Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Σχηματισμός κυβέρνησης

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. -

Λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων από τις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία, τα οποία επικύρωσαν ότι ο Εμίλ Κωνσταντινέσκου λαμβάνει το αξίωμα του Προέδρου της χώρας, ο δήμαρχος του Βουκουρεστίου ορίστηκε πρωθυπουργός της χώρας.

Ο χριστιανοδημοκράτης δήμαρχος του Βουκουρεστίου, Βίκτορ Τσορμπέα, ορίστηκε χτες το απόγευμα από τον πολιτικό σχηματισμό του, τη Δημοκρατική Συνέλευση, για να αναλάβει πρωθυπουργός της Ρουμανίας. Η σχετική απόφαση ελήφθη στη διάρκεια συνόδου της Δημοκρατικής Συνέλευσης, παρουσία του Κωνσταντινέσκου.

"Αυτή είναι μια εξαιρετική μεγάλη τιμή για μένα", δήλωσε ο Τσορμπέα και πρόσθεσε ότι "είμαι απόλυτα ενήμερος για τις ευθύνες που έχω".

Ο Τσορμπέα αναμένεται να διοριστεί στα καθήκοντά του μέσα στις επόμενες μέρες από τον Κωνσταντινέσκου, όταν και αυτός θα έχει αναλάβει την Προεδρία. Στη συνέχεια ο Τσορμπέα θα έχει δέκα μέρες για να παρουσιαστεί με την κυβέρνησή του ενώπιον του Κοινοβουλίου και να ζητήσει την εμπιστοσύνη του.

Η Δημοκρατική Συνέλευση και η σύμμαχός της Σοσιαλδημοκρατική Ενωση του πρώην πρωθυπουργού Πέτρε Ρομάν κατέχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και ενισχύονται από το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας που είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Σημειώνεται επίσης ότι ο δήμαρχος του Βουκουρεστίου, ο οποίος εξελέγη τον Ιούνιο με αντίπαλο τον πρώην πρωταθλητή του τένις, Ιλιε Ναστάζε, θα διαδεχθεί τον Νικολάε Βακαρόιου, ο οποίος είναι πρωθυπουργός από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το Σεπτέμβριο του 1992.

Τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών έφεραν τον Κωνσταντινέσκου νικητή με 54,41% των ψήφων, ενώ ο Ιον Ιλιέσκου συγκέντρωσε το 45,59% των ψήφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ