ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ GOOD YEAR
Εφυγαν με άδεια χέρια

Πολύωρη κινητοποίηση των απολυμένων της πολυεθνικής στην Αθήνα. Ακαρπες συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας και την υφυπουργό Ανάπτυξης

Με άδεια χέρια επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη οι 350 πρώην εργαζόμενοι της GOOD YEAR, που χτες πραγματοποίησαν διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου και την υφυπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου.Και οι δύο κυβερνητικοί παράγοντες δήλωσαν "αναρμόδιοι" να παρέμβουν για την επαναλειτουργία της επιχείρησης, απέρριψαν το αίτημα για μέτρα κοινωνικής προστασίας των ανέργων, ενώ η μόνη δέσμευση από τον Μ. Παπαϊωάννου αφορούσε σε κάποια προγράμματα κατάρτισης...

Η "αναρμοδιότητα" του υπουργού Εργασίας έγκειται στο ότι "δεν μπορούν να τεθούν όροι και προϋποθέσεις στους επενδυτές" (!), ενώ η στάση της υφυπουργού Ανάπτυξης υπήρξε ακόμα πιο προκλητική. Οταν εδέησε να εμφανιστεί, αφού πρώτα είχε "στήσει" τους συνδικαλιστές για αρκετές ώρες, τους απηύθυνε ένα μεγαλοπρεπές "όχι" σε όλα τους τα αιτήματα! Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου, Σ. Αϊνατζής,"αν από τον υπουργό εισπράξαμε ένα "όχι" από την υφυπουργό εισπράξαμε εκατό", ενώ σημείωσε ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν.

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης έφτασαν στις 7 το πρωί στο υπουργείο Εργασίας, όπου και πραγματοποίησαν συγκέντρωση, βροντοφωνάζοντας ""Μίσκο", GOOD YEAR, "Χαλυβουργική", ΟΧΙ άλλη ανάπτυξη ευρωπαϊκή","Αγώνας ενιαίος ανέργων - εργατών, να φράξουμε το δρόμο των πολυεθνικών".Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στην Ομόνοια κι έπειτα επιβιβάστηκαν στα πούλμαν και κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης, απ' όπου αποχώρησαν αργά το απόγευμα, με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα.

Ο Χ. Κατσούρης,μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, μετά τις συναντήσεις με τους αρμοδίους, τόνισε στο "Ρ": "Διαπιστώσαμε για μια ακόμα φορά ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την επίλυση του προβλήματος. Η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι, έρμαιο στα χέρια των πολυεθνικών. Θέσαμε τις προτάσεις μας για επαναλειτουργία της επιχείρησης, για ενιαίο φορέα πολεμικής βιομηχανίας, που θα περιλαμβάνει την ΕΛΒΟ, την ΠΥΡΚΑΛ κ. ά. Οι προτάσεις απορρίφθηκαν, δε μένει άλλος δρόμος απ' αυτόν του αγώνα". Στη συγκέντρωση των απολυμένων παρευρέθηκαν ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, η Χριστίνα Τσεντούρου,από το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, εκπρόσωποι της κλαδικής Ομοσπονδίας και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Από τη χθεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων της GOOD YEAR

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων της GOOD YEAR

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Επαναλαμβάνονται αύριο οι κινητοποιήσεις

"Οι εμποροϋπάλληλοι πιο δυναμικά κι αποφασιστικά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, για να ανατραπούν οι αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης, του ΣΕΛΠΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Τα παραπάνω τονίζονται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,που καλεί όλα τα μέλη του να συμμετάσχουν δυναμικά αύριο, Σάββατο, στις συγκεντρώσεις, στις 4 το απόγευμα στο Κολωνάκι (Κανάρη και Ακαδημίας), στην Κηφισιά (Κολοκοτρώνη και Λεβίδου) και στη Γλυφάδα (αρχή οδού Μεταξά).

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων σημειώνει ακόμα ότι θα κλιμακώσει τον αγώνα στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου,που έχουν ισοπεδώσει πλήρως τα δικαιώματα των εργαζόμενων, διεκδικώντας νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της μερικής απασχόλησης, την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, την οριοθέτηση του ανοίγματος και κλεισίματος των καταστημάτων, που τη Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο δε θα υπερβαίνει τις 3.30 μ.μ. κλπ.

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών ΟΤΕ,εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων και τονίζει: "Αποτελεί πρόκληση η παραβίαση των συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, την ίδια ώρα που οι εργοδότες - μεγαλοκαταστηματάρχες τελούν υπό ιδιόμορφο καθεστώς ασυλίας".

Ψηφίζουν οι καθηγητές φροντιστηρίων

Σε μαζική συμμετοχή καλεί η "Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση"

Αρχίζουν αύριο Σάββατο και ολοκληρώνονται την Κυριακή οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στον Σύλλογο Καθηγητών Φροντιστηρίων (ΣΕΦΚ). Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται από τις 9 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας,στην οδό Χαλκοκονδύλη 13 (6ος όροφος).

Κάλεσμα στους φροντιστηριακούς καθηγητές να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές, απευθύνει με ανακοίνωσή της, η "Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση".Οπως σημειώνει "η φετινή χρονιά βρίσκει αντιμέτωπους τους καθηγητές με μια σειρά προβλήματα, σχετικά τόσο με την αμοιβή και την απασχόληση, όσο και με τους ρυθμούς και τους όρους που επιβάλλουν οι εργοδότες, ενάντια ακόμα και στην ισχύουσα συλλογική σύμβαση, που παρά τα αρνητικά της, κατοχύρωσε κάποια κατώτατα όρια κυρίως για τους νέους".

Επισημαίνει ότι "η επαναδραστηριοποίηση του Συλλόγου, μπόρεσε να περιορίσει σε ένα βαθμό τις αυθαιρεσίες και να οδηγήσει στην ενημέρωση τμήματος των συναδέλφων. Η πορεία των περσινών διαπραγματεύσεων απέδειξε τις μεγάλες δυνατότητες και αδυναμίες ταυτόχρονα παρέμβασης στις εξελίξεις".

Τονίζει, τέλος, πως "σε μια περίοδο που η επίθεση ενάντια σε δικαιώματα και αποδοχές είναι γεγονός και στο χώρο της εκπαίδευσης, επιβάλλεται να κατανοήσουμε ότι είμαστε τμήμα του εκπαιδευτικού κόσμου. Πρέπει να διεκδικήσουμε από κοινού:9χρονο ενιαίο δημόσιο σχολείο υποχρεωτικό για όλους. Ουσιαστική αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Μαζικούς διορισμούς καθηγητών όλων των ειδικοτήτων. Απαγόρευση των απολύσεων και ουσιαστική ασφαλιστική κάλυψη στο ΙΚΑ, καθώς και κατανομή των ωρών διδασκαλίας στη βάση ενός ελάχιστου ωραρίου".

Απεργία και συγκέντρωση για την ΑΓΕΤ

Εικοσιτετράωρη απεργία, συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ,αλλά και σε όλο τον κλάδο του τσιμέντου, αντιδρώντας στην απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να παραδώσει τον έλεγχο του ομίλου στα χέρια της ιταλικής πολυεθνικής "Κονκρέτουμ".

Συγκεκριμένα, η Εθνική τράπεζα - με συνενοχή της κυβέρνησης - αποφάσισε να παραχωρήσει ποσοστό 12% από τις μετοχές της ΑΓΕΤ - "Ηρακλής",που της ανήκουν στην ιταλική πολυεθνική "Κονκρέτουμ" (θυγατρική της "Καλτσεστρούτσι"). Με τον τρόπο αυτό η πολυεθνική αποκτά το 54% των μετοχών και τον πλήρη έλεγχο του ομίλου. Οπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές, αυτό θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους αλλά και για την ίδια την οικονομία της χώρας, καθώς μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση παραδίδεται στις πολυεθνικές.

Απλήρωτοι επί δυόμισι μήνες

Αφαντοι παραμένουν επί δυόμισι μήνες οι ιδιοκτήτες της ναυτιλιακής εταιρίας ΓΙΟΥΝΙΜΑΡ ΜΑΡΙΤΑΪΜ ΣΕΡΒΙΣ,Νίκος Λεόπουλος και Ιορδάνης Γιατζόγλου,αφήνοντας τους 48 εργαζόμενους απλήρωτους. Οι εργαζόμενοι από χτες βρίσκονται μέσα στο κτίριο όπου στεγάζεται η εταιρία και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν μέχρι να τους καταβληθούν όσα τους οφείλονται. Οι ιδιοκτήτες αφού "φέσωσαν" τράπεζες, ΙΚΑ και άλλους τρίτους, εγκατέλειψαν την εταιρία πετώντας τους εργαζόμενους στο δρόμο. Ο νομικός σύμβουλος της εταιρίας δήλωσε στους εργαζόμενους ότι θα πληρωθούν όταν... θα πωληθεί το κτίριο της εταιρίας που βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο!Οσον αφορά δε, τις αποζημιώσεις τους, ο ίδιος τούς παρέπεμψε στα δικαστήρια!

Οι 48 εργαζόμενοι πριν μερικές μέρες έκαναν παράσταση στον υπουργό Εργασίας απαιτώντας παρέμβασή του.

Την εγκατάλειψη των εργαζομένων της ΓΙΟΥΝΙΜΑΡ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Πρακτορειακών και Ναυτιλιακών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Συσκέψεις για τη ΝΑΥΣΙ

Σε σύσκεψη, προκειμένου να διευθετηθούν τα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν σ' ό,τι αφορά την έκδοση άδειας ναυπηγείου στη ΝΑΥΣΙ,θα προχωρήσουν την ερχόμενη Δευτέρα οι αρμόδιες υπηρεσίες, για την έκδοση αδειών, του υπουργείου Ανάπτυξης και της Νομαρχίας Πειραιά αντίστοιχα. Η απόφαση αυτή πάρθηκε στη χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία με τη συμμετοχή εργαζομένων, φορέων και πολιτικών κομμάτων και κάτω από την έντονη αγωνιστική πίεση των εργαζομένων της ΝΑΥΣΙ.Ο νομάρχης Πειραιά Χρ. Φωτίου δεσμεύτηκε στη σύσκεψη ότι αφού διευθετηθούν τα όποια ζητήματα, μετά και από τη συμφωνία που εκδηλώθηκε από όλους όσοι συμμετείχαν, θα προχωρήσει στην έκδοση άδειας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν το προεδρείο του σωματείου εργαζομένων στη ΝΑΥΣΙ, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά,ο Γ. Μανωλάκος από τη ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ΠειραιάΓ. Μίχας,ο ιδιοκτήτης της ΝΑΥΣΙ Γ. Καλογερίδης,ο Β. Ξένος από την Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ,ο Λάλος Κανέλλος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο αντινομάρχης Πειραιά Γ. Αξαρλής,ο Μ. Σαραντίδης από τον ΣΥΝ.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΝΑΥΣΙ Μ. Ξυδιάς μάς δήλωσε μετά τη σύσκεψη: "Ως προς το σκέλος του να αποφασιστεί αν θα δοθεί η άδεια ή όχι, το αποτέλεσμα δεν ήταν οριστικό. Εχουμε όμως μια εξέλιξη".

Ο πρόεδρος του ΕΚΠ Γ. Μίχας μάς δήλωσε: "Πιστεύω ότι θα δοθεί λύση. Η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένη να μπει επί της ουσίας στο θέμα".

Νέα διοίκηση

ΧΑΛΚΙΔΑ.-

Στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στην "Ιντεάλ Στάνταρντ", έλαβαν: ΔΕ 66 ψήφους (27%), 2 έδρες στο εφταμελές ΔΣ κι έναν αντιπρόσωπο σε Εργατικό Κέντρο και Ομοσπονδία. ΠΑΣΚΕ 108 ψήφους (44%), 3 έδρες και 2 αντιπροσώπους, ενώ η ΔΑΚΕ 70 ψήφους (28%), 2 έδρες και 2 αντιπροσώπους. Στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει 278 εργαζόμενοι και είχαν λάβει: ΠΑΣΚΕ 122 ψήφους και 3 έδρες, ΔΑΚΕ 90 ψήφους και 2 έδρες και ΔΕ 64 ψήφους και 2 έδρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ