ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αμετάβλητο το νέο μισθολόγιο

Κατηγορηματική η κυβέρνηση. Δυναμική πορεία των υγειονομικών προς το υπουργείο Οικονομικών χτες

"Αμετάβλητος θα παραμείνει ο κορμός του νέου μισθολογίου" για τους δημόσιους υπαλλήλους που προτείνει η κυβέρνηση. Την κατηγορηματική απάντηση έδωσε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γ. Κουσουλάκος στην Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στη συνάντηση που έγινε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο Γ. Κουσουλάκος είπε στο προεδρείο της Ομοσπονδίας ότι θα "μπορούσαν να συζητήσουν κάποιες αλλαγές, που ίσως μπορούν να γίνουν μέσα σ' αυτό το πλαίσιο", ενώ δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει σε ερωτήματά τους που αφορούν όχι μόνο το μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων, αλλά και το μαρασμό των Ιδρυμάτων Πρόνοιας από τη μη καταβολή της μισθοδοσίας. "Η συνάντηση δε γίνεται για να σας δώσουμε απαντήσεις, αλλά για να ενημερωθούμε για τα αιτήματά σας", είπε χαρακτηριστικά. Η ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ έδωσε στο γενικό γραμματέα υπόμνημα με τα αιτήματά της για να τα μεταβιβάσει στον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη.

Προηγουμένως, οι εργαζόμενοι στην υγεία έκαναν συγκέντρωση στο θέατρο "Βρετάνια" και πορεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η πορεία ήταν δυναμική. "Αγώνας, αγώνας απεργιακός, θα είναι η απάντηση από δω και μπρος", "Δώστε λεφτά για την υγεία. Φτάνει πια η κοροϊδία", "Το νέο μισθολόγιο είναι μια απάτη. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν. Οταν πλησίασαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι εργαζόμενοι φώναξαν: "Αυτοί στην κοροϊδία, εμείς στην απεργία".

Τη συγκέντρωση, που προηγήθηκε της πορείας, χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος.Αναφέρθηκε στην υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και στην κατάρρευση του κράτους πρόνοιας που παρατηρείται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, καθώς και στους σκληρούς δημοσιονομικούς κανόνες που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας για την εισοδηματική πολιτική, είπε ότι "αν οι προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος δε γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση και αν η κυβέρνηση εμμείνει στις θέσεις της, τότε ο μόνος δρόμος είναι αυτός του αγώνα".

Ο Σπ. Κοντομήτσος,γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 28 Νοέμβρη.

Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

Συνεχίζουν και σήμερα τις στάσεις εργασίας 10.30 π.μ.-2 μ.μ. και 5.30 μ.μ.-8 μ.μ. οι τραπεζοκόμες στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, με αίτημα την πρόσληψη επιπλέον δέκα τραπεζοκόμων. Χτες, το σωματείο εργαζομένων στο Νοσοκομείο συναντήθηκε με τον Γ. Παπαδάκη,διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Υγείας - Πρόνοιας Μ. Σκουλάκη,που τους παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών. Μία τραπεζοκόμος, που παρευρέθηκε στη συνάντηση, του είπε ότι αν και τους απειλούν ότι θα τους "κόψουν" τα λεφτά της στάσης εργασίας, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν γιατί "δεν πάει άλλο".

  • Τρίωρη στάση εργασίας (12 μ.-3 μ.μ.) θα κάνει στις 26 Νοέμβρη το τεχνικό προσωπικό του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθήνας. Σε χτεσινή ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων αναφέρεται ότι από την έλλειψη νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού πολλά ιατρικά τμήματα δε λειτουργούν και δε γίνεται σωστή συντήρηση των εγκαταστάσεων. Ακόμη, το Νοσοκομείο εμφανίζει έλλειμμα 8,5 δισ. δραχμών.
  • Εληξε χτες η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στο Ιδρυμα Βρεφών "Η Μητέρα", μετά τη χορήγηση από τον υφυπουργό Πρόνοιας έκτακτης επιχορήγησης 200 εκατ. δραχμών έναντι 500 εκατ. δραχμών που χρειάζονται μέχρι το τέλος του χρόνου για τη μισθοδοσία.
Τροπολογία πριν τον προϋπολογισμό για το "18 Ανω"

Η μονάδα επαναλειτουργεί, δίνοντας τη μάχη ενάντια στην εξάρτηση ως τρόπο ζωής

Μετά τη δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι θα κατατεθεί πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή η τροπολογία για τη λύση του προβλήματος των 33 θεραπευτών, η θεραπευτική κοινότητα "18 Ανω" έθεσε χτες σε λειτουργία όλα τα τμήματά της.

Η υπεύθυνη του "18 Ανω" Κ. Μάτσα ανακοίνωσε ότι μετά "την προσωπική δέσμευση του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα και του υφυπουργού Μ. Σκουλάκη ότι η τροπολογία που λύνει οριστικά το πρόβλημα της σύμβασης των 33 θεραπευτών της θα περάσει από τη Βουλή τις επόμενες μέρες και πάντως πριν απ' την κατάθεση του προϋπολογισμού και θεωρώντας ότι ολόκληρη η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη της άμεσης επίλυσής του, ακριβώς επειδή το πρόβλημα της απρόσκοπτης λειτουργίας του "18 Ανω", του μόνου προγράμματος του ΕΣΥ, αφορά την πολιτική της και ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ξαναρχίζει τη λειτουργία της".

Και η Κ. Μάτσα καταλήγει: "Εχοντας συναίσθηση της ευθύνης του έργου που επιτελεί η θεραπευτική ομάδα, συνεχίζει να δίνει τον εαυτό της στη μάχη ενάντια στην εξάρτηση ως τρόπο ζωής, μαζί με όλες τις δυνάμεις που βρίσκονται στο πλευρό της".

Ακατάδεκτος ο Παπαντωνίου

Ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου αγνόησε χτες ομάδα των θεραπευομένων της Μονάδας Απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, που τον επισκέφθηκαν στο υπουργείο, προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον του προγράμματος "18 Ανω".

Η επιτροπή ανέμενε τον υπουργό, στην είσοδο του κτιρίου, από τις 9.30 π.μ. Μάλιστα, προσπάθησε να κλείσει ραντεβού με τον υπουργό, αλλά η ιδιαιτέρα του απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο λόγω "φόρτου εργασίας". Ο υπουργός κατέφτασε στις 10 π.μ. στο υπουργείο, οι θεραπευόμενοι πρόλαβαν και του έδωσαν μια ανακοίνωση, εκείνος "της έριξε μια ματιά" - όπως του ζήτησαν οι θεραπευόμενοι - κι έφυγε χωρίς να τους μιλήσει.

Η επιτροπή συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Γ. Μαργέτη,ο οποίος τους είπε ότι δε γνωρίζει πού έχει σταλεί η τροπολογία που θα επιλύσει το πρόβλημα των 33 θεραπευτών και ότι θα ενημερωθεί για το θέμα από τον υφυπουργό Υγείας - Πρόνοιας Μ. Σκουλάκη.

Οι θεραπευόμενοι του επισήμαναν ότι θεραπεία χωρίς θεραπευτές δε γίνεται και ότι είναι θέμα ζωής. "Ζήτησαν από τους θεραπευτές να δουλέψουν με βάση την ηθική. Η ηθική του κράτους απέναντί τους ποια είναι;", ρώτησε ένα παιδί από την ομάδα των θεραπευομένων και συνέχισε: "Είπαν πολλοί ότι οι θεραπευτές μάς χρησιμοποιούν για να τακτοποιηθεί το πρόβλημα. Εγώ νιώθω ότι η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με χρησιμοποίησε, όταν προεκλογικά έδινε υποσχέσεις".

  • Η ομάδα των θεραπευομένων συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της ΝΔ Μ. Εβερτ,τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο και με εκπρόσωπο του ΔΗΚΚΙ.
  • Ο Ελληνικός κλάδος της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση σε ανακοίνωσή του τονίζει: "Η αναβολή της κυβέρνησης να ψηφίσει την τροπολογία, υποβαθμίζει τη θεραπεία απεξάρτησης, το έργο της Μονάδας, υποβαθμίζει το ΕΣΥ, στο οποίο το "18 Ανω" προσφέρει τις υπηρεσίες του με ικανοποιητικά αποτελέσματα εδώ και αρκετά χρόνια".
Δ. ΓΟΝΤΙΚΑΣ
"Σήμα κινδύνου" από τη στάση της κυβέρνησης

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με παιδιά του "18 Ανω"

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημ. Γόντικα,μέλος του ΠΓ, συναντήθηκε χτες το πρωί με εκπροσώπους της μονάδας απεξάρτησης "18 Ανω". Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Μ. Μαϊλης και η Ελ. Κατροδαύλη, μέλη της ΚΕ του Κόμματος.

Μετά το το τέλος της συνάντησης ο Δ. Γόντικας δήλωσε τα εξής: "Πραγματικά δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τη θέση της κυβέρνησης. Είναι πέρα για πέρα ακατανόητη. Δυσκολεύεται να δει κανείς τη λογική με την οποία αντιμετωπίζει ένα τέτοιο σοβαρό πρόβλημα. Είναι πολλά αυτά που μπορεί να υποθέσει κανείς, αλλά το βέβαιο είναι ένα: Οτι με την άρνησή της να λύσει το πρόβλημα, όπως προτείνουν οι εκπρόσωποι της μονάδας - και είναι απλό στη λύση του, δηλαδή να προσληφθούν οι 33 θεραπευτές, να πληρωθούν και να παραμείνουν στη μονάδα ώστε να λειτουργεί κανονικά - οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι μ' αυτή τη στάση της αποθαρρύνει έναν αγώνα που γίνεται ενάντια στα ναρκωτικά, μια αγωνιώδη προσπάθεια που γίνεται σε κοινωνικό επίπεδο, έναν αγώνα για να σωθούν άνθρωποι από το θάνατο.

Αυτό το μήνυμα θέλει η κυβέρνηση να δώσει στην κοινωνία; έθεσε το ερώτημα ο Δ. Γόντικας. Αν, συνέχισε, αυτό το συνδέσουμε με διάφορες θεωρίες που αναπτύσσονται, τότε η στάση αυτή της κυβέρνησης είναι σήμα κινδύνου. Πρέπει να υπάρξει ανησυχία και αντίδραση από το λαό και τη νεολαία. Εδώ γίνεται ένα έργο τεράστιο, σώζονται άνθρωποι, είναι μια μονάδα που δουλεύει με επιστημονικό τρόπο, που είναι ενταγμένη στο ΕΣΥ και δεν έχει τη στήριξη που χρειάζεται. Είναι, πραγματικά, εξοργιστική αυτή η στάση της κυβέρνησης".

Και ο Δ. Γόντικας κατέληξε: "Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια των ανθρώπων που δουλεύουν σ' αυτή τη μονάδα. Καλούμε κάθε φορέα που κατανοεί το πρόβλημα, να συμπαρασταθεί".

ΦΑΡΜΑΚΑ
Οδηγία ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων

Την αντίθεσή του για τους περιορισμούς στα αντιβιοτικά, εκφράζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Απόφαση σύμφωνα με την οποία δίνονται οδηγίες για τη χορήγηση των νεότερων αντιβιοτικών φαρμάκων στους ασφαλισμένους, εξέδωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζει ότι με την απόφαση αυτή αποστερούνται, ουσιαστικά, οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων βασικά φάρμακα (κινολόνες, κεφαλοσπορίνες), που είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση πνευμονολογικών, ουρολογικών και άλλων λοιμώξεων. Σύμφωνα με το Σύλλογο, η απόφαση είναι επιστημονικά και κοινωνικά απαράδεκτη και έχει ληφθεί με βάση οικονομικά κριτήρια και ζητεί την ανάκλησή της, διότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ασφαλισμένων.

Ο Γ. Καβαλάρης,μέλος του ΔΣ στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, εξήγησε στο "Ρ" ότι, βάσει της απόφασης, τα Ασφαλιστικά Ταμεία μπορούν να δικαιολογήσουν τη χορήγηση αυτών των αντιβιοτικών, μόνο αν οι ασφαλισμένοι βγάλουν αντιβιόγραμμα (καλλιέργεια στο μικρόβιο) ή αν ακολουθήσουν εναλλακτικές θεραπείες (ενέσεις). Αυτό σημαίνει αύξηση της δαπάνης και ταλαιπωρία των ασθενών που ζουν στην επαρχία. Ο Γ. Καβαλάρης θεωρεί επιστημονικά σωστό το αντιβιόγραμμα, αλλά δεν υπάρχει υποδομή, δηλαδή οργανωμένα μικροβιολογικά εργαστήρια, ιδίως στα αγροτικά ιατρεία.

Εισήγηση για ΜΗ. ΣΥ. ΦΑ.

Η Μόνιμη Επιτροπή των Ευρωπαίων Γιατρών, την προεδρία της οποίας ασκεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, κατέληξε στον προσδιορισμό των αρχών που θα πρέπει να διέπουν το φαινόμενο της αυτοφαρμακείας - των φαρμάκων που χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού, γνωστών και ως ΜΗ. ΣΥ. ΦΑ. (Μη Συνταγογραφημένα Φάρμακα).

Επίσης κατέληξε και στη σύνταξη λίστας που θα μπορούν να χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Η προώθηση των ΜΗ. ΣΥ. ΦΑ. θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο με δαπάνες τους ασφαλισμένους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Θέατρο του παραλόγου

Μιλούν στο "Ρ" παιδιά από τα προγράμματα του "18 Ανω"

Σε ένα "Μαραθώνιο" αποδύθηκαν χτες τα παιδιά του "18 Ανω", σε μια προσπάθεια ενημέρωσης για το πρόβλημα του "18 Ανω". Ενα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη τη νεολαία, καθώς αυτή η μονάδα και το ΚΕΘΕΑ διέλυσαν το μύθο ότι δε γίνεται τίποτε με όποιον μπει στο "λούκι" των ναρκωτικών.

Σ' αυτά τα "δρομολόγια" καταγράψαμε κάποιες σκέψεις τους:

Αν. Ρήγας: "Είναι θέατρο του παραλόγου. Από τη μία προβάλουν το πρόβλημα των ναρκωτικών και από την άλλη αφήνουν αβοήθητη τη μονάδα που βγάζει ανθρώπους "καθαρούς" στην κοινωνία".

Στο στάδιο της επανένταξης είναι και ο αδερφός του Αν. Ρήγα. "Τις τελευταίες μέρες ήταν "πάω, δεν πάω"", μας είπε ο Αν. Ρήγας.

Δ. Κωνσταντίνου: "Η κυβέρνηση δείχνει να προσανατολίζεται στην υποκατάσταση και όχι στη θεραπεία. Εμείς βρίσκουμε πολλά εμπόδια στη θεραπεία. Η στάση της κυβέρνησης είναι φοβερά υποκριτική. Επίλεκτα στελέχη της ασχολούνται μόνο με την ποινικοποίηση ή την αποποινικοποίηση των ουσιών και όταν φτάνει η ώρα να ασχοληθούν με ουσιαστικά ζητήματα, όπως είναι η θεραπεία, βάζουν το θέμα στο περιθώριο. Χρειάζεται περισσότερη ευαισθητοποίηση και προσανατολισμός προς τη θεραπεία, το μόνο δρόμο που οδηγεί στην απεξάρτηση από τις ουσίες. Η χορήγηση μεθαδόνης ή αποποινικοποίηση των ουσιών απλώς θα μεταθέσουν το πρόβλημα".

Β. Περπάτη: "Μέσα στην κοινότητα υπάρχει αναστάτωση. Η στάση που κρατάει η κυβέρνηση φανερώνει μια άρνηση προς τη θεραπεία...".

Γ. Δρακόπουλος: "Το στάδιο της θεραπείας είναι κρίσιμο και είναι ακόμα πιο κρίσιμη οποιαδήποτε διαταραχή του".

Χωρίς περίθαλψη οι λαθρομετανάστες

Τον παντελή αποκλεισμό από κάθε βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των 500 χιλιάδων λαθρομεταναστών, που βρίσκονται στη χώρα μας, κατήγγειλαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της οργάνωσης "Γιατροί Χωρίς Σύνορα". Η προστασία της υγείας είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου - τονίστηκε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη - και κατά συνέπεια το κράτος δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά σ' αυτή την κατάσταση. Οι ομιλητές ανέφεραν πως η οργάνωσή τους δημιούργησε ένα πολυιατρείο, στο κέντρο της Αθήνας, που λειτουργεί από τις αρχές Νοέμβρη και το οποίο απευθύνεται στους λαθρομετανάστες και σε εκείνους που δεν έχουν καμιά δυνατότητα πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τέλος, τονίστηκε ότι μια ανθρωπιστική οργάνωση δεν πρέπει και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις προσπάθειες που οφείλει να κάνει ένα οργανωμένο κράτος.

Κατάμεστο από υγειονομικούς ήταν το θέατρο "Βρετάνια"

Η συνάντηση των παιδιών με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Ο Γ. Παπαντωνίου απλώς παρέλαβε το υπόμνημα των παιδιών

Αν. Ρήγας

Δ. Κωνσταντίνου

Β. Περπάτη

Γ. Δρακόπουλος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ