Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Γενικές εκλογές ζητά η αντιπολίτευση

ΣΚΟΠΙΑ.-

"Πολιτικό πλήγμα" για την κυβέρνηση Τσερβενκόφσκι θεωρούν αναλυτές τις νίκες υποψηφίων της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Μάλιστα, η ηγεσία του συνασπισμού του Εθνικιστικού VMRO και του Δημοκρατικού Κόμματος φαίνεται διατεθειμένη να αξιοποιήσει την "ισχύ" που αποκόμισε, προκειμένου να επιδιώξει γενικές εκλογές.

Αν και πολλά αναμένεται να κριθούν στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την 1η του Δεκέμβρη, ήδη από τώρα η αντιπολίτευση προεξοφλεί πως "αποδείξαμε ότι διαθέτουμε τη λαϊκή υποστήριξη" και ακόμη προειδοποιεί ότι "θα προχωρήσουμε την εκστρατεία μας για πρόωρες εκλογές". Κατά τον Ντράγκι Ιβανόφσκι, εκπρόσωπο του συνασπισμού, "το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση".

Η κυβερνώσα Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία (υπό τον Γκλιγκόροφ παλιότερα), σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα οποία είχαν δοθεί στη δημοσιότητα ως χτες το πρωί, προηγούνταν κατά μόλις δύο δήμους (13) έναντι της αντιπολίτευσης (11).

Ο πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβενκόφσκι δέχεται βέλη (και) εξ ιδίων: Στελέχη του κόμματός του παραδέχονται ότι το διαφαινόμενο εκλογικό αποτέλεσμα τοποθετεί την αντιπολίτευση σε θέση ισχύος και προβλέπουν ότι οι ανακατατάξεις στο κόμμα - και ειδικά στα υψηλότερα του κλιμάκια - είναι αναγκαίες.

Οσον αφορά το νομότυπο της διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, οι παρατηρητές απέφυγαν την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων, αλλά υπήρξαν δυσμενή σχόλια, κυρίως για το πρόβλημα των εκλογικών καταλόγων: Εκτιμάται ότι ένας στους τέσσερις εκλογείς δεν κατέστη δυνατό να ψηφίσει, επειδή δεν υπήρχαν σωστά καταγραμμένα τα ονόματα των ψηφοφόρων στους καταλόγους.

Το πρόβλημα υπήρξε εντονότερο στο δυτικό τμήμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο, ενώ δεν έλειψαν οι συμπλοκές, μεταξύ οπαδών των αντίπαλων αλβανικών πολιτικών κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ