ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θύελλα αντιδράσεων

Η ΕΣΑΚ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και πλήθος άλλων συνδικάτων και μαζικών φορέων καταγγέλλουν τη βομβιστική επίθεση

Την τρομοκρατική βομβιστική επίθεση σε βάρος των γραφείων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι φορείς, που στήριξαν και συμμετείχαν στη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος.

Η ΕΣΑΚ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως σε μια περίοδο ανόδου της ταξικής πάλης, όπου το εργατικό κίνημα, μαζί με το κίνημα της νεολαίας, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών και ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων απαιτεί λύσεις, "οι "γνωστοί - άγνωστοι" με τις τρομοκρατικές τους ενέργειες, έρχονται να στηρίξουν τις πολιτικές της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των βιομηχάνων". Τονίζει πως με την ενέργειά τους αυτή οι κύκλοι της ανωμαλίας στοχεύουν να τρομοκρατήσουν το λαϊκό κίνημα, που ετοιμάζεται με αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις 28 Νοέμβρη να αποκρούσει το νέο καταιγισμό αντιλαϊκών μέτρων, με τον προϋπολογισμό που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Καταλήγει υπογραμμίζοντας πως "τα σχέδια των υπονομευτών των λαϊκών αγώνων και των υπηρετών των μονοπωλίων θα χαλάσουν".

Τη βομβιστική ενέργεια, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ,η οποία απαιτεί από τους αρμόδιους να διαλευκάνουν αμέσως την υπόθεση και "να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι "γνωστοί - άγνωστοι" ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί τέτοιων τρομοκρατικών ενεργειών". Τονίζει δε πως "το συνδικαλιστικό κίνημα δεν κάμπτεται από τρομοκρατικές ενέργειες, θα εντείνει την πάλη του. Η καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 28 Νοέμβρη θα το επιβεβαιώσει".

Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση, "που εκπορεύεται από εκείνους τους κύκλους που θέλουν να σταματήσει ο ελληνικός λαός να αγωνίζεται για τα δικαιώματά του".

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σημειώνει πως "στόχος τέτοιων ενεργειών είναι να εμποδίσουν την αυξανόμενη καθημερινά παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις".

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καταγγέλλει την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση, "που - όπως σημειώνει - έχει απώτερο στόχο να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, της νεολαίας, να βάλει φραγμό στην ανάπτυξη των κοινών αγώνων που εξελίσσονται με άλλα καταπιεσμένα στρώματα του λαού μας, με σκοπό να αποτρέψουν τη νέα αντεργατική επίθεση". Δηλώνει πως "οι αγώνες όλης της εργατικής τάξης, της νεολαίας, του λαού μας, θα συνεχιστούν. Αυτή είναι και η απάντησή μας".

Την αγανάκτησή της για την τρομοκρατική ενέργεια, "των γνωστών - "άγνωστων" κύκλων της ανωμαλίας" εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και δηλώνει: "Την απάντηση θα πάρουν πολύ σύντομα, τόσο στις 28 Νοέμβρη στην απεργία της ΓΣΕΕ, όσο και στις 10 Δεκέμβρη που οι συνταξιούχοι θα απαντήσουν με πανελλαδική - πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στην Αθήνα".

Η Ομοσπονδία Κλάδων Ενδυσης καταγγέλλει τη βομβιστική επίθεση και όσους βρίσκονται πίσω απ' αυτήν, όπως και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας,που σημειώνει ότι τα συνδικάτα έχουν μπει στο στόχαστρο των παρακρατικών και φασιστικών μηχανισμών. Επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών,που δηλώνει πως "οι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατούνται και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα θα συνεχίσουν τους αγώνες". Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών καταγγέλλει "τη θρασύδειλη βομβιστική ενέργεια" και τονίζει πως "ας γνωρίζουν καλά οι κάθε μορφής προβοκάτορες ότι με τέτοιες ενέργειες δε φοβίζουν την εργατική τάξη". Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο εκφράζει την αγανάκτησή της και απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία όσων ενέχονται σε αυτή την τρομοκρατική ενέργεια.

Την τρομοκρατική επίθεση καταγγέλλουν επίσης με ανακοινώσεις τους: Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης,το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο,το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης,το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας,το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης Αττικής,το ναυτεργατικό σωματείο "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",τα έξι Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος,η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων,η Ενωση Λογιστών Πρωτεύουσας,ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,ο Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων Αττικής,το Συνδικάτο Ξύλου Αττικής και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου.

  • Τη βομβιστική ενέργεια στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.Οπως επισημαίνει, "πιστεύουμε ότι ήταν αποτέλεσμα της συμπαράστασής τους στην περιφρούρηση του Ιδρύματος, μαζί με τη Σύγκλητο, τους φοιτητές και τους άλλους μαζικούς φορείς. Η τρομοκρατία δεν περνά με τέτοιου είδους ενέργειες, που και το Ιδρυμά μας δοκίμασε πριν τον εορτασμό της επετείου της 17ης Νοέμβρη".
  • Με ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός καταδικάζει "την εγκληματικού χαρακτήρα βομβιστική ενέργεια που έγινε σήμερα (σ.σ. χτες) το πρωί σε βάρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης των οικοδόμων".
Εγκληματική τρομοκρατική επίθεση!

Μόνο από τύχη δε σκοτώθηκαν άνθρωποι από τη χτεσινή άνανδρη επίθεση στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων. "Με δυνάμωμα του αγώνα μας απαντάμε στη θρασύτατη πρόκληση", δηλώνουν οι οικοδόμοι

Εγκληματική τρομοκρατική επίθεση, που μόνο από καθαρή τύχη δε στοίχισε ανθρώπινες ζωές, εκδηλώθηκε χτες το πρωί, με βόμβα που τοποθετήθηκε έξω από την πόρτα των γραφείων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας επί της πλατείας Κάνιγγος (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος)!Η θρασύτατη τρομοκρατική επίθεση καταγγέλθηκε από το ΚΚΕ και από πλήθος εργατικών συνδικάτων, σαν μια απόπειρα αφοπλισμού του μαζικού κινήματος, με στόχο την αναχαίτιση των αναπτυσσόμενων αγώνων.

Γύρω στις 7.40 με 7.50 το πρωί, ισχυρή έκρηξη και εκκωφαντικός θόρυβος από τζάμια που έσπαζαν, δόνησε όλο το κτίριο στη Βερανζέρου 1, όπου εκτός από το Συνδικάτο Οικοδόμων, στεγάζονται ιδιωτικά φροντιστήρια και Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, καθώς επίσης και καφετέρια στο ισόγειο του κτιρίου.

Η ώρα που εκδηλώθηκε το χτύπημα, υποδηλώνει ότι επρόκειτο για καθαρά εγκληματική ενέργεια, που στόχευε και σε ανθρώπινα θύματα.Και αυτό, γιατί είναι η ώρα που φθάνουν στα γραφεία του Συνδικάτου υπάλληλοι και συνδικαλιστές, ενώ κάθε Τρίτη πρωί πηγαίνει και η καθαρίστρια του Συνδικάτου, που ευτυχώς χτες δεν ήταν εκεί την ώρα της έκρηξης.

Από καθαρή τύχη γλίτωσε ο γραμματέας του Συνδικάτου, Γ. Φιλιούσης,ενώ στον 1ο όροφο βιίσκόταν η καθαρίστρια και ο θυρωρός του κτιρίου. Οπως θα πει ο Γ. Φιλιούσης, "μπαίνοντας στην είσοδο του κτιρίου, είδα σφουγγαρισμένα κάτω και δεν προχώρησα για να μην λερώσω. Περίμενα λίγο μέχρι να στεγνώσει η είσοδος. Πρέπει να ήταν 8 παρά είκοσι, με παρά δέκα. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα έγινε η έκρηξη. Ακούστηκε ένας δυνατός ήχος και τζάμια να σπάζουν. Σείστηκε το κτίριο. Αμέσως έτρεξα, ανέβηκα τις σκάλες ως τον 2ο όροφο και αντίκρισα την πόρτα των γραφείων μας κατεστραμμένη και τα τζάμια σε όλο το διάδρομο σπασμένα".

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στη γωνία του τοίχου, ανάμεσα από την πόρτα των γραφείων και την πόρτα του ασανσέρ. Από την έκρηξη καταστράφηκε ολοσχερώς η πόρτα, ακόμα και το σιδερένιο στήριγμά της παραμορφώθηκε. Τα τζάμια του διαδρόμου θρυμματίστηκαν. Η εσωτερική μεσόπορτα των γραφείων, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την είσοδο, είχε πολλές μεγάλες τρύπες, προφανώς από τα διάφορα θραύσματα που εκσφενδονίστηκαν.

Μετά από λίγη ώρα κατέφθασαν στο σημείο της έκρηξης αστυνομικές δυνάμεις και άνδρες της ειδικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που διεξήγαγαν έρευνες. Επίσης κατέφθασαν τα μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου, της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ Κ. Παρασκευάς και ο βουλευτής του Κόμματος Μ. Κωστόπουλος.

Στο χώρο έσπευσε και ο γ. γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,που δήλωσε: "Σε μια περίοδο που οι αγώνες της εργατικής τάξης οξύνονται, είναι πάρα πολλοί οι κύκλοι, σκοτεινοί και εμφανείς, οι οποίοι ενδιαφέρονται για να καμφθεί αυτή η αγωνιστική πορεία απέναντι σε τέτοιες πολιτικές που επιβάλλει η κυβέρνηση, σε αρμονία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους βιομηχάνους. Ετσι λοιπόν, η συνάντηση των οικοδόμων, των εργατών, με τη νεολαία, ο συντονισμός τους με τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τα άλλα λαϊκά στρώματα ανησυχεί και βεβαίως έχει θορυβήσει όλους αυτούς τους κύκλους. Τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες σαν τη σημερινή στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, δε θα κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα. Καταδικάζουμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο όλες αυτές τις ενέργειες και καλούμε τους εργαζόμενους να εντείνουν την πάλη τους, να συντονίσουν τους αγώνες τους". Οταν ολοκληρώθηκαν οι έρευνες της Αστυνομίας, στο χώρο των γραφείων δόθηκε συνέντευξη τύπου. Ο Δ. Βανδώρος,πρόεδρος του Συνδικάτου, κατάγγειλε "με αγανάκτηση την εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια των αντιδραστικών κύκλων της ανωμαλίας στα γραφεία του Συνδικάτου". Επισήμανε ότι η βομβιστική ενέργεια έγινε δυο μέρες μετά τον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου, όπου το Συνδικάτο και η εργατική τάξη ανέλαβαν πρωτοβουλίες για να προβληθούν τα πραγματικά ιδανικά του Πολυτεχνείου. Υπογράμμισε πως η επίθεση "δείχνει τον πανικό και τη σύγχυση που έχει καταλάβει τους μηχανισμούς και παραμηχανισμούς των σκοτεινών εγκληματικών κύκλων, που βλέπουν την παρέμβαση των οικοδόμων και της εργατικής τάξης να μπαίνει φραγμός στα αντιδραστικά και αντεργατικά τους σχέδια". Και κατέληξε: "Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως η άνανδρη επίθεση δεν πρόκειται να μας κάμψει, αλλά μας ατσαλώνει περισσότερο. Απαντάμε στην πρόκληση με τη συνέχιση και το δυνάμωμα του αγώνα μας".

"Κάτω τα χέρια απ' τους εργάτες"

Δυναμική απάντηση των οικοδόμων με τη χτεσινή τους μεγάλη συγκέντρωση και πορεία

Δυναμική απάντηση έστειλαν χτες το βράδυ οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές στους μηχανισμούς του παρακράτους που προσπαθούν με απρόκλητες τρομοκρατικές ενέργειες να κάμψουν τους αγώνες της εργατικής τάξης. Η χτεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και η πορεία προς τη Βουλή φανέρωσε ότι τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες ατσαλώνουν και δυναμώνουν το λαϊκό κίνημα. Ατσαλώνουν τη θέληση του λαού για αντίσταση και αγώνα ενάντια στα αντιλαϊκά και αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας.

Το πάθος, ο παλμός και η αποφασιστικότητα που ήταν έκδηλα στη χτεσινή κινητοποίηση, δείχνουν ξεκάθαρα ότι το εργατικό και λαϊκό κίνημα - που δεκαετίες τώρα έχει περάσει από φωτιά και σίδερο - είναι αποφασισμένο να παλέψει και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του. Να δώσει τη μάχη για να ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο για την εργατική τάξη και τούτο τον τόπο.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Δ. Βανδώρος,ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: "Η συγκεκριμένη τρομοκρατική ενέργεια δεν έχει στόχο μόνο το Συνδικάτο Οικοδόμων, αλλά ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα, τη νεολαία και τις λαϊκές δυνάμεις που δεν υποχωρούν και δεν υποστέλλουν τη σημαία του αγώνα. Εχει στόχο, συνέχισε, όλους αυτούς που συνεχίζουν να προβάλλουν και να αγωνίζονται για τα ιδανικά, τα οράματα και τα μηνύματα της εξέγερσης του Νοέμβρη. Αυτούς τους αγωνιστές, κατέληξε, που στη φετινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου διέψευσαν τις Κασσάνδρες και ανέτρεψαν τα σχέδια ντόπιων και ξένων αντιδραστικών κύκλων, που χρόνια τώρα επιδιώκουν να ξεμπερδέψουν με το Πολυτεχνείο και τα μηνύματά του".

Στη συνέχεια ο Δ. Βανδώρος υπογράμμισε ότι "τέτοιες ενέργειες σε βάρος του Συνδικάτου είναι συνέχεια των προσπαθειών που κάνουν οι διάφοροι μηχανισμοί για να τρομοκρατήσουν το λαϊκό κίνημα, να το απονευρώσουν, να το υποτάξουν για να περάσουν τα αντιλαϊκά, αντεργατικά τους σχέδια. Μπροστά στην κλιμάκωση των αγώνων του λαού μας, συνέχισε, ο μηχανισμός που διαθέτει η ολιγαρχία του πλούτου προσπαθεί με τρομοκρατικές ενέργειες να βάλει φραγμό στην ανάπτυξη του μετώπου αντίστασης και διεκδίκησης που αναπτύσσεται, να σπάσει τους δεσμούς του νεολαιίστικου κινήματος με το εργατικό κίνημα". Ο Δ. Βανδώρος επισήμανε ότι "η εργατική τάξη δεν τρομοκρατείται με τέτοιες ενέργειες, αντίθετα δυναμώνει τη δράση της και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αντεπίθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος. Στην επίθεση, συνέχισε, της άρχουσας τάξης και των κατασταλτικών της μηχανισμών αντιπαραθέτουμε τη δική μας περήφανη άρνηση, αρνούμαστε να υποταχτούμε...".

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δ. Βανδώρος έστειλε το μήνυμα: "Η πρώτη απάντηση είναι η σημερινή. Η συνέχεια θα έρθει μέσα από τους αυριανούς αγώνες του κλάδου μας και όλων των εργαζομένων. Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Οι μακροχρόνιοι αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού μας, η φωνή της Εθνικής Αντίστασης, τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, θα συνεχίσουν να συντροφεύουν τους αγώνες μας".

Ο γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων, Γ. Φιλιούσης,διάβασε το ψήφισμα στη χτεσινή συγκέντρωση, στο οποίο μεταξύ άλλων τονιζόταν ότι ητρομοκρατική ενέργεια είναι πράξη των αντιδραστικών κύκλων της ανωμαλίας. Και καλούσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όλους τους μαζικούς φορείς να ενώσουν τη δύναμή τους, για να βάλουν φραγμό στους αντιδραστικούς κύκλους.

Φωνή οργής - κάλεσμα αγώνα

Φωνάζοντας το σύνθημα "Κάτω τα χέρια απ' τους εργάτες, δεν τους φοβίζουν οι τρομοκράτες", ο κόσμος ξεχύθηκε στην οδό Χαλκοκονδύλη. Μπαίνοντας στην Πατησίων οι εργάτες και οι φοιτητές βροντοφώναξαν: "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη", καλώντας το λαό της Αθήνας να κλιμακώσει τους αγώνες του. Το πανό των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, που βρισκόταν στη μέση της πορείας "μίλαγε" για τους δεσμούς του νεολαιίστικου με το εργατικό κίνημα: "Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά".

Μπαίνοντας ο κόσμος στην οδό Σταδίου το σύνθημα "Με αντίσταση και αγώνες ταξικούς, απάντηση θα δώσουμε στους παρακρατικούς" "δόνησε" την ατμόσφαιρα. Οταν η κεφαλή της πορείας έφτασε έξω από τη Βουλή, αντιπροσωπεία των οικοδόμων μπήκε μέσα και επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στα κόμματα και στον πρόεδρο της Βουλής. Η πορεία συνέχισε στην οδό Πανεπιστημίου και στο ύψος της οδού Θεμιστοκλέους έληξε η χτεσινή κινητοποίηση. Το κάλεσμα όμως του προέδρου του Συνδικάτου, Δ. Βανδώρου, ήταν για μαζική συμμετοχή των οικοδόμων στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, στις 28 Νοέμβρη.

Στη χτεσινή κινητοποίηση πήραν μέρος πλήθος συνδικαλιστικών φορέων, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Κ. Παρασκευάς,ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος,το μέλος της ΚΕ Μπ. Αγγουράκης,ο γγ της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,ο Δ. Κουμπούρης,σωματεία συνταξιούχων κ.ά.

"ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"
Καταγγέλλει την επίθεση στα γραφεία του ΚΚΕ

Τους "γνωστούς - αγνώστους", που επιχείρησαν να καταστρέψουν με φωτιά τα γραφεία του ΚΚΕ, στον Πειραιά, καταγγέλλει με ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ". Οπως επισημαίνει, η επίθεση έγινε γιατί "οι κομμουνιστές εργάτες και φοιτητές δεν τους επιτρέψανε να κάψουν το Πολυτεχνείο και να καταργήσουν τη μεγαλειώδη πορεία του ελληνικού λαού στην αμερικάνικη πρεσβεία". Ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" καλεί τη ΓΣΕΕ, το ΕΚ του Πειραιά και την ΠΝΟ, καθώς και τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση, ώστε "να σταματήσει η τρομοκρατία των γνωστών κουκουλοφόρων".

Παρούσα η διαστρέβλωση

Σε "βεντέτα" (!) μεταξύ αναρχικών και οικοδόμων απέδωσαν τη χτεσινή τρομοκρατική επίθεση ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ αυθαίρετα μετέδωσαν σε δελτία ειδήσεων ότι η χτεσινοβραδινή πορεία θα κατέληγε στα Εξάρχεια!

Αντιδρώντας η Ομοσπονδία Οικοδόμων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημείωνε: "Καταγγέλλουμε τα ΜΜΕ που, μπροστά στο παιχνίδι της ακροαματικότητας και των εντυπώσεων, διαστρεβλώνουν για δικούς τους προφανείς λόγους, ακόμη και τις ανακοινώσεις του Συνδικάτου σε ό,τι αφορά το σημερινό (σημ. χτεσινό) συλλαλητήριο και την κατάληξή του". Η Ομοσπονδία καλεί "για άλλη μια φορά τα ΜΜΕ να αποκαταστήσουν την αλήθεια σχετικά με την κατάληξη της πορείας. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχουμε κάθε δικαίωμα να τους χαρακτηρίσουμε σαν κοινούς προβοκάτορες".

  • Διάβημα διαμαρτυρίας στην ΕΤ-2 πραγματοποίησε χτες το βράδυ αντιπροσωπεία των οικοδόμων, σχετικά με το τρόπο που παρουσιάστηκε το θέμα της βομβιστικής επίθεσης στο απογευματινό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.
Μαχητική

Μαχητική πορεία προς τη Βουλή μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος

"Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή μια γροθιά", βροντοφώναξαν μαζί με τους εργάτες οι νέοι που ανταποκρίθηκαν στο αντιτρομοκρατικό προσκλητήριο

Οι εκπρόσωποι των οικοδόμων, σε συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά την τρομοκρατική επίθεση, τονίζουν ότι η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους του αγώνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΚΕ
Απόπειρα αφοπλισμού του μαζικού κινήματος

Ο αφοπλισμός του μαζικού αγωνιστικού κινήματος και η αναγόρευση της αστυνομοκρατίας σε μέσο "περιφρούρησης" των κινητοποιήσεων των μαζικών οργανώσεων, είναι οι στόχοι που υπηρετεί η βομβιστική επίθεση στα γραφεία του Συνδικάτου, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: "Η βομβιστική επίθεση στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας γίνεται μια μέρα μετά τον εμπρησμό των γραφείων του ΚΚΕ στον Προφήτη Ηλία και σε μια περίοδο νέας καταιγίδας αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, σε μια στιγμή που γίνεται φανερή η ανάκαμψη των αγώνων και η κοινωνική συσπείρωση των εργαζομένων.

Ανεξάρτητα από την προέλευση των βομβιστών, ο στόχος που υπηρετείται με τέτοιες ενέργειες είναι οι απόπειρες αφοπλισμού του αγωνιστικού μαζικού κινήματος, η μετατροπή του σε στέκι ΕΟΚικών σεμιναρίων και η αναγόρευση της αστυνομοκρατίας ως μέσου περιφρούρησης των εκδηλώσεων των μαζικών οργανώσεων.

Είναι βέβαιο ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες, που για πρώτη φορά εκδηλώνονται κατά μαζικών οργανώσεων, δε θα κάμψουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Οι εργαζόμενοι είναι σε θέση να υπερασπιστούν και να περιφρουρήσουν οι ίδιοι τις κινητοποιήσεις τους. Και θα το κάνουν κατά τον καλύτερο τρόπο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ