Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Σκληρή "κόντρα" στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τον Μπ. Γκάλι

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι δύο χτεσινές πρώτες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα την επανεκλογή νέου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Η Ουάσιγκτον επιμένει στην απομάκρυνση του Μπούτρος Γκάλι και ασκεί βέτο στην υποψηφιότητά του, ενώ τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου δε φαίνονται διατεθειμένα να αποσύρουν την υποστήριξή τους από τον Αιγύπτιο ΓΓ.

Με 14 ψήφους υπέρ και 1 βέτο έληξαν, τελικά, και οι δύο συνεδριάσεις του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την υποψηφιότητα του Μπούτρος Γκάλι. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Μαντλίν Ολμπράιτ, κατέστησε σαφές στα υπόλοιπα μέλη ότι έχει γραπτές οδηγίες από την Ουάσιγκτον, που δεν της αφήνουν κανένα περιθώριο υποχώρησης. Από την πλευρά τους, τα αφρικανικά κράτη εμφανίζονται αποφασισμένα να υποστηρίξουν Αφρικανό υποψήφιο για τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι και η δική τους ήπειρος έχει δικαίωμα να εκπροσωπηθεί στην ηγεσία του Οργανισμού για δύο συνεχόμενες τετραετίες. Οσο για τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Κίνα, δεν αποκλείουν μια συμβιβαστική λύση, όμως, δεν κρύβουν ότι θα ήθελαν τον Γκάλι και πάλι ΓΓ.

Η εκλογή νέου ΓΓ γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η Γαλλία (που ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει και δικαίωμα βέτο) έχει θέσει ως όρο για την οποιαδήποτε εναλλακτική λύση την επιλογή ενός υποψηφίου που δε θα προέρχεται από "αγγλόφωνη" χώρα. Την ίδια στιγμή, η επιλογή ενός άλλου αφρικανού υποψηφίου μοιάζει απίθανη, καθώς κανένας δε θεωρείται ικανός να συγκεντρώσει τις προτιμήσεις που συγκεντρώνει ο Γκάλι.

Βέβαια, το βέτο των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρητικά μπορεί να ανατραπεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Παρ' όλα αυτά, θεωρείται απίθανο η "κόντρα" στο Συμβούλιο Ασφαλείας να πάρει τέτοιες οριακές διαστάσεις καθώς η Ουάσιγκτον απειλεί με αποχώρηση από τον ΟΗΕ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη διάλυση του Οργανισμού. Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο μοιάζει να είναι ότι οι αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες και εβδομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ