Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Δυναμικά διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση

Συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο υπουργείο Παιδείας έκαναν χτες

Δυναμική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν χτες το βράδυ οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων της Αττικής, διεκδικώντας ουσιαστική αναβάθμιση της νυχτερινής εκπαίδευσης, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, αναβολή 5 χρόνια για τα Νυχτερινά Λύκεια και 4 για τα Γυμνάσια, κατάργηση της 4ης χρονιάς στο Λύκειο και της 3ης στις ΤΕΣ, 6ωρη εργασία με αποδοχές 8ωρου κλπ.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στις 8 μμ στην πλατεία Κάνιγγος και από εκεί ξεκίνησαν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής,εκφράζοντας τη συμπαράσταση των κομμουνιστών στον αγώνα των μαθητών των νυχτερινών σχολείων, ο Γ. Πέρος,πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΜΙΝΙΟΝ, ο οποίος σύνδεσε των αγώνα των μαθητών με τον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων και εξέφρασε τη συμπαράστασή του και Χρ. Μαντζώρος,μέλος της Επιτροπής Νέων της ΓΣΕΕ.

Στη χτεσινή πορεία ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία μαθητών ντυμένων με στρατιωτικά ρούχα, οι οποίοι κρατούσαν πανό που έγραφε: "Εμείς ζητάμε μόρφωση - δουλιά και αυτοί απ' τα σχολεία μάς στέλνουν στη σκοπιά", εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους για το στρατολογικό νομοσχέδιο που ουσιαστικά κόβει τις αναβολές των νυχτερινών μαθητών.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν "Ας στείλουν τον Αρσένη στο στρατό, οι νυχτερινοί θα πάνε στο σχολειό", "Δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία".

Η απουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου προκάλεσε την αγανάκτηση των μαθητών, αφού είχαν ειδοποιήσει για την κινητοποίησή τους δέκα μέρες πριν. Στο υπουργείο τούς υποδέχτηκε ο γγ του υπουργείου Αγ. Ζησιμόπουλος, ωστόσο η αντιπροσωπεία των μαθητών αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του και παρέμειναν στο γραφείο του υφυπουργού Γ. Ανθόπουλου, περιμένοντάς τον. Μέχρι αργά το βράδυ ο υφυπουργός δεν είχε εμφανιστεί.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, μιλώντας στο "Ρ", τόνισε: "Η νυχτερινή εκπαίδευση, κατάκτηση της εργατικής τάξης του λαού μας, δέχεται σήμερα τις επιπτώσεις από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση πιστή στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο πρόγραμμα σύγκλισης στα πλαίσια του Μάαστριχτ. Οι περικοπές των δαπανών για την παιδεία έρχονται να επιδεινώσουν τα έντονα προβλήματα, ανοίγουν τις πόρτες για την ιδιωτικοποίηση της μόρφωσης των παιδιών των εργαζομένων. Από την άποψη αυτή θεωρούμε δίκαιες και σωστές τις κινητοποιήσεις των μαθητών των νυχτερινών σχολείων. Χρειάζεται ο συντονισμένος αγώνας των μαθητών, γονιών, του λαού μας, για να υπερασπίσουν το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, στην αναβάθμισή της, στο πλαίσιο βέβαια μιας γενικότερης πολιτικής που θα ανοίξει το δρόμο για μια παιδεία στην υπηρεσία του λαού και του τόπου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ