Πέμπτη 14 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μεθοδεύουν "εξαφάνιση" της καπνοκαλλιέργειας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Στις 27 Νοέμβρη πρόκειται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις της Κομισιόν για τη νέα αναθεώρηση της ΚΟΑ καπνού,αλλά η χτεσινή σχετική συζήτηση "προσανατολισμού" στην εβδομαδιαία συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής δεν προμηνύει τίποτα το καλό για τους Ελληνες καπνοπαραγωγούς.

Η πρόταση του Ιρλανδού επιτρόπου, Π. Φλιν, που στο όνομα της "υγείας" προτείνει ούτε λίγο ούτε πολύ να σταματήσει οριστικά η κοινοτική χρηματοδότηση των καπνοπαραγωγών,μπορεί να ακούστηκε ως "έξαλλη" πριν από μια βδομάδα, αλλά στη χτεσινή συζήτηση υποστηρίχτηκε από μια πλειάδα βορείων επιτρόπων, μεταξύ των οποίων οι δυο Βρετανοί, ο Βέλγος και η Δανέζα, ενώ οι δυο Γερμανοί παραμένουν προς το παρόν "ουδέτεροι". Και ενώ δύσκολα μπορεί να υιοθετηθεί τελικά η πρόταση Φλιν, οι καπνοπαραγωγοί, ιδιαίτερα της χώρας μας, απειλούνται άμεσα με καταστροφή και από τις προτάσεις του αρμοδίου επιτρόπου Αυστριακού Φρ. Φίσλερ. Στη βάση μιας αυθαίρετης διάκρισης "καλών" και "κακών" ποικιλιών, κινδυνεύουν με εξαφάνιση όχι μόνο τα "τσεμπέλια" και τα "μαύρα", αλλά και τα "μπέρκλεϊ" και τα "βιρτζίνια". Ο Φρ. Φίσλερ δήλωσε χτες ότι αν τελικά καταργηθούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις "η ευρωπαϊκή παραγωγή καπνού θα εξαφανιστεί και θα αντικατασταθεί από εισαγωγές".Η επιλογή ανάμεσα στη γκιλοτίνα (πρόταση Φλιν) και τον αργό θάνατο (πρόταση Φίσλερ) για τους καπνοπαραγωγούς, θα γίνει όπως φαίνεται στις 27 του Νοέμβρη.

Διαψεύδεται ο Στ. Τζουμάκας

Η Κομισιόν έδωσε χτες στη δημοσιότητα την τριμηνιαία εξέλιξη των γεωργικών τιμών, από την οποία προκύπτει ότι οι τιμές μοσχαρίσιου κρέατος μειώθηκαν στην Ελλάδα κατά 10,8% το δεύτερο εξάμηνο του 1996 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου. Στο σύνολο της Κοινότητας μειώθηκαν κατά 15,6%. Παρ' όλα αυτά από τα 150 δισ. δραχμές που θα δοθούν ως πρόσθετη επιδότηση εξαιτίας των "τρελών αγελάδων", η Ελλάδα θα πάρει μόλις 450 εκατ. δραχμές (!) παρόλο που η μείωση των τιμών στη χώρα μας ήταν από τις μεγαλύτερες στην Κοινότητα. Οσον αφορά γενικά τις τιμές, στην Ελλάδα, οι τιμές ζωικών προϊόντων μειώθηκαν 8,7% κατά μέσο όρο. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί φαίνεται να απέχουν με την πραγματικότητα στη χώρας μας καθώς το αγροτικό εισόδημα έχει υποστεί δραματική καθίζηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ