Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Νέα αλλαγή της νομοθεσίας

Το σύστημα παραγωγής, ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων έργων στη χώρα μας νοσεί επικίνδυνα. Αυτό παραδέχεται ουσιαστικά πλέον και η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και ετοιμάζεται να τροποποιήσει και πάλι βασικές ρυθμίσεις της υπάρχουσας νομοθεσίας, η οποία είχε συμπληρωθεί μόλις πριν δύο χρόνια! Το ΥΠΕΧΩΔΕ με τον τρόπο αυτό ομολογεί την αποτυχία του. Το βασικό ερώτημα είναι βέβαια σε ποια κατεύθυνση θα γίνουν οι νέες συμπληρώσεις; Στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης της διαφάνειας ή στη συνέχιση των διαβλητών διαδικασιών που έχουν δημιουργήσει σήμερα μια κατάσταση ανωμαλίας και αδιαφάνειας σε όφελος των μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων;

Πάντως χτες, κατά τη διάρκεια συνάντησης του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη και του υφυπουργού Χ. Βερελή, με το προεδρείο της εργοληπτικής οργάνωσης ΠΕΔΜΕΔΕ συμφωνήθηκε η συγκρότηση επιτροπής, όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι και των εργοληπτικών οργανώσεων, η οποία θα επεξεργαστεί ένα νέο νομοσχέδιο που θα περιέχει ρυθμίσεις που θα αφορούν τις διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων έργων. Στόχος είναι το νομοσχέδιο αυτό να είναι έτοιμο σε δύο μήνες και να εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή μέσα στο Γενάρη του 1997.

Να σημειώσουμε ότι, όπως ανακοινώθηκε, η ΠΕΔΜΕΔΕ προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση που υπάρχει σήμερα, ζήτησε τα εξής: Να ανατεθούν αμέσως όλα τα έργα για τα οποία έχουν γίνει δημοπρασίες και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες. Να καταργηθεί η αιτιολόγηση προσφορών και να ανατίθενται τα έργα στον τελευταίο μειοδότη. Να ολοκληρωθεί η επανάκριση των εργοληπτικών πτυχίων. Να εκσυγχρονιστούν τα αναλυτικά τιμολόγια, ώστε να προσδιορίζεται με αυτά το ακριβές κόστος των έργων. Να περιοριστούν τα συστήματα μελέτης - κατασκευής και προεπιλογής. Να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που εκτελούν έργα σε όλο το δημόσιο τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ