ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Νοέμβρη 1996
Σελ. /56
ΚΕΝΗ
Γ. Βασικοί άξονες δράσης έως τον Ιούνη του 1997

Το σύνθημα ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΛΑΕ ΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ δεν αποτελεί ένα στενό προεκλογικό σύνθημα. Εκφράζει τις καθημερινές ανάγκες και απαιτήσεις του λαϊκού κινήματος στον τόπο δουλιάς και κατοικίας. Εκφράζει τη δράση για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, που αποτελεί την αναγκαία και ρεαλιστική απάντηση στα μεγάλα προβλήματα και τις αγωνίες της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Ολη μας η δράση, πολιτική, ιδεολογική, μαζική, πρέπει να συνδέεται αναπόσπαστα με τη συνεχή προσπάθεια για τη διαμόρφωση μετώπων πάλης και συσπειρώσεων, ώστε να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά στη συνείδηση του λαού η αναγκαιότητα και δυνατότητα συγκρότησης του Μετώπου.

Η ΚΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά τη σημασία που έχει η συνεχής βελτίωση της λειτουργίας και της δράσης της ΚΟΒ, που αποτελεί το θεμέλιο της δράσης του Κόμματος για τη συσπείρωση και τη λαϊκή δράση, για την άνοδο της πολιτικής και ταξικής συνείδησης, για την αγωνιστική στάση σε αντιπαράθεση με την καλλιεργούμενη επίσημα θεωρία της μοιρολατρίας και του ραγιαδισμού. Η συζήτηση οργανωτικών και άλλων ζητημάτων που απασχολούν τα όργανα και τις ΚΟΒ, θα αποκτήσει ζωντάνια και πρακτικό χαρακτήρα στο βαθμό που θα συνδέεται με τα ζητήματα οικοδόμησης του Μετώπου, με τα λαϊκά προβλήματα και τους αγώνες, με τα σοβαρά θέματα του πολιτικού και ιδεολογικού μετώπου σε κάθε χώρο.

Η ΚΕ έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο δράσης αμέσως μετά το 15ο Συνέδριο, το οποίο πρέπει αμέσως να μπει σε τροχιά εφαρμογής.

Είναι αδύνατο να βγει σε πέρας το πρόγραμμα αυτό, που είναι και φιλόδοξο και εντελώς αναγκαίο, αν οι ΚΟΒ δεν αξιοποιήσουν και δε στηριχτούν στους φίλους και οπαδούς του Κόμματος, στο νέο αίμα που υπάρχει γύρω μας, που μας προσέγγισε και μας ψήφισε,

Η δράση της ΚΕ το επόμενο διάστημα

ΠΡΩΤΟ:

Πρωτοβουλίες και δραστηριότητες για τη συσπείρωση δυνάμεων και τη διαμόρφωση μετώπων πάλης στα πλαίσια της δράσης για το ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΛΗΣ.

Η ΚΕ θα βοηθήσει στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών συσπείρωσης και μετώπων πάλης, ώστε να δώσει τον κεντρικό τόνο και την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα:

1Να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά λαϊκού κινήματος η δράση εναντίον των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης για το δημοψήφισμα.

2Πανελλαδική, πλατιά, δράση κατά των μέτρων της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορούν την κοινωνική πολιτική - πρόνοια με αιχμή την ανεργία, τα ελλείμματα και τα προβλήματα των ασφαλιστικών οργανισμών και των νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, τα οξυμένα προβλήματα των γυναικών και της νεολαίας, τα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες..

Η πάλη για τα οικονομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά προβλήματα των εργαζομένων και της νεολαίας να συμπεριλάβει πιο ενεργά το πρόβλημα της μάστιγας των ναρκωτικών που συνδέεται αναπόσπαστα με την ανεργία, τη φτώχεια, την ανασφάλεια, την προσπάθεια χειραγώγησης, ενσωμάτωσης και εξαγοράς συνειδήσεων.

3Ενεργητική παρέμβαση και δράση εναντίον των σχεδίων που αναπτύσσονται στα Βαλκάνια και στη γενικότερη περιοχή μετά τις αμερικάνικες εκλογές. Οργάνωση της αντίδρασης κατά της συγκρότησης μισθοφορικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης.

4 Ζητήματα δημοκρατίας.

Να ενταθεί η δράση κατά της Συνθήκης του Σένγκεν. Το θέμα έρχεται ξανά στην επικαιρότητα καθώς η κυβέρνηση έχει αναγγείλει ότι θα κυρώσει τη Συνθήκη.

Το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί τα φαινόμενα τρομοκρατίας και διώξεων με τις δίκες αγροτών, και άλλων αγωνιστών συνδικαλιστών. Από τώρα και στο εξής δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση να μη υπάρχει γενικότερη αντίδραση και προσπάθεια συμπαράστασης από όλα τα τμήματα του λαϊκού κινήματος, από κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες.

ΔΕΥΤΕΡΟ:

Προπαγάνδα, εκλαϊκευση της πολιτικής και των θέσεών μας.

Η προπαγάνδα μας στην εργατική τάξη και το λαό γενικότερα, αλλά και στη νεολαία, βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, κάτω από τις σημερινές μας δυνατότητες.

Δίχως πετυχημένη προπαγάνδα και διαφώτιση δεν είναι δυνατό να προωθηθούν τα καθήκοντα του Κόμματος στο μαζικό κίνημα, στο Μέτωπο, στην ανανέωση των γραμμών του.

  • Να πυκνώσουμε τις ειδικές εκδόσεις, ορισμένες από αυτές να είναι ένθετο στο "Ριζοσπάστη".
  • Να αναβαθμίσουμε τη δουλιά μας στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση με βάση την κατεύθυνση του Συνεδρίου για αξιοποίηση δυνάμεων, βελτίωση της ποιότητας, με βάση τα οικονομικά που μπορούμε να διαθέσουμε.
  • Να δώσουμε τη μάχη της κυκλοφορίας του "Ριζοσπάστη" και της μεγαλύτερης ακροαματικότητας για τα αλλά μέσα, με ειδικές καμπάνιες και αφιερώματα.
  • Να διαμορφωθούν επιτροπές για την προπαγάνδα στις Επιτροπές Πόλεων και περιοχών.
Κοινοβουλευτική δουλιά

Η στενότερη και ουσιαστικότερη παρακολούθηση του Κοινοβουλίου από τα Τμήματα της ΚΕ αλλά και τις ΚΟ, θα βοηθήσει να συγκεντρώνεται ζωντανό, τεκμηριωμένο υλικό. Οι ΚΟ πρέπει να έχουν υπεύθυνο της κοινοβουλευτικής δουλειάς, ώστε να αξιοποιούν τη δουλιά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και να εξασφαλίζουν να υπάρχει σχετική παρέμβαση του Κόμματος για όλα τα προβλήματα και όλες τις περιοχές και τόπους δουλιάς.

Προγραμματισμός συνεδριάσεων ΚΕ

Η ΚΕ προγραμμάτισε τις επόμενες συνεδριάσεις της έως τον επόμενο Ιούνη, ώστε να εξετάσει, πιο ολοκληρωμένα, ζητήματα της δράσης του Κόμματος στο εργατικό κίνημα και την εργατική τάξη, τη νεολαία, για την οργάνωση των εκδηλώσεων προς τιμήν των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, που θα συμπληρωθούν το 1998.

9 Νοεμβρίου 1996

Η ΚΕ του ΚΚΕ.

Β. Η πολιτική κατάσταση, ο ρόλος του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος

1.Αμέσως μετά τις εκλογές γίνεται φανερό ότι ένα σημαντικό τμήμα του λαού δείχνει διαθέσεις αγωνιστικής στάσης και δράσης απέναντι στα νέα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση, με σύνθημα την εφαρμογή του "προγράμματος σύγκλισης" που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε πολλά μέτωπα (ανεργία, εισοδηματική πολιτική, συντάξεις, τιμές και διάθεση αγροτικών προϊόντων, ασφαλιστικό, δημοτικά τέλη και νέοι φόροι, παιδεία, συνθήκες ζωής, περιβάλλον) ανοίγονται αγωνιστικές δραστηριότητες, διαμορφώνονται συσπειρώσεις πάλης.

Είναι σημαντικό ότι ένα τμήμα του λαού αρχίζει να αποκτά μια ταξική αίσθηση και αντίληψη των προβλημάτων.

2.Ανεβαίνει το θερμόμετρο και όλα δείχνουν ότι θα οξυνθούν οι αγώνες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι λαοί των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δείχνουν με τη στάση τους ότι δεν έχουν αυταπάτες για τις νέες αρνητικές συνέπειες που συσσωρεύονται εξαιτίας της υλοποίησης των επιλογών της Κομισιόν και από την πορεία της αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Μεγαλώνει καθημερινά σε όλη την Ευρώπη η δυσαρέσκεια κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κοινωνικοί αγώνες θα δυναμώσουν και θα οξυνθούν.

Εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις εμφανίζονται σε όλα τα σημεία της Γης, στην αμερικανική ήπειρο, τη Λατινική Αμερική, σε άλλες περιοχές. Διεθνείς οργανώσεις, που εκφράζουν τη διάθεση αντίστασης στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ανασυντάσσονται και ανασυγκροτούνται.

Θα οξυνθούν οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ, πράγμα που θα οδηγήσει σε νέα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των λαών της Ευρώπης για να ανεχθούν τα διάφορα προγράμματα λιτότητας. Να περιμένουμε ένταση του αυταρχισμού και νέα μέτρα καταστολής, με βάση και τους στόχους που υπηρετεί η συνθήκη Σένγκεν.

Αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη να συνεργαστούν και να συντονιστούν τα λαϊκά κινήματα των ευρωπαϊκών χωρών, των εργαζομένων στις πολυεθνικές και τα υποκαταστήματά τους στις διάφορες χώρες.

3. Οπως προεκλογικά είχε αναδείξει το ΚΚΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη αμερικανόπνευστο σχέδιο, στο οποίο φαίνεται ότι υπάρχει συναίνεση και των ηγετικών δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τη λεγόμενη ρύθμιση των προβλημάτων της περιοχής Βαλκάνια - Αιγαίο - Κύπρος με ευρύτερες προεκτάσεις ως τη Μέση Ανατολή. Στόχος του σχεδίου αυτού είναι να δρομολογηθεί πιο διευρυμένη παρουσία των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, ακόμα και με στρατιωτικές δυνάμεις, η πλήρης αμερικανοποίηση του Αιγαίου, πράγμα που σημαίνει διαρκή αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων, επισημοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου. Εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη αντιπροσωπεύει η συγκρότηση πολυεθνικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης, η διαμόρφωση μισθοφορικών σωμάτων τύπου "Ράμπο", που θα στηρίξουν την πολιτική των επεμβάσεων, του "διαίρει και βασίλευε" και το χτύπημα των λαϊκών κινημάτων. 4. Είναι φανερό, περνάμε σε νέα φάση έντασης του ιδεολογικού αγώνα σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος και των κομμουνιστικών κομμάτων, ώστε να παρεμποδιστεί και να υποσκαφθεί η άνοδος της ταξικής πάλης, η αναζωογόνηση των ιδεών και των αξιών του σοσιαλισμού. Οσο αφυπνίζονται οι συνειδήσεις πλατύτερων λαϊκών μαζών, οργανώνεται το μέτωπο της κοινής δράσης των λαϊκών κοινωνικών δυνάμεων, αναπτύσσονται αγώνες, τόσο θα πάρει οξυμένη μορφή η ιδεολογική αντεπίθεση εκ μέρους των δυνάμεων που εκφράζουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Υπάρχει έδαφος για ανάπτυξη αντιδραστικών, εθνικιστικών, ρατσιστικών απόψεων, ακόμα και αναβίωση ορισμένων αντικομμουνιστικών απόψεων ανάμεσα σε ορισμένα λαϊκά στρώματα που εξαθλιώνονται και αναζητούν "λύσεις" όπως όπως.

Είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα να οργανωθεί η αντεπίθεση κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και ιδεολογίας που κυριαρχεί στην Ευρώπη και στη χώρα μας με όλες τις παραλλαγές. Να ενταθεί η διαπάλη και να βελτιωθεί η ποιότητα αντιπαράθεσης με τις ρεφορμιστικές και οπορτουνιστικές απόψεις, που παρεμποδίζουν και υπονομεύουν την αγωνιστική ταξική ενότητα των εργαζομένων, την ανάπτυξη αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής συνείδησης. Υπάρχουν σήμερα δυνατότητες και περισσότερες ευκαιρίες να κερδίζουν έδαφος οι ιδέες της αντίστασης και ρήξης με την πολιτική του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων.

Εχουν συγκεντρωθεί περισσότερες μαρτυρίες και αποδείξεις για το πραγματικό περιεχόμενο των κεντροαριστερών και κεντροδεξιών σεναρίων, των θεωριών περί μονόδρομων, "ανανέωσης και εκσυγχρονισμού".

Επιβάλλεται να γίνει συστηματική η προσπάθεια διάδοσης της θεωρίας του επιστημονικού σοσιαλισμού, του μαρξισμού - λενινισμού. Ταυτόχρονα χρειάζονται περισσότερες τεκμηριωμένες και ολοκληρωμένες επεξεργασίες για σύγχρονα φαινόμενα και εξελίξεις.

Η διάδοση της πολιτικής και της ιδεολογίας του Κόμματος αποτελεί και τον καλύτερο θώρακα προς μια αντιδραστικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου, που θα επιχειρηθεί προκειμένου να περάσει διά πυρός και σιδήρου η πολιτική της ΕΕ και η πλήρης επικράτηση της ΝΑΤΟικής τάξης πραγμάτων.

Η κυβερνητική πολιτική

Η κυβέρνηση προχωρά με πιο έντονους ρυθμούς στην υλοποίηση αντιλαϊκών, αντεργατικών μέτρων. Ταυτόχρονα θέτει σε εφαρμογή τις προεκλογικές δεσμεύσεις της να υλοποιήσει το αμερικανικό σχέδιο στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Ενεργοποιείται στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στη Μεσόγειο.

Οπως είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ, η κυβέρνηση έχει στόχο να πλήξει το οικοδόμημα της κοινωνικής πολιτικής που διαμορφώθηκε στη χώρα μας, στο όνομα του εκσυγχρονισμού και του νοικοκυρέματος, με κύρια γραμμή τις συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις οργανισμών και ταμείων και με επιχείρημα τη δήθεν αποδέσμευσή τους από τον κρατικό εναγκαλισμό. Το ΥΠΕΘΟ διαθέτει τρίχρονο πρόγραμμα γενικών ιδιωτικοποιήσεων, στηρίζει τις συγχωνεύσεις σε βασικούς κλάδους, στον τομέα του πετρελαίου και των τραπεζών. Μεθοδεύει νέους φόρους σε βάρος του λαού. Από τα πιο άγρια μέτρα που προγραμματίζονται είναι η κατακράτηση πόρων που τα υπουργεία εισπράττουν για λογαριασμό ταμείων, η άρνηση να καλυφθούν ελλείμματα νοσοκομείων και ασφαλιστικών οργανισμών.

Στους κόλπους της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ γίνεται συζήτηση για το ποια είναι η καλύτερη τακτική, των μέτρων - σοκ ή αντιλαϊκών μέτρων με πιο χαλαρό χρονοδιάγραμμα. Το πρόβλημα όμως δεν ανάγεται σε πρόβλημα ρυθμών, αλλά κατεύθυνσης και στόχων της κυβερνητικής πολιτικής.

Τα νέα άγρια μέτρα που θα παρθούν, θα συνοδευτούν με δολώματα και παγίδες, με στόχο τη συναίνεση του λαού και κυρίως την καλλιέργεια ψεύτικων διαχωριστικών κοινωνικών γραμμών με το γνωστό σχήμα "φτωχοί, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι" από τη μια και "όλοι οι άλλοι έχοντες και κατέχοντες" από την άλλη. Είναι πιθανό η κυβέρνηση να θεσπίσει ορισμένους φόρους ή να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές σε ορισμένες μόνο κατηγορίες μεσαίων και ανώτερων εισοδημάτων, ώστε να εξασφαλίσει χρήματα και να δώσει την εντύπωση "ότι σήμερα όλοι πληρώνουν".

Το πιο επικίνδυνο στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής, που θέλει σταθερό ξεσκέπασμα, είναι η θεωρία της "κοινωνικής αλληλεγγύης".

Οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης, που ανήγγειλε η κυβέρνηση, δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία της άμυνας της Ελλάδας, αλλά με τις τρομοκρατικές και επιθετικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Η βασική τους αποστολή είναι να χρησιμοποιηθούν κατά των λαϊκών κινημάτων.

Η κυβέρνηση έχει στην πρώτη γραμμή την προώθηση του εξοπλιστικού προγράμματος - μαμούθ, που υπηρετεί τους επιθετικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ. Ουσιαστικά ο ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς εγγυήσεις έχει ξεκινήσει από την πίσω πόρτα.

Τα φαινόμενα εσωτερικής κρίσης στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ

Οι διεργασίες και τα φαινόμενα κρίσης στα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν πάρει μονιμότερο χαρακτήρα. Η ουσία του προβλήματος έχει εντοπιστεί και συζητηθεί και στο 15ο Συνέδριο. Αποτελεί έκφραση της γενικότερης κρίσης του συστήματος, ενισχύεται από το γεγονός ότι τα δύο κόμματα έχουν ταυτιστεί. Η άρχουσα τάξη της χώρας μας δείχνει σαφή προτίμηση προς τη σοσιαλδημοκρατία, πράγμα που αφαιρεί έδαφος από τη ΝΔ, τη δυσκολεύει στην αντιπολιτευτική της τακτική.

Οι μετεκλογικές εξελίξεις δείχνουν ότι στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται να εκδηλώνεται η υποβόσκουσα κρίση. Οι διαφορετικές τάσεις δεν εκδηλώνονται με διαφοροποιήσεις ουσίας, όπως δείχνουν οι συνεδριάσεις της ΚΕ (ομόφωνες σχεδόν αποφάσεις). Εκφράζουν ως ένα βαθμό και την πίεση που δέχονται από τη λαϊκή βάση.

Είναι νωρίς να διαβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο αμέσως επόμενο διάστημα στη ΝΔ, που διέρχεται οξύτερη κρίση. Ενδεχομένως το συνέδριο της ΝΔ θα δείξει αν το κόμμα αυτό θα μείνει ενιαίο ή θα προκύψουν δύο κόμματα, ένα με "κεντρώα" φυσιογνωμία, με στόχο να αξιοποιήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και ένα δεύτερο που θα εμφανίζεται ως η αυθεντική νεοφιλελεύθερη λύση με πιο ανοιχτές αντιδραστικές απόψεις και πρακτικές.

Η κρίση των δύο κομμάτων, η ενίσχυση των διασπαστικών τάσεών τους δεν αποσταθεροποιεί το πολιτικό σύστημα, όπως προβάλλεται. Μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να διευκολυνθεί ο απεγκλωβισμός λαϊκών μαζών. Προϋπόθεση είναι η άνοδος της ταξικής συνείδησης της εργατικής τάξης, η ανάπτυξη ισχυρών λαϊκών αγώνων, η όσο γίνεται πλατύτερη και βαθύτερη αντιπαράθεση με την εξουσία των πολυεθνικών και τη δράση του ιμπεριαλισμού, η ανάπτυξη της πολιτικής επιρροής και της δύναμης του ΚΚΕ.

Η κρίση των δύο κομμάτων δε συνεπάγεται και αδιέξοδο για την κυρίαρχη τάξη. Διαθέτει σημαντικές εφεδρείες, όπως είναι τα γνωστά σενάρια συνεργασίας με την "κεντροαριστερή ή κεντροδεξιά" μορφή.

Οι διεργασίες στο λαϊκό κίνημα και ο ρόλος του Κόμματος

Είναι θετικό ότι από τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές εκδηλώνονται αγωνιστικές διαθέσεις σε χώρους με οξυμένα προβλήματα, όπως σε ορισμένα εργοστάσια και κλάδους, στους βαμβακοπαραγωγούς και σταφιδοπαραγωγούς, σε σχολεία. Είναι επίσης θετικό ότι γίνεται μια προσπάθεια από μαζικούς φορείς να προλάβουν τον κρατικό προϋπολογισμό και να διατυπώσουν αιτήματα προς την κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ με τις δυνάμεις που διαθέτει στο συνδικαλιστικό κίνημα και στα άλλα μαζικά κινήματα, με τη βοήθεια της Πρωτοβάθμιας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, παρεμβαίνει σχεδιασμένα με κύριο στόχο να προλάβει κινητοποιήσεις ή να τις ξεστρατίσει στην περίπτωση που αυτές ξεσπάνε. Στελέχη του εμφανίζονται να στηρίζουν λαϊκά αιτήματα που είναι σχετικά ανώδυνα. Επιδιώκουν να σύρουν τις λαϊκές μάζες στην τακτική "του κοινωνικού διαλόγου" με τα υπουργεία και τις υπηρεσίες, ώστε να κερδίσουν χρόνο και να διαλύσουν εν τη γενέσει τους αγώνες.

Σήμερα μπορούμε να αλλάξουμε ρυθμούς δουλιάς και να καθοδηγήσουμε τις ΚΟ με αποφασιστικότητα, ώστε να είναι προσανατολισμένες καθημερινά στη δράση για τα λαϊκά προβλήματα, με αιχμή την παρέμβασή μας στα βασικά εργοστάσια και τόπους δουλιάς, στους χώρους που εργάζεται και σπουδάζει η νεολαία.

Αυτό σημαίνει ότι η ΚΕ και όλα τα καθοδηγητικά όργανα ελέγχουν σταθερά πώς οι ΚΟ προσανατολίζουν τη δουλιά τους και διατάσσουν τις δυνάμεις τους ώστε να κρατούν επαφή, να ανοίγουν δρόμο για να πιάσουν επαφή με τους εργασιακούς και νεολαιίστικους χώρους με συγκεκριμένο κατάλογο και χρέωση δυνάμεων.

Τα άλλα κόμματα

Η στάση, η τακτική μας απέναντι στα άλλα κόμματα παραμένει η ίδια, όπως καθορίζεται στην Πολιτική Απόφαση του 15ου Συνεδρίου. Επιβάλλεται - όπως και η σχετική απόφαση υπογραμμίζει - να ασκούμε πιο επιχειρηματολογημένη κριτική για το καθένα από τα κόμματα αυτά, με βάση και τη δράση τους ως κόμματα της Βουλής. Δεν ξεμπερδεύουμε με τη γενική τοποθέτηση του τύπου "τα Κόμματα του Μάαστριχτ και της "νέας τάξης πραγμάτων"". Αφετηρία της κριτικής μας πρέπει να είναι η πολιτική και η πρακτική τους απέναντι στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, η στάση τους απέναντι στις δύο γραμμές ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό είναι το κριτήριο που καθορίζει το είδος της αντιπολίτευσης που ασκούν. Ανεξάρτητα από το ύψος της φωνής και τον τόνο, η αντιπολιτευτική τους στάση είναι ακίνδυνη για τις στρατηγικές επιδιώξεις του συστήματος. Οδηγεί σε ανώδυνους δρόμους διαμαρτυρίας. Αυτήν τη διαμαρτυρία σχετικά εύκολα μπορεί να απορροφήσει και να εκτονώσει η κυρίαρχη πολιτική.

Η τακτική που επιλέγει ο Συνασπισμός είναι να επιδείξει αντιπολιτευτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση, στο όνομα των λαϊκών συμφερόντων, εκτιμώντας το βάθος της λαϊκής δυσαρέσκειας, τις διεργασίες που γίνονται στη λαϊκή συνείδηση. Παραμένει βεβαίως κύριος στόχος του να ασκήσει πίεση, ώστε από καλύτερες θέσεις να διεκδικήσει συμμετοχή στη διαχείριση της κρίσης του συστήματος ως και τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση με κοινωνικό δήθεν προφίλ. Ανεξάρτητα από τις φραστικές αντιπαραθέσεις, η γενικότερη πολιτική του, οι δεσμεύσεις του τον οδηγούν σε όλο και πιο συντηρητικές και συμβιβαστικές θέσεις στα βασικά ζητήματα.

Το ΔΗΚΚΙ εμφανίζεται με γραμμή έντονης αντίθεσης προς την κυβερνητική πολιτική, που την αποκαλεί νεοφιλελεύθερη. Ασκεί κριτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς ταυτόχρονα να υιοθετεί θέσεις αντίστασης και ρήξης μαζί της. Καταγγέλλει τα κεντροαριστερά και κεντροδεξιά σενάρια. Οι προτάσεις και οι θέσεις του περικλείουν σοβαρές αντιφάσεις. Ιδιαίτερα φαίνεται αυτό στη στάση που κρατά απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο και γενικότερα στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Α. Η τελική εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών και στελεχών του Κόμματος εξέφρασαν τη συμφωνία τους με τις βασικότερες θέσεις της ανακοίνωσης της ΚΕ στις 23/9/96. Ανάλογη γνώμη εξέφρασαν φίλοι και οπαδοί μας, που πήραν μέρος σε συσκέψεις οργανωμένες από τις ΚΟ.

Το ΚΚΕ πραγματοποίησε - μέσα στην πιο σύντομη προεκλογική περίοδο που γνώρισε ποτέ ο τόπος μας στη μεταπολίτευση - ένα πλατύ άνοιγμα στο λαό, με τη βοήθεια και των φίλων, οπαδών. Οι θέσεις του σε βασικά ζητήματα, που επεξεργάστηκε το 15ο Συνέδριο, έγιναν ευρύτερα γνωστές. Αποτελεί σημαντική επένδυση, στο βαθμό που το πολιτικό άνοιγμα συνεχιστεί και συνδυαστεί με την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη των αγώνων, την ένταση του ιδεολογικού αγώνα.

Γενική εκτίμηση είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι θετικό για το Κόμμα μας στις δοσμένες συνθήκες. Αντανακλά τη σταθερή ανοδική πορεία του. Ενα μεγάλο μέρος του λαού αναγνωρίζει ότι οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα έχουν επιβεβαιωθεί. Η πολιτική του ΚΚΕ, που προβάλλει την ανάγκη για βαθιές αλλαγές και ανατροπές - σε ριζική εναντίωση με το κυρίαρχο ρεύμα του δικομματισμού και της συναίνεσης - βρίσκει απήχηση στη λαϊκή βάση των άλλων κομμάτων. Επομένως και με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες από πριν να επιδράσουμε στις λαϊκές μάζες. Βεβαίως δε φτάνει να υπάρχουν δυνατότητες. Χρειάζεται οι κομματικές δυνάμεις να είναι συνεχώς μέσα στο λαό και στα προβλήματά του, να παρεμβαίνουν, να οργανώνουν εντατική πολιτική δουλιά, να πρωτοστατούν στη συσπείρωση δυνάμεων. Εξαρτάται και από το αν αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένα επιχειρήματα και αποδείξεις λαθεμένες απόψεις, που υποτιμούν τη δυνατότητα να επιδρούμε και να αλλάζουμε συνειδήσεις.

Στο εκλογικό αποτέλεσμα αποτυπώθηκε ένα σαφές κλίμα δυσαρέσκειας και αγανάκτησης του λαού απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Εκδηλώθηκε με την καταψήφισή τους (πάνω από 550.000 ψήφους έχασαν και τα δύο κόμματα σε απόλυτους αριθμούς). Οι απώλειές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ήταν μεγαλύτερες στα αστικά κέντρα και λιγότερες στις αγροτικές περιοχές.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει την τάση της ριζοσπαστικοποίησης, η οποία συνυπάρχει με τις δυσκολίες να εκφραστεί πλατιά και να κατευθυνθεί μαζικά στην κοίτη του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού αγώνα. Χρειάζεται να συσσωρευτεί περισσότερη πείρα, αλλά και από την πλευρά μας απαιτείται πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση, ώστε να κατανοείται ότι η σύγκρουση με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό είναι αναπόφευκτη και αναγκαία. Διατηρούν ισχύ οι αντιλήψεις ότι είναι δυνατό με μια καλύτερη διαχείριση να υπάρξουν θετικές αλλαγές και εξελίξεις. Ο δυσμενής διεθνής συσχετισμός επηρεάζει έντονα τη συνείδηση και την αγωνιστική στάση λαϊκών μαζών, αναπαράγει την αντίληψη ότι δεν υπάρχει διέξοδος, προοπτική, όραμα.

Η εκλογική μάχη ανέδειξε τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα των πιο σύγχρονων μηχανισμών ρουσφετολογίας μέσω της Νομαρχιακής και Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

Ετσι οι δυνάμεις του κλασικού δικομματισμού, παρά τη μείωσή τους διατηρούν ένα σχετικά υψηλό ποσοστό μέσα στο λαό.

Ο στόχος ήταν ρεαλιστικός

Η συζήτηση που προηγήθηκε στις ΚΟΒ και στα όργανα δείχνει ότι η επιδίωξη του Κόμματος να προσεγγίσει όσο γίνεται πιο κοντά τις ψήφους των ευρωεκλογών ήταν ρεαλιστική. Δεν εξαντλήθηκαν - και με τα σημερινά δεδομένα - τα όρια για ένα σχετικά καλύτερο αποτέλεσμα.

Ο στόχος σε ποσοστό πιάστηκε σε ορισμένες νομαρχιακές, όπως στην Ξάνθη και την Κέρκυρα (μικρή υπέρβαση του ποσοστού) και προσεγγίστηκε σε ορισμένες μεγάλες εκλογικές περιφέρειες όπως στη Β Αθήνας, στην Αχαϊα, στην Α Αθήνας, στην Α Πειραιά, στη Β Πειραιά κ. α. Σε σύνολο 444 δήμων στους 203 πήραμε ψήφους πάνω από τις ευρωεκλογές και σε 159 και σε ποσοστό.

Μεγαλύτερη άνοδο έχουμε σε εκείνες τις περιοχές με σχετικά πιο ισχυρές οργανώσεις, στις οποίες έγιναν αγώνες που συνδυάστηκαν καλύτερα με την πολιτική δουλιά του Κόμματος και την ένταση του ιδεολογικού μετώπου. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων είναι που οδηγεί στην άνοδο του ποσοστού μας πάνω από το γενικό μέσο όρο.

Επαιξαν ρόλο οι γνωστές μονιμότερες αδυναμίες και ελλείψεις μας, που αναδείχτηκαν στα Ντοκουμέντα του 15ου Συνεδρίου.

Ανεξάρτητα από τις μακροχρόνιες αδυναμίες, θα μπορούσε να έχουμε σχετικά καλύτερο αποτέλεσμα, αν καταφέρναμε στη διάρκεια της προεκλογικής μάχης να μπει το σύνολο του κομματικού δυναμικού με συγκεκριμένο ατομικό σχέδιο δουλιάς, αν η διάταξη των δυνάμεων ήταν πιο εύστοχη και συγκεκριμένη κατά πόλη, περιοχή, ώστε να ρίξουμε βάρος στο κέρδισμα ψήφου ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χώρου.

Η εκλογική δράση των ΚΟ και της ΚΝΕ

Οι κομματικές οργανώσεις και πριν απ' όλα τ κομματικό δυναμικό μπήκαν έγκαιρα στη μάχη με μεγαλύτερο ενθουσιασμό, μαχητικότητα, αυτοπεποίθηση, με σχετικά καλύτερο εξοπλισμό από τις προηγούμενες εκλογικές μάχες. Ολο το Κόμμα έδειξε ένα πνεύμα ετοιμότητας, σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της καλοκαιρινής χαλαρότητας. Στην ετοιμότητα και στην καλύτερη οργάνωση της μάχης βοήθησε το 15ο Συνέδριο, η συσπείρωση γύρω από τις αποφάσεις του, οι συνδιασκέψεις των ΚΟ και η ανάδειξη νέων οργάνων, η πολιτική εξόρμηση που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το Συνέδριο.

Οι οργανώσεις δούλεψαν καλύτερα από το '93, '94. Με όλες τις μορφές ήρθαμε σε επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων. Εγινε καλύτερη επαφή με εργατικούς χώρους, καλύφθηκε ένας μεγάλο μέρος τους με περιοδείες και διανομή υλικού.

Στο πλευρό του Κόμματος έδωσαν μάχη και βοήθησαν αποφασιστικά χιλιάδες οπαδοί και ψηφοφόροι μας. Παρ' όλα αυτά δεν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια μεγαλύτερος αριθμός να στρατευτεί οργανωμένα στην εκλογική μάχη.

  • Αν και η Εκλογική Διακήρυξη, τα κεντρικά προπαγανδιστικά υλικά, αντιμετώπιζαν το ζήτημα της σύνδεσης της εκλογικής μάχης με τους γενικότερους πολιτικούς στόχους του Κόμματος, αρκετές ομιλίες και παρεμβάσεις έριχναν το κύριο βάρος στην περιγραφή των προβλημάτων, στην κριτική στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ και λιγότερο αναλυόταν ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΟΣ ΣΤΟ ΚΚΕ.
  • Ελλείψεις και αδυναμίες εμφανίστηκαν στην απάντηση της προπαγάνδας "ψηφίστε μικρότερα κόμματα".

Οι περισσότεροι υποψήφιοι ανταποκρίθηκαν. Ωστόσο, δεν ήταν όλοι προετοιμασμένοι να ανταποκριθούν στην εκλογική μάχη με κατάλληλο εξοπλισμό. Στις ομιλίες τους βάρυνε περισσότερο η πείρα τους από τον ιδιαίτερο τομέα δουλιάς τους σε βάρος της σύνδεσης του ειδικού με το γενικότερο πολιτικό.

Η δράση της ΚΝΕ

Η ΚΝΕ έδρασε οργανωμένα, με δικό της πρόγραμμα δουλιάς και σχέδιο, με πνεύμα πρωτοβουλίας. Ταυτόχρονα έδωσε και σημαντική πρακτική βοήθεια. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από το σύνολο των ΚΟ, πράγμα που σημαίνει ότι η ΚΝΕ έχει ωριμάσει. Η δράση της ΚΝΕ βοήθησε να φτάσει η πολιτική και η θέση του Κόμματος σε ένα σχετικά σημαντικό τμήμα της νεολαίας, να βελτιωθούν οι σχέσεις του Κόμματος μαζί της.

Εκτίμηση της δράσης της ΚΕ του ΚΚΕ

Η συζήτηση που προηγήθηκε σε όλο το Κόμμα έδειξε ότι τα μέλη και τα στελέχη εκτιμούν θετικά τη δράση της ΚΕ στην εκλογική περίοδο, στις κεντρικές πολιτικές της παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες.Εκτιμήθηκε ότι ήταν σωστό και βοήθησε στη δυναμική της παρέμβασης του Κόμματος το σύνθημα ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΛΑΕ. Η Εκλογική Διακήρυξη προσανατόλιζε σωστά τις κομματικές δυνάμεις, τα εκλογικά υλικά ήταν καλύτερα σε περιεχόμενο και εμφάνιση, ο "Ριζοσπάστης" ανταποκρίθηκε στις αυξημένες ευθύνες του. Ολα τα μέσα κομματικής προπαγάνδας και ενημέρωσης κινήθηκαν σε σωστή κατεύθυνση. Εγιναν σωστές παρατηρήσεις ότι έπρεπε να γίνει περισσότερη αξιοποίηση των τηλεοπτικών μηνυμάτων.

Η ΚΕ συμφωνεί με παρατηρήσεις που έγιναν από στελέχη και μέλη ότι πρέπει να είναι συνεχές μέλημά της η όλο και πιο βελτιωμένη παρουσία του Κόμματος στα ΜΜΕ.

Η ΚΕ πρέπει με μεγαλύτερη επιμονή να σκύψει στο πρόβλημα ένας αριθμός μελών του Κόμματος να έχει την απόλυτη και λαθεμένη αντίληψη ότι το Κόμμα μπορεί να αποσπάσει ψήφους και να δυναμώσει γρήγορα, μόνο ή κύρια, με την αξιοποίηση των ΜΜΕ, τις τηλεοπτικές εμφανίσεις. Αυτές οι αντιλήψεις καταλήγουν στο να αναιρούν το χαρακτήρα του Κόμματος, τη συλλογικότητά του, το ρόλο των ΚΟΒ. Αναμφισβήτητα πρέπει να αξιοποιούνται όλα τα μέσα προπαγάνδας και επικοινωνίας, χωρίς όμως να υποτιμάται το αναντικατάστατο όπλο του Κόμματος, που είναι η καθημερινή άμεση επικοινωνία του με το λαό, η συστηματική πολιτική και ιδεολογική δραστηριότητά του, ο ρόλος και η ευθύνη του στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, το μέτωπο με το ρεφορμισμό, οπορτουνισμό.

Είναι ανάγκη η ΚΕ να βοηθήσει στην κατανόηση του προβλήματος αυτού. Απαιτούνται και κατάλληλα πρακτικά μέτρα, π. χ. οι ΚΟ να αξιοποιούν προγραμματισμένα περισσότερα στελέχη τους στην ανοιχτή πολιτική δραστηριότητα, σε περιοδείες και παρεμβάσεις, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των έμπειρων και ικανών στελεχών, πράγμα που είναι μέσα στις δυνατότητές μας. Ο "Ριζοσπάστης" να βοηθήσει στην κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση, προβάλλοντας μέσα από τα άρθρα και τα ρεπορτάζ πιο έντονα τη συλλογική δράση του Κόμματος, τη δράση των ΚΟ. Η όποια συμβολή των προσώπων δεν πρέπει να επισκιάζει το κύριο και το βασικό, που είναι η αξία και η αποτελεσματικότητα της συλλογικής δουλιάς.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η τελική εκτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών τις 22/9/96. Οι πολιτικές εξελίξεις και τα κύρια μέτωπα δράσης του ΚΚΕ

Το εκλογικό αποτέλεσμα,

η μετεκλογική

κατάσταση

και ο ρόλος

του Κόμματος

Η ΚΕ του ΚΚΕ συνεδρίασε στις 9 Νοεμβρίου 1996 με θέμα: Τελική εκτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών της 22ας Σεπτέμβρη 1996. Πολιτικές εξελίξεις. Κύρια μέτωπα δράσης του Κόμματος για το επόμενο διάστημα.

Η εισήγηση του ΠΓ εγκρίθηκε από την ΚΕ και διαμορφώθηκε με βάση τη συζήτηση σε απόφαση, την οποία δημοσιεύει σήμερα ο "Ρ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ