Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Οδηγία ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων

Την αντίθεσή του για τους περιορισμούς στα αντιβιοτικά, εκφράζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Απόφαση σύμφωνα με την οποία δίνονται οδηγίες για τη χορήγηση των νεότερων αντιβιοτικών φαρμάκων στους ασφαλισμένους, εξέδωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζει ότι με την απόφαση αυτή αποστερούνται, ουσιαστικά, οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων βασικά φάρμακα (κινολόνες, κεφαλοσπορίνες), που είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση πνευμονολογικών, ουρολογικών και άλλων λοιμώξεων. Σύμφωνα με το Σύλλογο, η απόφαση είναι επιστημονικά και κοινωνικά απαράδεκτη και έχει ληφθεί με βάση οικονομικά κριτήρια και ζητεί την ανάκλησή της, διότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ασφαλισμένων.

Ο Γ. Καβαλάρης,μέλος του ΔΣ στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, εξήγησε στο "Ρ" ότι, βάσει της απόφασης, τα Ασφαλιστικά Ταμεία μπορούν να δικαιολογήσουν τη χορήγηση αυτών των αντιβιοτικών, μόνο αν οι ασφαλισμένοι βγάλουν αντιβιόγραμμα (καλλιέργεια στο μικρόβιο) ή αν ακολουθήσουν εναλλακτικές θεραπείες (ενέσεις). Αυτό σημαίνει αύξηση της δαπάνης και ταλαιπωρία των ασθενών που ζουν στην επαρχία. Ο Γ. Καβαλάρης θεωρεί επιστημονικά σωστό το αντιβιόγραμμα, αλλά δεν υπάρχει υποδομή, δηλαδή οργανωμένα μικροβιολογικά εργαστήρια, ιδίως στα αγροτικά ιατρεία.

Εισήγηση για ΜΗ. ΣΥ. ΦΑ.

Η Μόνιμη Επιτροπή των Ευρωπαίων Γιατρών, την προεδρία της οποίας ασκεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, κατέληξε στον προσδιορισμό των αρχών που θα πρέπει να διέπουν το φαινόμενο της αυτοφαρμακείας - των φαρμάκων που χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού, γνωστών και ως ΜΗ. ΣΥ. ΦΑ. (Μη Συνταγογραφημένα Φάρμακα).

Επίσης κατέληξε και στη σύνταξη λίστας που θα μπορούν να χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Η προώθηση των ΜΗ. ΣΥ. ΦΑ. θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο με δαπάνες τους ασφαλισμένους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ