται η ΤΑ από τα έσοδα της φορολόγησης των τόκων καταθέσεων, από το '97 και όχι απόδοση από το '99 που προωθεί η κυβέρνηση. Τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τόσο των παλαιών δανείων, όσο και των νέων που θα χορηγηθούν. Την εγκατάλειψη κάθε σκέψης για περικοπή κατά 25% των θεσμοθετημένων πόρων της ΤΑ, που επιδιώκει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, σύμφωνα και με την απόφαση του συνεδρίου της, η ΤΕΔΚΝΑ δηλώνει ότι δεν παραιτείται από τη διεκδίκηση των παρακρατημένων 720 δισ. των προηγούμενων χρόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ