ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Σκληρή "κόντρα" στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τον Μπ. Γκάλι

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι δύο χτεσινές πρώτες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα την επανεκλογή νέου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Η Ουάσιγκτον επιμένει στην απομάκρυνση του Μπούτρος Γκάλι και ασκεί βέτο στην υποψηφιότητά του, ενώ τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου δε φαίνονται διατεθειμένα να αποσύρουν την υποστήριξή τους από τον Αιγύπτιο ΓΓ.

Με 14 ψήφους υπέρ και 1 βέτο έληξαν, τελικά, και οι δύο συνεδριάσεις του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την υποψηφιότητα του Μπούτρος Γκάλι. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Μαντλίν Ολμπράιτ, κατέστησε σαφές στα υπόλοιπα μέλη ότι έχει γραπτές οδηγίες από την Ουάσιγκτον, που δεν της αφήνουν κανένα περιθώριο υποχώρησης. Από την πλευρά τους, τα αφρικανικά κράτη εμφανίζονται αποφασισμένα να υποστηρίξουν Αφρικανό υποψήφιο για τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι και η δική τους ήπειρος έχει δικαίωμα να εκπροσωπηθεί στην ηγεσία του Οργανισμού για δύο συνεχόμενες τετραετίες. Οσο για τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Κίνα, δεν αποκλείουν μια συμβιβαστική λύση, όμως, δεν κρύβουν ότι θα ήθελαν τον Γκάλι και πάλι ΓΓ.

Η εκλογή νέου ΓΓ γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η Γαλλία (που ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει και δικαίωμα βέτο) έχει θέσει ως όρο για την οποιαδήποτε εναλλακτική λύση την επιλογή ενός υποψηφίου που δε θα προέρχεται από "αγγλόφωνη" χώρα. Την ίδια στιγμή, η επιλογή ενός άλλου αφρικανού υποψηφίου μοιάζει απίθανη, καθώς κανένας δε θεωρείται ικανός να συγκεντρώσει τις προτιμήσεις που συγκεντρώνει ο Γκάλι.

Βέβαια, το βέτο των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρητικά μπορεί να ανατραπεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Παρ' όλα αυτά, θεωρείται απίθανο η "κόντρα" στο Συμβούλιο Ασφαλείας να πάρει τέτοιες οριακές διαστάσεις καθώς η Ουάσιγκτον απειλεί με αποχώρηση από τον ΟΗΕ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη διάλυση του Οργανισμού. Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο μοιάζει να είναι ότι οι αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες και εβδομάδες.

ΡΩΣΙΑ
Ερευνες για την τρομοκρατική πράξη

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Μέρα παλλαϊκού πένθους, στη μνήμη των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στην πολυκατοικία όπου διέμεναν Ρώσοι στρατιωτικοί στην πόλη Κασπίισκ του Νταγκεστάν, ήταν η χτεσινή στη Ρωσία. Ο αριθμός των νεκρών έφτασε στα 67 άτομα. Από τα ερείπια ανασύρθηκαν 103 άνθρωποι. Δυο Ρώσοι στρατιωτικοί εξακολουθούν να αγνοούνται και πιστεύεται πλέον ότι είναι νεκροί. Μεταξύ των νεκρών είναι ο διοικητής της δύναμης της ρωσικής μεθοριακής φρουράς στην Κασπία, αντισυνταγματάρχης Βαλέρι Μορόζοφ, η σύζυγός και η κόρη του. Μνημόσυνο για τους νεκρούς έγινε και στο μεθοριακό τμήμα. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών στρέφονται στον κύκλο των Τσετσένων αυτονομιστών. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ανακριτικής επιτροπής, "ο εκρηκτικός μηχανισμός κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε στο κτίριο από επαγγελματίες, γιατί η πολυκατοικία κατέρρευσε χωρίς να υποστούν ζημιές τα γειτονικά κτίρια". Οι ρωσικές αρχές έχουν συλλάβει ένα άτομο με την κατηγορία της συμμετοχής στην ανατίναξη της πολυκατοικίας. Ο αναπληρωτής διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας και προϊστάμενος του Αντιτρομοκρατικού Κέντρου, Βίκτορ Ζόριν, δήλωσε ότι οι ρωσικές αρχές θεωρούν για την ώρα πως η έκρηξη στο Κασπίισκ αποτελεί τρομοκρατική πράξη των Τσετσένων αυτονομιστών. Σημείωσε ότι βάση για την άποψη αυτή αποτελούν οι πολυάριθμες απειλητικές δηλώσεις του Σαμίλ Μπασάγεφ, γνωστού από την πρώτη μεγάλη τρομοκρατική ενέργεια των Τσετσένων αυτονομιστών στην πόλη Μπουντιόνοφσκ (περιοχή Σταυρούπολης) το 1995.

Δημιουργία "νέας Δημοκρατίας" στον Καύκασο

Η έκρηξη στο Κασπίισκ έθεσε σε δεύτερη μοίρα άλλο ένα σημαντικό γεγονός στον Βόρειο Καύκασο. Στις 18 Νοέμβρη, στην Αυτόνομη Δημοκρατία Καμπαρντίνο - Μπαλκαρία πραγματοποιήθηκε Συνέδριο του λαού της Μπαλκαρίας, το οποίο αποφάσισε τη δημιουργία της αυτοτελούς Δημοκρατίας της Μπαλκαρίας. Οι σύνεδροι δήλωσαν ότι η "νέα Δημοκρατία" δε σκοπεύει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τσετσενίας και να βγει από τη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Κάτι περισσότερο, το Συνέδριο απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν και στον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν, να εισαγάγουν στο έδαφος αυτής της "Δημοκρατίας" την άμεση προεδρική διοίκηση. Επικεφαλής του Συνεδρίου τέθηκε ο πρώην αναπληρωτής διοικητής της στρατιωτικής περιφέρειας Υπερκαυκασίας, αντιστράτηγος ε.α. Σουφιάν Μπεπάγεφ. Ο πρόεδρος της Καμπαρντίνο - Μπαλκαρίας, Βαλέρι Κόκοφ, συγκάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο διαπιστώθηκε ότι σε όλη τη "Δημοκρατία" λειτουργούν κανονικά τα νόμιμα όργανα της εξουσίας. Τόνισε δε ότι στο Συνέδριο συμμετείχαν άτομα που δεν είχαν καμιά δικαιοδοσία. Στις 19 Νοέμβρη το κτίριο του Συνεδρίου ήταν περικυκλωμένο από δυνάμεις των νομοτελεστικών οργάνων, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για συλλήψεις των ηγετών του μπαλκαρικού κινήματος. Το 1992 οι Μπαλκάριοι αυτονομιστές είχαν επιχειρήσει μια παρόμοια ενέργεια, αλλά ανεπιτυχώς. Πέρσι έγινε δημοψήφισμα στην Καμπαρντίνο - Μπαλκαρία με το ερώτημα "να είναι ή όχι ενιαία η Δημοκρατία". Το 96% των Μπαλκάριων ψήφισαν υπέρ της ενιαίας Δημοκρατίας Καμπαρντίνο - Μπαλκαρίας. Στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας κατέφθασε από τη Μόσχα αντιπροσωπεία της Κρατικής Δούμας μ' επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής για ζητήματα Ασφαλείας, Βίκτορ Ιλιούχιν.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Από στρατηγός, πρωθυπουργός;

ΜΠΑΝΓΚΟΝΓΚ.-

Ο πρώην αρχηγός του στρατού της Ταϊλάνδης ποτέ δεν έκρυψε τη φιλοδοξία του να γίνει πρωθυπουργός της χώρας και, από την Κυριακή, η επιθυμία του βρίσκεται πολύ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα: Ο στρατηγός Τσαβαλίτ Γιονγκτσάιγουντ και το Κόμμα του Νέου Στόχου του κατέλαβαν την πλειοψηφία στις γενικές εκλογές, αλλά όχι εκείνη την ευρεία πλειοψηφία, η οποία θα του επέτρεπε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το Κόμμα του Νέου Στόχου, κατά τα αποτελέσματα τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, εξασφάλισε τις 125 από τις 393 έδρες της Βουλής. Το κυριότερο αντίπαλο κόμμα, το Δημοκρατικό, έμεινε πίσω μόλις κατά δύο έδρες (123), αλλά αυτή η μικρή διαφορά του στρατηγού ίσως αποδειχθεί καταλυτική για τις μετεκλογικές εξελίξεις, αφού θα λάβει πρώτος εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Πολιτικοί παρατηρητές χαρακτηρίζουν την προεκλογική εκστρατεία "την πιο βρώμικη" των τελευταίων ετών...

ΚΑΜΠΟΤΖΗ
Δολοφονία κυβερνητικού στελέχους

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.-

Με δύο σφαίρες εξ επαφής δολοφόνησαν άγνωστοι τον γαμπρό του δεύτερου πρωθυπουργού της Καμπότζης - και στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών - χτες, προκαλώντας οργή στους κόλπους της κυβέρνησης της χώρας.

Η δολοφονία του Κοβ Σαμόθ, επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του υπουργείου Εσωτερικών και γαμπρού του δεύτερου τη τάξει πρωθυπουργού Χουν Σεν, χαρακτηρίζεται από πολιτικούς αναλυτές ως "έχουσα πολιτικό κίνητρο".

Ο ίδιος ο Χουν Σεν έχει διαφύγει τουλάχιστον τριών αποπειρών δολοφονίας τον περασμένο χρόνο, για τις οποίες κατηγόρησε άνδρες των Ερυθρών Χμερ.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Σχηματισμός κυβέρνησης

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. -

Λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων από τις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία, τα οποία επικύρωσαν ότι ο Εμίλ Κωνσταντινέσκου λαμβάνει το αξίωμα του Προέδρου της χώρας, ο δήμαρχος του Βουκουρεστίου ορίστηκε πρωθυπουργός της χώρας.

Ο χριστιανοδημοκράτης δήμαρχος του Βουκουρεστίου, Βίκτορ Τσορμπέα, ορίστηκε χτες το απόγευμα από τον πολιτικό σχηματισμό του, τη Δημοκρατική Συνέλευση, για να αναλάβει πρωθυπουργός της Ρουμανίας. Η σχετική απόφαση ελήφθη στη διάρκεια συνόδου της Δημοκρατικής Συνέλευσης, παρουσία του Κωνσταντινέσκου.

"Αυτή είναι μια εξαιρετική μεγάλη τιμή για μένα", δήλωσε ο Τσορμπέα και πρόσθεσε ότι "είμαι απόλυτα ενήμερος για τις ευθύνες που έχω".

Ο Τσορμπέα αναμένεται να διοριστεί στα καθήκοντά του μέσα στις επόμενες μέρες από τον Κωνσταντινέσκου, όταν και αυτός θα έχει αναλάβει την Προεδρία. Στη συνέχεια ο Τσορμπέα θα έχει δέκα μέρες για να παρουσιαστεί με την κυβέρνησή του ενώπιον του Κοινοβουλίου και να ζητήσει την εμπιστοσύνη του.

Η Δημοκρατική Συνέλευση και η σύμμαχός της Σοσιαλδημοκρατική Ενωση του πρώην πρωθυπουργού Πέτρε Ρομάν κατέχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και ενισχύονται από το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας που είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Σημειώνεται επίσης ότι ο δήμαρχος του Βουκουρεστίου, ο οποίος εξελέγη τον Ιούνιο με αντίπαλο τον πρώην πρωταθλητή του τένις, Ιλιε Ναστάζε, θα διαδεχθεί τον Νικολάε Βακαρόιου, ο οποίος είναι πρωθυπουργός από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το Σεπτέμβριο του 1992.

Τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών έφεραν τον Κωνσταντινέσκου νικητή με 54,41% των ψήφων, ενώ ο Ιον Ιλιέσκου συγκέντρωσε το 45,59% των ψήφων.

ΒΕΛΓΙΟ
Νέο σκάνδαλο παιδεραστίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Νέο σκάνδαλο παιδεραστίας ξέσπασε στο Βέλγιο, όταν το περασμένο Σαββατοκύριακο, φλαμανδικές εφημερίδες δημοσίευσαν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ελιο Ντι Ρούπο, είχε σεξουαλικές σχέσεις με ανηλίκους.

Ειδική εξεταστική επιτροπή θα εξετάσει την υπόθεση, ενώ χτες το βράδυ το βελγικό Κοινοβούλιο αναμενόταν να συνεδριάσει για να εξετάσει τις συγκεκριμένες καταγγελίες. Αργότερα, η επιτροπή θα αποφασίσει αν θα ζητήσει άρση της ασυλίας του Ντι Ρούπο και παραπομπή του στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Πάντως, ο ίδιος ο Ντι Ρούπο, που είναι και υπουργός Οικονομίας και Τηλεπικοινωνιών στην κυβέρνηση του Ζαν Λικ Ντεάν, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι είναι αναμειγμένος σε υπόθεση παιδεραστίας και χαρακτηρίζει τις κατηγορίες εναντίον του, πολιτική συνωμοσία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι θα επιθυμούσε να αρθεί η βουλευτική ασυλία του, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει σε βάθος η δικαστική ανάκριση και ο ίδιος να μπορέσει να "υπερασπίσει" τον εαυτό του."Μόνο έτσι θα παύσουν η σύγχυση, τα μπερδέματα και τα κατασκευασμένα στοιχεία, που κυκλοφορούν ανεμπόδιστα σήμερα", πρόσθεσε.

Παράλληλα, στην τοπική κυβέρνηση του γαλλόφωνου Βελγίου, εμφανίστηκε παρόμοια υπόθεση, αυτή τη φορά όμως, αφορά τον τοπικό υπουργό Ζαν Πιερ Γκραφ.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Η κατάσταση παραμένει περίπλοκη

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση). -

Η κατάσταση στη Λευκορωσία παραμένει περίπλοκη, αν και προς το βράδυ της 19ης Νοέμβρη εμφανίστηκαν ορισμένα σημεία εκτόνωσης της έντασης. Ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, ζήτησε συνάντηση με τους βουλευτές του Ανωτάτου Σοβιέτ. Οπως είναι γνωστό, οι βουλευτές κατηγορούν τον Λουκασένκο ότι υπερέβη τα όρια των συνταγματικών εξουσιών του, με την απόφασή του να προκηρύξει στις 24 Νοέμβρη δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος με σκοπό τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του, παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί η ενέργειά του αυτή. Για τον ίδιο λόγο παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Τσιγκίρ και ο Πρόεδρος ανέθεσε την εκτέλεση των πρωθυπουργικών καθηκόντων στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σεργκέι Λίνκα. Ο Λουκασένκο συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Βαλέρι Τιχινιά και αναμένεται συνάντηση με τον πρόεδρο του Ανωτάτου Σοβιέτ Σεμιόν Σαρέτσκι. Τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων δεν έγιναν γνωστά. Ο επικεφαλής της κομμουνιστικής ομάδας στο Κοινοβούλιο, Σεργκέι Καλιάγκιν, θεωρεί ότι είναι δυνατή η έξοδος από την κρίση, αν γίνουν σεβαστά τα συμφέροντα του λαού της Δημοκρατίας. Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ορισμένες επιχειρήσεις του Μινσκ έγιναν συγκεντρώσεις υποστήριξης του Λουκασένκο, υπάρχουν και εκκλήσεις για διαδηλώσεις στους δρόμους. Από τη μεριά τους, οι βουλευτές φοβούνται για ενδεχόμενες συγκρούσεις και κάλεσαν τους πολίτες να αποφύγουν τις διαδηλώσεις. Ολόκληρη τη μέρα οπαδοί του Κοινοβουλίου φρουρούσαν το κτίριο του Ανωτάτου Σοβιέτ. Οι δυνάμεις τήρησης της τάξης βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ