Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μαθήματα σε προκάτ "τρώγλες"

Την επίσπευση των εργασιών κατασκευής του κτιρίου, που θα στεγάσει τις σχολές τους, απαιτούν οι φοιτητές Παιδαγωγικού, Μουσικής και Θεάτρου

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί φοιτητές Παιδαγωγικής, Μουσικής και Θεάτρου, απαιτώντας την επίσπευση των εργασιών και την παράδοση του κτιρίου των σχολών τους μέχρι το τέλος της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς. Η λύση του κτιριακού προβλήματος αποτελεί χρόνιο αίτημα των φοιτητών του Παιδαγωγικού και της Σχολής Καλών Τεχνών, που στεγάζονται σε προκάτ κτίρια σε χώρο που το χειμώνα η πρόσβαση γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί δεν υπάρχουν τσιμεντοστρωμένοι διάδρομοι, με αποτέλεσμα περπατάνε μέσα στις λάσπες.

Η χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φοιτητών Παιδαγωγικού, της σχολής που ιδρύθηκε το 1986 και τα θεμέλια για το κτίριο που θα στεγαζόταν μπήκαν το 1994. Οπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, το κτίριο χτίζεται με πολύ αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα τα μαθήματα να γίνεται μέσα σε "τρώγλες", όπως ονομάζουν τα προκάτ.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Α. Μάντης ενημέρωσε τους φοιτητές πως για το εξαώροφο κτίριο της Παιδαγωγικής θα δαπανηθεί συνολικά το ποσό των 1.400 εκατ. δραχμών, που κατά το ήμισυ θα δοθεί από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το υπόλοιπο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Από το 1994 όμως μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε ο σκελετός του κτιρίου, που αναμένεται να τελειώσει τον επόμενο Απρίλη. Ολοκληρωμένο αναμένεται να παραδοθεί το 1999. Σε ό,τι αφορά το κτίριο της Καλών Τεχνών ο πρύτανης είπε πως ήδη έχουν ξεκινήσει τα 4 κτίρια για τη στέγαση των εργαστηρίων, ενώ μέχρι τον Απρίλη θα δοθούν σε εργολάβο και τα υπόλοιπα. Αιτιολογώντας την πολύχρονη καθυστέρηση, ο Α. Μάντης είπε πως οι ίδιες οι διαδικασίες για τις μελέτες, τις προκηρύξεις και τις αναδοχές είναι πολύ χρονοβόρες.

Πάντως οι φοιτητές δεν πείστηκαν, αφού χρόνια τώρα ακούνε χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης, αλλά σχολή δε βλέπουν. Μάλιστα σημειώνουν πως η σχολή τους αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις και έχει στο στόχαστρο την εκπαίδευση και το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της. Οπως σημειώνουν, "η πολιτική δεν είναι τυχαία, στηρίζεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του προγράμματος σύγκλισης που έχουν σαν στόχο τον περιορισμό των δαπανών για την παιδεία και συνολικά των κοινωνικών δαπανών".

Οι φοιτητές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν και σε πρώτη φάση θα κορυφωθούν την Πέμπτη 28 του μήνα, που θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με αίτημα την αύξηση των δαπανών για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό στο 15%.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι φοιτητές του Παιδαγωγικού και του Φυσικού θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολικό αποκλεισμό της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης, εκεί όπου κάθε Παρασκευή μοιράζονται οι σακούλες με ξηρά τροφή για το Σαββατοκύριακο. Οι φοιτητές απαιτούν μαγειρεμένο φαγητό και λειτουργία της Λέσχης και τα Σαββατοκύριακα, δωρεάν σίτιση για όλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ