ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 28ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΗ
Μαζικά με τα πραγματικά αιτήματα

Σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας χτες. Κοινό πρόγραμμα δράσης ενόψει της απεργίας, με εξορμήσεις και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλιάς

Κοινό πρόγραμμα δράσης για την καλύτερη προετοιμασία της 24ωρης απεργίας, που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 28 Νοέμβρη, ώστε να συμμετέχουν μαζικά οι εργαζόμενοι και να προβληθούν τα πραγματικά τους αιτήματα, αποφάσισαν χτες το απόγευμα δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας, που συμμετείχαν σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας.

Οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κοινές εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, συγκεντρώσεις σε συνοικίες και περιοδείες. Επίσης να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις για την ανάπτυξη αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και να στηρίξουν όσους αγώνες βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως των εμποροϋπαλλήλων και των συνταξιούχων.

Στην εισηγητική του ομιλία, ο Δ. Κυπραίος,από τους μεταλλεργάτες - μεταξύ άλλων - τόνισε: "Πρέπει να καταγγείλουμε στους εργαζόμενους ποιοι ευθύνονται για τη σημερινή άσχημη κατάσταση, που είναι το μεγάλο κεφαλαίο, οι πολιτικοί του εκφραστές και οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές. Η Συντονιστική πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα για ένα ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για ανάπτυξη αγώνων, για συμμετοχή στην κοινή δράση και άλλων σωματείων. Να πείσουμε τους εργαζόμενους ότι η αντιλαϊκή πολιτική μπορεί να ανατραπεί αν αλλάξουν οι συσχετισμοί και αναπτυχθούν αγώνες. Η 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ είναι χωρίς περιεχόμενο, εμείς πρέπει να το αλλάξουμε αυτό, να της δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο, ξεκινώντας το αμέσως επόμενο διάστημα με εξορμήσεις, περιοδείες σε χώρους δουλιάς και συνοικίες, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους και καλώντας τους να συμμετάσχουν στην απεργία διεκδικώντας όσα τους ανήκουν".

Το ΕΚ Αγρινίου

Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 28 Νοέμβρη, αποφάσισε σε συνεδρίασή της η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.Ωστόσο, κρίνει ανεπαρκές το πλαίσιο αιτημάτων της ΓΣΕΕ και σε ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων: Κατώτερο μεροκάματο 7.000 δρχ. και κατώτερο μισθό 175.000 δρχ. Γνήσια ΑΤΑ. Εφαρμογή 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου με πλήρεις αποδοχές. Αφορολόγητο όριο ίσο με τις κατώτατες ετήσιες αποδοχές της Εθνικής Σύμβασης. Διπλασιασμό των κονδυλίων του προϋπολογισμού για υγεία - κοινωνική ασφάλιση και στο 15% του προϋπολογισμού για την παιδεία. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, τριμερής χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων κ. ά.

Η ΟΣΝΙΕ

Συσκέψεις με τα σωματεία - μέλη της στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη οργανώνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΟΣΝΙΕ) ενόψει της πανεργατικής απεργίας στις 28 του μήνα και της κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Στην Αθήνα η σύσκεψη θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 6.30 μμ, στο κτίριο του ΕΚΑ (Μάρνη και Γ Σεπτεμβρίου). Στη Θεσσαλονίκη,επίσης αύριο, στις 6μμ, στο κτίριο του ΕΚΘ (Αριστοτέλους 36). Στις συσκέψεις θα συζητηθούν επίσης προτάσεις και μορφές δράσης ενόψει της κλαδικής συλλογικής σύμβασης για το 1997.

Σύσκεψη στη Χαλκίδα

Σύσκεψη σωματείων για την καλύτερη προετοιμασία της 24ωρης απεργίας στις 28 Νοέμβρη, στην οποία θα συμμετάσχει και το ΕΚ Εύβοιας, πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη, στις 6μμ, στην αίθουσα συνελεύσεων. Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση - κάλεσμα προς τα όλα τα σωματεία, οι άνεργοι ξεπερνούν τις 22.000 και αντί να λαμβάνονται μέτρα, το πρόβλημα οξύνεται.

Επιτροπή Αγώνα Θήβας

"Ολοι στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 28 Νοέμβρη", καλεί με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα επαρχίας Θήβας,η οποία επικρίνει τις γενικόλογες τοποθετήσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και καλεί τους εργαζόμενους να προβάλουν τα πραγματικά τους αιτήματα, ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και "των αφεντικών της στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Εκτός από τα γενικά αιτήματα, η Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να αγωνιστούν για: Ιδρυση της "Αλουμίνας" στη Θίσβη. Ανέγερση σύγχρονου νοσοκομείου στη Θήβα, καθώς και μουσείου. Ανάκληση των φόρων που επέβαλε το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Κατάργηση των παρκόμετρων στη Θήβα.

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα

Ιδιαίτερα θετικά τα μηνύματα της κινητοποίησης του περασμένου Σαββάτου, η οποία θα έχει συνέχεια

Και το ερχόμενο Σάββατο θα επαναλάβουν τις κινητοποιήσεις τους για ανθρώπινο ωράριο εμποροϋπάλληλοι και ΕΒΕ, αν ως τότε δεν υπάρξουν εξελίξεις στην κατεύθυνση ικανοποίησης των αιτημάτων τους. Εξάλλου την Κυριακή 24 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων,πανελλαδική σύσκεψη των πρωτοβάθμιων Σωματείων του κλάδου για το θέμα του ωραρίου.

Απολογητική ανακοίνωση για το ωράριο εξέδωσε χτες η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου,αφού πρώτα ο πρόεδρός της Χ. Καψάλης είχε δώσει - σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Εργασίας - τη συγκατάθεσή του στη συμφωνία ΣΕΛΠΕ - κυβέρνησης για παράταση του ωραρίου τα Σάββατα. Στην, απολογητικού χαρακτήρα, ανακοίνωση η ΕΣΕΕ "διευκρινίζει" ότι αποδέχτηκε "προσωρινά" την πρόταση για λειτουργία των καταστημάτων το Σάββατο ως τις 5.30μμ και ζητάει "να υπάρξει νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου λειτουργίας τις υπόλοιπες πέντε μέρες, που δε θα ξεπερνά τις 52 ώρες και που θα καθορίζει τις μέρες συνεχούς και διακεκομμένης λειτουργίας".

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα μηνύματα της τρίτης, κατά σειρά, επιτυχημένης κινητοποίησης που πραγματοποίησαν το Σάββατο εμποροϋπάλληλοι και μικρέμποροι έξω από όσα καταστήματα επιχείρησαν να παραμείνουν ανοιχτά μετά τις 4 το απόγευμα, στο Κολωνάκι, την Κηφισιά και τη Γλυφάδα.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τη συμφωνία κυβέρνησης, ΣΕΛΠΕ και κυβερνητικών συνδικαλιστών για παράταση του ωραρίου τα Σάββατα έως τις 5.30μμ και πρόβαλαν μαχητικά το αίτημά τους για άμεση νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, τη λειτουργία του Σαββάτου ως τις 3μμ, την κυριακάτικη αργία και την πλήρη απασχόληση, με κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου.

Και στις τρεις περιοχές πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις, πορείες και αποκλεισμοί των ελάχιστων καταστημάτων που παρέμεναν ανοιχτά. Στο Κολωνάκι το "Μπιούτι Σοπ", στην Κηφισιά το "Μαρκ & Σπένσερ" και ο "Καρούζος", στη Γλυφάδα ο "Κωτσόβολος" "έσπασαν" το ωράριο, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να προσελκύσουν τους καταναλωτές, η πλειοψηφία των οποίων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των διαδηλωτών.

Διαμαρτύρονται οι συμβασιούχοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί σήμερα στις 3.30 το απόγευμα το Σωματείο Συμβασιούχων Υπαλλήλων ΔΕΗ,στο υπουργείο Ανάπτυξης,για να αποτραπούν "οι άθλιες μεθοδεύσεις" σχετικά με την επαναφορά τους στην Επιχείρηση, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή τους.

Οι συμβασιούχοι ζητούν την εφαρμογή των αποφάσεων του Αρείου Πάγου για την επαναφορά τους χωρίς περικοπές των δικαιωμάτων τους και να γνωστοποιηθεί σε αυτούς το περιεχόμενο του σχεδίου νομοθετικής ρύθμισης, που έχουν πληροφορηθεί ότι προωθείται για την περίπτωσή τους.

"Οχι άλλο αίμα εργατών"

Την εγκληματική αδιαφορία κυβερνώντων και υπηρεσιακών παραγόντων καταγγέλλει η ΕΣΚ Μεγαλόπολης, με αφορμή το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα

Την εγκληματική αδιαφορία κυβερνώντων και υπηρεσιακών παραγόντων για το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα,που έγινε στο ορυχείο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη προχτές, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο εργάτης Χριστόφορος Θεόδωρος,καταγγέλλει η Γραμματεία της ΕΣΚ του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης.

Η παράταξη καλεί τις συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου και του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας να προκηρύξουν παναρκαδική, πανεργατική απεργία, με κύριο αίτημα "όχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό της πολιτικής τους για τη ΔΕΗ". Διαφορετικά, σημειώνεται, "έχουμε υποχρέωση οι εργαζόμενοι να τους ξεπεράσουμε από τα κάτω".

"Η αιτία των συχνών ατυχημάτων - τονίζεται στην ανακοίνωση - που από υπερβολική τύχη δεν έχουμε θρηνήσει δεκάδες θύματα, βρίσκεται στην ακολουθούμενη πορεία συρρίκνωσης, διάλυσης και ξεπουλήματος της ΔΕΗ. Σε μια πορεία που όχι μόνο προπαγανδίζονται, αλλά και υλοποιούνται στη ζωή οι λογικές της ανταγωνιστικότητας, της εσωτερικής κοστολόγησης, των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, που το μόνο που δεν παίρνουν υπόψη τους είναι ο παράγοντας άνθρωπος και η ανθρώπινη ζωή".

Η ΕΣΚ της Μεγαλόπολης καλεί επίσης τους υπηρεσιακούς παράγοντες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και την κυβέρνηση να σταματήσει την πορεία συρρίκνωσης της ΔΕΗ, που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Καλεί και τους εργαζόμενους να μη δεχτούν άλλο την κυβερνητική αδράνεια που συγκαλύπτει διάφορες ευθύνες, όπως έγινε με το, προ εξαμήνου, θανατηφόρο εργατικό ατύχημα των δυο συναδέλφων τους, που "κουκουλώθηκε".

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
Επικύρωση των αποφάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 28 Νοέμβρη επικύρωσε χτες το Γενικό Συμβούλιο, με αιτήματα κάποιες αόριστες επιμέρους βελτιώσεις του νέου μισθολογίου

Την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, για κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 28 Νοέμβρη, επικύρωσε χτες το Γενικό Συμβούλιο της Οργάνωσης. Ωστόσο, το πλαίσιο αιτημάτων που ψηφίστηκε περιορίζεται σε κάποιες αόριστες επιμέρους βελτιώσεις του νέου μισθολογίου - εκτρώματος της κυβέρνησης.

Η απόφαση, που εξουσιοδοτεί την Εκτελεστική για την κήρυξη μιας ακόμα 24ωρης απεργίας, πάρθηκε μόνο με τις ψήφους της ΠΑΣΚ. Οι σύμβουλοι των ΔΑΚΕ και "Αυτόνομης Παρέμβασης" (ΣΥΝ), παρότι συμφώνησαν με το πλαίσιο αιτημάτων, διαφοροποιήθηκαν στο ζήτημα των κινητοποιήσεων, προτείνοντας επιπλέον μια 48ωρη απεργία.

Την απόρριψη συνολικά του νέου μισθολογίου της κυβέρνησης ζήτησε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα",τονίζοντας πως με αυτό, όχι μόνο μειώνεται παραπέρα η αγοραστική δύναμη των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά εντείνει τον αυταρχισμό και την πολιτική ομηρία τους. Πρότεινε τη διεκδίκηση: Αυξήσεων 30% άμεσα σε όλους τους μισθούς (διορθωτικό, εισοδηματική πολιτική, απώλειες). Αύξηση των κοινωνικών δαπανών του προϋπολογισμού και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και υπεράσπιση του δικαιώματος της μονιμότητας. Επίσης πρότεινε την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τις 28 Νοέμβρη, 48ωρης απεργίας κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Σύγκληση τη δεύτερη μέρα της 48ωρης του Γενικού Συμβουλίου, με στόχο την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Από την κινητοποίηση έξω από το κατάστημα του "Κωτσόβολου" στη Γλυφάδα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ