Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκλεισαν με μισή καρδιά

Ενώ η κυβέρνηση οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τους δήμους, αρκετοί δήμαρχοι δεν ενημερώνουν καν τους δημότες και την ίδια ώρα εμφανίζονται πρόθυμοι για επιβολή νέων φόρων

Κλειστές έμειναν χτες οι διοικητικές υπηρεσίες - της πλειοψηφίας - Δήμων και Κοινοτήτων της Αττικής, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ). Η κινητοποίηση έγινε ως αντίδραση στην οικονομική ασφυξία που οδηγεί τους ΟΤΑ η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα όμως, με ευθύνη της ηγεσίας της ΤΕΔΚΝΑ, ήταν και μία κινητοποίηση αρκετά πίσω από τις ανάγκες. Χαρακτηριστική, η χτεσινή στάση της ηγεσίας της ΤΕΔΚΝΑ, που έδειξε το πόσο ενδιαφέρεται για κινητοποιήσεις, καθώς δεν επιδίωξε καν να μάθει για τους δήμους που δεν έκλεισαν, έστω, και τις διοικητικές τους υπηρεσίες. Καθαρό έγινε, επίσης, χτες πως μια σειρά δήμαρχοι που εμφανίζονται έτοιμοι να επιβάλουν νέους τοπικούς φόρους, αρνούνται, έστω, και να ενημερώσουν τους δημότες για την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί σε οικονομική ασφυξία την Αυτοδιοίκηση. Η χτεσινή αδύναμη, τελικά, κινητοποίηση απέδειξε και το λάθος της ΓΣ να μην συμφωνήσει με τη θέση αγωνιστών δημάρχων να κλείσουν όλες οι υπηρεσίες των δήμων.

Η κινητοποίηση θα επαναληφθεί την Πέμπτη, οπότε θα κλείσουν και πάλι δήμοι και κοινότητες, συμμετέχοντας παράλληλα και στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Ακόμα, η ΓΣ της ΤΕΔΚΝΑ έχει αποφασίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή τη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Τα αιτήματα

Ανάμεσα στα αιτήματα που προβάλλονται είναι: Η καταβολή των δύο εκλογικών επιδομάτων των 15.000 δραχμών και της ειδικής αποζημίωσης των 18.000 δραχμών. Η απόδοση από το 1997 του 5% της φορολογίας των τόκων καταθέσεων και η μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (παλιών και νέων). Ακόμα, η εγκατάλειψη κάθε σκέψης για περικοπή κατά 25% των θεσμοθετημένων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που προβλέπονται από το νόμο 1828/89, είτε αυτή η περικοπή επιχειρηθεί στο ποσοστό του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, είτε στο ποσοστό των Τελών Κυκλοφορίας. Ζητείται, τέλος, να υπάρξει διαφάνεια στις έκτακτες επιχορηγήσεις των δήμων που δίνονται από τα ταμεία διαφόρων υπουργείων. Σημειώνεται, πάντως, πως παρά το γεγονός ότι, ενώ στο ψήφισμα του πρόσφατου συνεδρίου της ΤΕΔΚΝΑ, οι δήμαρχοι δηλώνουν πως δεν παραιτούνται από τη διεκδίκηση και των παρανόμως παρακρατημένων πόρων των προηγούμενων χρόνων, που φτάνουν σε σύνολο τα 720 δισεκατομμύρια δραχμές, όπως επίσης και την αύξηση του 20% που δικαιούνται από το Φόρο Φυσικών Προσώπων σε 30%, στην πράξη, το αίτημα αυτό δεν προβάλλεται, κάτω από την πίεση που ασκεί κύρια το κυβερνητικό κόμμα στους προσκείμενους σ' αυτό δημάρχους.

Μιλώντας στο "Ρ", ο δήμαρχος Πετρούπολης Γιώργος Γιώγος για τη χτεσινή κινητοποίηση, τη χαρακτήρισε "τουφεκιά στον αέρα" που δε βγάζει πουθενά. Σχολιάζοντας τη χτεσινή στάση της ηγεσίας της ΤΕΔΚΝΑ, είπε ότι "η παντελής αδιαφορία της, για την εικόνα της κινητοποίησης, δείχνει και τη διάθεση για αγώνα και να μην αποκαλυφτεί η κυβερνητική πολιτική οικονομικού στραγγαλισμού της ΤΑ. Η ΤΕΔΚΝΑ είναι μετέωρη ανάμεσα στις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές και τη μόνη δυνατότητα εξόδου από την οικονομική κρίση, που βρίσκεται στην ανάπτυξη ενός ρωμαλέου κινήματος δημάρχων, εργαζόμενων και δημοτών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ