Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΒΑΛΑ
Μπροστά στην καταστροφή οι αμπελουργοί

Το σύνολο σχεδόν της παραγωγής σταφυλιών "Ροζακί" μένει στα αμπέλια και οδηγείται σε καταστροφή. Η κυβέρνηση αρνείται να αποζημιώσει τους αμπελουργούς. Συμπαρίσταται το ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματά τους

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ανταπόκριση).-

Την κυβερνητική υποκρισία καταγγέλλουν οι σταφυλοπαραγωγοί του Παγγαίου Καβάλας και προειδοποιούν πως αν δεν υιοθετηθούν τα αιτήματά τους, θα προχωρήσουν σε δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις τόσο στην Καβάλα όσο και στην Αθήνα. Απαιτούν άμεση οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση (30 δραχμές στο κιλό) για τη φετινή παραγωγή σταφυλιών, που παραμένει απούλητη και οδηγείται σε καταστροφή, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια να καταστραφούν οικονομικά και οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Σε σύσκεψη που έγινε χτες στην Ελευθερούπολη Καβάλας, οι εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων, Κοινοτήτων και πολλοί αγρότες, μετά από διεξοδική συζήτηση, κατέληξαν στα άμεσα αιτήματα διεκδίκησης με πρωταρχικό την ενίσχυση του εισοδήματός τους, όπως έγινε και στην περίπτωση των αμπελουργών του Ηρακλείου Κρήτης, οι οποίοι αποζημιώνονται για την παραγωγή σταφυλιών που καταστράφηκε από τις βροχοπτώσεις. Οι παραγωγοί της Καβάλας καταγγέλλουν τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα, που πρόσφατα αρνήθηκε να δοθούν αποζημιώσεις.

Οι σταφυλοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας, εξαιτίας τόσο των χαμηλών τιμών στο προϊόν, όσο και των μειωμένων εξαγωγών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στα αμπέλια 30.000 τόνοι σταφυλιών ποικιλίας "Ροζακί" έναντι συνολικής παραγωγής 35.000 τόνων... Μέχρι τώρα έχουν φύγει σε εξαγωγές 8.000-9.000 τόνοι της πρώιμης ποικιλίας "Βικτώρια" και θάφτηκαν 4.000 τόνοι, ενώ σημαντικό μέρος της παραγωγής πουλήθηκε στην εσωτερική αγορά. Οι εξαγωγές φέτος έπεσαν κατακόρυφα, εξαιτίας του υπέρογκου κοστολογίου και της χαμηλής τελικής τιμής που έμεινε στους παραγωγούς. Οπως μας δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Παγγαίου Α. Καραγκιοζόπουλος,η τιμή των σταφυλιών διαμορφώθηκε στο ένα μάρκο, δηλαδή 160 δραχμές. Ομως 40 δραχμές είναι το κόστος μεταφοράς, 50 δραχμές τα εργατικά (για κοπή και συσκευασία) και 20 δραχμές το κέρδος του εμπόρου. Ετσι, μένουν μόνον 50 δραχμές στον παραγωγό, από τις οποίες πρέπει να πληρώσει τα καλλιεργητικά έξοδα, τα οποία υπολογίζονται στις 75-80 δραχμές στο κιλό! Αλλά η τιμή δεν ήταν ικανοποιητική και στην εσωτερική αγορά. Πέρσι πούλησαν 80 δραχμές το κιλό τα σταφύλια, αλλά φέτος μετά βίας έφτασαν τις 50 δραχμές. Τα σταφύλια που πήγαν για οινοποίηση πληρώθηκαν μόλις 48 δραχμές το κιλό.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Παγγαίου, στη σύσκεψη, υπογράμμισε επίσης τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή, από το 1997, του νέου κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά. Οι σταφυλοπαραγωγοί, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια, ζητούν το πάγωμα των χρεών προς την ΑΤΕ, επιδότηση των καυσίμων και λιπασμάτων και τη χάραξη πολιτικής προώθησης των εξαγωγών του σταφυλιού. Παράλληλα ζητούν παράταση της περιόδου για την παραγωγή τσίπουρου - λήγει στο τέλος του μήνα - προκειμένου να γίνει δυνατόν να αξιοποιηθεί μέρος της αδιάθετης παραγωγής σταφυλιών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,που συμμετείχε στη σύσκεψη, εξέφρασε για άλλη μια φορά τη συμπαράσταση του Κόμματος στα αιτήματά τους και δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το θέμα. Ταυτόχρονα, όμως, κάλεσε τους αγρότες να παλέψουν ενωμένοι για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής για την ανάπτυξη της αμπελουργίας, τη στήριξη των εξαγωγών του προϊόντος σε νέες αγορές και την ενίσχυση της ποιότητας των προϊόντων. Τους κάλεσε να αντισταθούν στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που οδηγεί στον περιορισμό των καλλιεργειών και να αποτρέψουν το ξεκλήρισμα της αγροτιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ