Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ρατσισμός και βία

Την κατακραυγή των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, αλλά και την πρόκληση έντασης στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις έχει προκαλέσει η αυξημένη και καθημερινή χρήση βίας σε βάρος των Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς στρατιώτες, αλλά και τους αστυνομικούς.

"Θεσμοποίηση του ρατσισμού", χαρακτήρισε, χτες με καταγγελία της, η Αραβική Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την απόφαση του ισραηλινού ανώτατου δικαστηρίου, που επιτρέπει στους ανακριτές να χρησιμοποιούν βία κατά τη διάρκεια ανακρίσεων Παλαιστινίων υπόπτων, ενώ απαγορεύει αυστηρά τη χρήση βίας όταν πρόκειται για Εβραίους κρατουμένους. Ανάλογες ανακοινώσεις είχαν εκδώσει, πριν από μερικές μέρες, και η Διεθνής Αμνηστία, αλλά και η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ κατηγορείται και από τις τρεις οργανώσεις για ρατσισμό σε βάρος των Παλαιστινίων και καλείται να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή του.

Στο μεταξύ, σάλο έχουν προκαλέσει στην ισραηλινή κοινή γνώμη οι εικόνες, που μετέδωσε χτες ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι, στις οποίες Ισραηλινοί στρατιώτες των μεθοριακών δυνάμεων χτυπούν βίαια και με όπλα Παλαιστίνιους εργάτες, που θέλησαν να μπουν στο Ισραήλ για να εργαστούν, αφού είχαν την ειδική άδεια εισόδου. Η διοίκηση των ισραηλινών μεθοριακών δυνάμεων απομάκρυνε άμεσα τους εικονιζόμενους στρατιώτες από τις γραμμές της και, με ανακοίνωσή της, υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους επεισόδια είναι μεμονωμένα και δεν αρμόζουν στα καθήκοντα και στο χαρακτήρα του σώματος. Παρ' όλα αυτά, όμως, παρόμοιες σκηνές βίας είχαν εκτυλιχτεί και την προηγούμενη βδομάδα στην Καλκιλία, όταν 7 Παλαιστίνιοι εργάτες, κάτοχοι της ειδικής άδειας, προσπάθησαν να εισέλθουν στο Ισραήλ και τελικά ξυλοκοπήθηκαν βάναυσα, αν και αναίτια, από τους Ισραηλινούς στρατιώτες, με αποτέλεσμα οι 5 από αυτούς να μεταφερθούν βαριά τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.

Επεισόδια σε εποικισμό

Μπροστά στις ρόδες των τρακτέρ των εποίκων του εβραϊκού οικισμού Εφράτ ξάπλωσαν, χτες το πρωί, δεκάδες Παλαιστίνιοι, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την επέκταση του οικισμού. Οι Παλαιστίνιοι, που διαμαρτύρονταν επειδή η γη που επρόκειτο να καταληφθεί είναι δικιά τους, απομακρύνθηκαν, τελικά, μετά από την άφιξη στον τόπο των επεισοδίων του ισραηλινού στρατού, ο οποίος απομάκρυνε και τους Εβραίους εποίκους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ