Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Βουλιάζει" τα ψαροκάικα η ΕΕ

Τη δραστική μείωση του αλιευτικού στόλου της χώρας μας επιβάλλουν τα επιτελεία των Βρυξελλών

Να βγάλει εκτός επαγγέλματος χιλιάδες Ελληνες ψαράδες και να τους οδηγήσει στην ανεργία, ετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης.

Τα επιτελεία των Βρυξελλών, στο όνομα της προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων, προτείνουν τη δραστική μείωση του κοινοτικού αλιευτικού στόλου για την επόμενη 5ετία και δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης των αλιευτικών δραστηριοτήτων. Το θέμα αυτό συζητείται σήμερα στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Υπουργών Αλιείας της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχει ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας, Β. Γερανίδης, και αναμένεται να ληφθούν ολέθριες αποφάσεις για το μέλλον της ελληνικής αλιείας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους έβαλε σκοπό να εξαφανίσει από προσώπου Γης και τους ψαράδες. Τα σχέδια της ΕΕ αφορούν κυρίως τη δραστική συρρίκνωση της μέσης και της παράκτιας αλιείας (τομείς όπου ήδη τα σκάφη μειώθηκαν κατά 10% και 12% αντίστοιχα). Ετσι μετά από τα σχετικά μέτρα που πάρθηκαν στο παρελθόν, ενισχύοντας την απόσυρση αλιευτικών σκαφών και τις μειώσεις σε χωρητικότητα και ιπποδύναμη μηχανών, η ΕΕ ζητά τώρα επιπρόσθετα τη μείωση του αλιευτικού στόλου της χώρας κατά 30% και επιβάλλει χρονικούς περιορισμούς στην αλιευτική δραστηριότητα των ψαράδων. Τα παραπάνω σημαίνουν για τη χώρα μας ότι πρέπει να φύγουν άλλα 6.000 αλιευτικά σκάφη, ενώ οι χρονικοί περιορισμοί θα "πνίξουν" τους ψαράδες και ειδικά τις μηχανότρατες, που ήδη τέσσερις μήνες του χρόνου (Ιούνη - Σεπτέμβρη) μένουν εκτός αλιευτικής

δραστηριότητας, δίχως να προσθέσει κανείς και τις μέρες της κακοκαιρίας.

Από την άλλη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, αντί να αντιδράσει στην καταστροφική πολιτική της ΕΕ και στο χώρο της αλιείας, επιχειρεί να αποσπάσει τη συναίνεση των ψαράδων. Αυτό ήταν και το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε πρόσφατα στο υπουργείο Γεωργίας, στη διάρκεια της οποίας ο αρμόδιος υφυπουργός, Β. Γερανίδης, ενόψει του Συμβουλίου Αλιείας στις Βρυξέλλες, είπε στους εκπροσώπους των ψαράδων ότι η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει αλλιώς και τους κάλεσε να συμμορφωθούν στις κοινοτικές εντολές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ