Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εντείνεται η αστυνομική βία και αυθαιρεσία

Εντελώς αναίτια, αστυνομικοί συνέλαβαν, χτύπησαν και έβρισαν χυδαία δύο μαθητές, μέλη της ΚΝΕ. Η κυβέρνηση υπόλογη για το κλίμα αστυνομοκρατίας που καλλιεργείται

Σε επικίνδυνους ατραπούς οδηγείται πλέον η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με το κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού που επιχειρούν να επιβάλουν σε βάρος των πολιτών. Δεν έφτανε η μετατροπή του κέντρου της Αθήνας σε ένα τεράστιο "στρατόπεδο συγκέντρωσης", τις μέρες του Πολυτεχνείου, τώρα η Αστυνομία φροντίζει να δείχνει το αποκρουστικό αυταρχικό της πρόσωπο σε βάρος ανύποπτων πολιτών. Προχτές βράδυ, δύο νέοι δοκίμασαν για τα καλά τι θα πει αυθαιρεσία και "κράτος των ράμπο". Συνελήφθησαν εντελώς αναίτια, από ομάδα αστυνομικών, υπέστησαν την εξευτελιστική διαδικασία του σωματικού ελέγχου, υβρίστηκαν, προπηλακίστηκαν και ξυλοκοπήθηκαν. Ομως το κυριότερο: Κατάλαβαν πόσο εύκολο είναι ένας οποιοσδήποτε αστυνομικός, με τον αέρα των "ευσήμων" και των "συγχαρητηρίων" που του απένειμε προκαταβολικά ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, να τυλίξει"σε μια κόλλα χαρτί" όποιον δε γουστάρει. "Εχε χάρη ρε τσόγλανε που δεν έχω μαζί μου φούντα να τη χώσω στην τσέπη σου" είπε ένας αρχιφύλακας στον ένα από τους δύο νέους που τόλμησε να διαμαρτυρηθεί γιατί του πήραν την προσωπική του ατζέντα.

Οι δύο νέοι, που είναι και μέλη της ΚΝΕ, περπατούσαν στην οδό Στουρνάρη. Η ώρα ήταν 8.30 μμ. Λίγο πριν την πλατεία Εξαρχείων τους σταμάτησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Εξαρχείων. "Δε θέλουμε τις ταυτότητές σας, καθίστε κάτω και σκάστε", τους είπαν και τους ανάγκασαν να αδειάσουν τις τσέπες, να βγάλουν μπουφάν και μπλούζες, μέχρι και τα παπούτσια τους, "στολίζοντάς" τους ταυτόχρονα με διάφορα "κοσμητικά" που δε γράφονται. Το μόνο "ενοχοποιητικό" στοιχείο που βρήκαν στα μέλη της ΚΝΕ ήταν μερικές προκηρύξεις του ΚΚΕ, που για τους αστυνομικούς ήταν αφορμή για ειρωνείες και μια ατζέντα που είχε μαζί του ο ένας με διάφορες διευθύνσεις και τηλέφωνα. Ο αρχιφύλακας άρχισε να ρωτάει "ποιος είναι αυτός" και "τι είναι αυτός" για όσους αναφέρονταν στην ατζέντα, χωρίς βέβαια να πάρει απάντηση, οπότε θεώρησε απαραίτητο να την κατακρατήσει. Στις διαμαρτυρίες του νεαρού απάντησε δίνοντάς του κλοτσιά στο στήθος, ρίχνοντάς τον πάνω σε μια βιτρίνα και στη συνέχεια στο πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι. Αμέσως μετά τους φόρεσαν χειροπέδες και τους μετέφεραν στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ. Εκεί συνεχίστηκαν τα ειρωνικά σχόλια και οι προσβολές προς τα δύο μέλη της ΚΝΕ και αφού τους πήραν τα στοιχεία στις 10.45 περίπου τους άφησαν ελεύθερους. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι όλο αυτό το διάστημα δεν τους επέτρεψαν να επικοινωνήσουν με κανέναν.

Κρούσματα σαν και το παραπάνω δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένα τον τελευταίο καιρό. Τα μπλόκα στους δρόμους έχουν γίνει πια καθεστώς. Εκατοντάδες ή και χιλιάδες είναι οι ανυποψίαστοι πολίτες που αναγκάζονται να υποστούν την απαράδεκτη, εξευτελιστική αλλά κυρίως παράνομη διαδικασία της σωματικής έρευνας ή έρευνας στο αυτοκίνητό τους. Η ηγεσία της Αστυνομίας γνωρίζει πολύ καλά ότι η διαδικασία αυτή δεν έχει προσφέρει σχεδόν τίποτα στην καταπολέμηση του κοινού εγκλήματος στο όνομα της οποίας εφαρμόζεται. Ο "Ρ" έχει δημοσιεύσει συγκεκριμένα στοιχεία για τα αποτελέσματα αυτών των "ερευνών". Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επιμένει στην εφαρμογή του, αποδεικνύοντας έτσι ότι μοναδικός στόχος είναι η τρομοκράτηση των πολιτών και η δημιουργία κλίματος αστυνομοκρατίας.

Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για το κλίμα έντασης της αστυνομοκρατίας που καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους λαϊκούς αγώνες που ξεδιπλώνονται, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται άλλωστε και η απόφασή της για ενίσχυση των ΜΑΤ με αποσπάσεις αστυνομικών, που έγιναν τον προηγούμενο μήνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τη νεολαία (2008-03-22 00:00:00.0)
Κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας (2005-06-29 00:00:00.0)
Η αστυνομοκρατία δείχνει τα δόντια της (2005-03-03 00:00:00.0)
Διαμορφώνεται κλίμα αστυνομοκρατίας και τρομοκράτησης του λαού (2001-03-08 00:00:00.0)
Αστυνομικοί - κατηγορούμενοι (1996-08-09 00:00:00.0)
Επέλαση φασιστικής έμπνευσης (1996-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ