Πέμπτη 14 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΔΟΠΗ
Κάλεσμα για αγωνιστική ετοιμότητα

Ανακοίνωση έξι αγροτικών συλλόγων του νομού

Σε ετοιμότητα ενόψει νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, καλούν τους αγρότες της Ροδόπης οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μέσσης, Ν. Καλλίστης, Ν. Ανδριανής, Σάλπης, Γλυκονερίου και Παγουριών,οι οποίοι συντονίζονται προκειμένου να δώσουν δυναμική απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης που τους οδηγεί σε αφανισμό.

Σε κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν οι έξι Αγροτικοί Σύλλογοι σημειώνουν πως οι αγρότες τα τελευταία δέκα χρόνια έφτασαν στη χειρότερη οικονομική κατάσταση με αβέβαιο και σκοτεινό το μέλλον τους από τους κανονισμούς της ΕΕ, τις ποσοστώσεις, τα πρόστιμα και τις εξευτελιστικές τιμές. Προβλήματα που συμπληρώνονται από την κακή σοδειά στο βαμβάκι, τα ακριβά καλλιεργητικά εφόδια, τον πληθωρισμό, τα χρέη προς την ΑΤΕ και την ασυδοσία των μεγαλεμπόρων - μεγαλοβιομηχάνων που κάνουν κομπίνες σε βάρος των αγροτών.

Οι αγρότες καταγγέλλουν την αδιαφορία της κυβέρνησης και την άρνησή της να πάει κόντρα στους κανονισμούς της ΕΕ που καταστρέφουν την αγροτιά, την αδιαφορία της να φτιάξει σοβαρά έργα υποδομής, καθώς και τον εμπαιγμό σε βάρος τους μέσα από τις συντάξεις πείνας. Επίσης, καταγγέλλουν και τις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες που και σε τοπικό και σε πανελλαδικό επίπεδο δείχνουν αδράνεια, προσφέροντας έτσι στην κυβέρνηση το απαραίτητο άλλοθι για να εφαρμοστούν ακόμη χειρότερα μέτρα για το βαμβάκι, τα δημητριακά, τον καπνό, την κτηνοτροφία, το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό.

"Μόνο με τον αγώνα υπάρχει ελπίδα να βρούμε το δίκιο μας. Με την παθητική αναμονή κανένας δεν κέρδισε τίποτα",σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων που απαιτούν: Τιμές στα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν λογικό κέρδος. Για το βαμβάκι 340 δραχμές και άμεση εξόφληση με την παράδοση, και για το γάλα 220 δραχμές. Να παγώσουν τα χρέη προς την ΑΤΕ, να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, ουσιαστική ενίσχυση των συνεταιρισμών, να δίνεται όλο το πριμ στους καπνοπαραγωγούς, να γίνει γνήσιο μητρώο αγροτών, σύνταξη 40.000 δραχμών το μήνα, να χτυπηθούν η κερδοσκοπία των "μεγάλων" του χώρου και οι κομπίνες. Επίσης απαιτούν φτηνά καλλιεργητικά εφόδια, να προχωρήσουν άμεσα οι αναδασμοί και να γίνουν έργα υποδομής (φράγματα, ταμιευτήρες). Τέλος, εκφράζουν την αντίθεσή τους στις αντιαγροτικές επιλογές της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση και οδηγεί τους αγρότες σε ξεκλήρισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ