Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Κρίσιμη κατάσταση και... υπολογισμοί

Οι υπουργοί της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) που συναντήθηκαν χτες στη βελγική πόλη Οστάνδη, φάνηκαν σκεπτικοί πάνω στο εάν θα πρέπει να συμμετάσχουν στα πολυεθνικά στρατεύματα των 10.000 στρατιωτών, τα οποία υπό την ηγεσία του Καναδά και την αιγίδα του ΟΗΕ αναμένεται να σταλούν, στο όνομα της αποτροπής μίας "ανθρωπιστικής κρίσης", στο Ανατολικό Ζαϊρ. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δε θα στείλουν 4.500 πεζοναύτες, αλλά 1.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς ειδικούς και βοηθητικό προσωπικό. Τα δεδομένα στην περιοχή έχουν μεταβληθεί αρκετά, καθώς παραμένουν σε εξέλιξη οι μαζικές έξοδοι των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από το Ζαϊρ προς τη Ρουάντα και την Ουγκάντα. Ομως, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, καθώς οι επιδημίες χολέρας και οι διάφορες αρρώστιες απειλούν με θάνατο τεράστιο αριθμό προσφύγων.

Ετσι, η χτεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΔΕΕ στην Οστάνδη, όπου συζητήθηκε κυρίως η κατάσταση στη μεθόριο Ζαϊρ - Ρουάντας, δεν είχε κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Ντικ Σπρινγκ, αναφερόμενος στην "ανθρωπιστική κρίση τεραστίων αναλογιών" που μαστίζει το Ανατολικό Ζαϊρ, θεώρησε πως "δεν τίθεται ερώτημα" για τη συμμετοχή των χωρών της ΔΕΕ στις πολυεθνικές δυνάμεις που αναμένεται να σταλούν στην περιοχή. Αντίθετα, ο Γερμανός ομόλογός του, Κλάους Κίνκελ, έθεσε το ζήτημα της συμμετοχής σ' αυτές τις δυνάμεις από την αρχή, θεωρώντας πως θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου το εάν είναι απαραίτητη η συμμετοχή σε μία στρατιωτική επέμβαση μετά τον επαναπατρισμό εκατοντάδων χιλιάδων Ρουαντέζων προσφύγων. Παρόμοιες θέσεις με εκείνες του Γερμανού υπουργού ανέπτυξαν οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας και Γαλλίας εκφράζοντας την άποψη ότι η "ΔΕΕ δεν πρέπει να δράσει με τρόπο που να επισκιάσει τις δραστηριότητες του ΟΗΕ και του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας". Πάντως, οι υπουργοί της ΔΕΕ εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν από τα Ηνωμένα Εθνη και τον ΟΑΕ να πραγματοποιήσει διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Ζαϊρ, την Ουγκάντα, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι και την Τανζανία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΔΕΕ θα επαναλάβουν τη συνάντησή τους την ερχόμενη βδομάδα οπότε και θα αποφασίσουν το μέγεθος και τη φύση της συμμετοχή τους στη στρατιωτική επέμβαση πολυεθνικών δυνάμεων στη μεθόριο Ζαϊρ - Ρουάντας.

Αύριο, στη Στουτγκάρδη, στρατιωτικοί αξιωματούχοι από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και άλλες 12 χώρες θα εξετάσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κεντρική Αφρική και τη συμμετοχή τους στις πολυεθνικές δυνάμεις.

Τώρα, όσον αφορά τη συμμετοχή των ΗΠΑ σ' αυτή την υπόθεση, τα πράγματα είναι μάλλον θολά. Ο Πρόεδρος Κλίντον δε φαίνεται να έχει ξεκάθαρη θέση και στάση, ούτε και σ' αυτό το θέμα. Γι' αυτό και διάφοροι προεδρικοί "σύμβουλοι" και "συνεργάτες" διέρρεαν στους δημοσιογράφους την αλλαγή πλεύσης της Ουάσιγκτον, όσον αφορά τη συμμετοχή της στις πολυεθνικές δυνάμεις, που, υπό την ηγεσία του Καναδού αντιστρατήγου Μορίς Μπάριλ, ενδεχομένως να φθάσουν ή να μην φθάσουν ποτέ στο Ανατολικό Ζαϊρ. Χτες βράδυ, μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Πέρι, δεν έκρυψε πως στην περιοχή δεν αναμένεται να σταλούν 4.500 πεζοναύτες αλλά 1.000 μέλη υπηρεσιών στρατιωτικής επιμελητείας (υποστήριξης)...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ