Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ
Οργή και αγανάκτηση για το φόνο

Εκαναν πορεία στη Βουλή και διαβήματα στα κόμματα, με αφορμή το φόνο από αστυνομικό ενός 45χρονου, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου

Την έντονη αντίδραση των Τσιγγάνων προκάλεσε ο θανάσιμος τραυματισμός του 45χρονου Αναστασίου Μουράτη κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου 2 οχημάτων στα οποία επέβαιναν 35 Τσιγγάνοι, προχτές το απόγευμα έξω από τη Λιβαδειά.

Ο Α. Μουράτης πυροβολήθηκε "κατά λάθος", όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, από τον τροχονόμο Δημήτρη Τρίμη, την ώρα που μια ομάδα αστυνομικών έκανε εξακρίβωση στοιχείων για να διαπιστώσει αν μεταξύ των Τσιγγάνων υπήρχε ο καταζητούμενος Ιωάννης Χριστάκης. Η εκδοχή που προβάλλεται επίσημα είναι ότι εκπυρσοκρότησε το όπλο του αστυνομικού, ενώ ανεπίσημα αφήνεται να εννοηθεί ότι ρόλο έπαιξε η απειρία του αστυνομικού. Το γεγονός είναι ότι ένας συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του και αυτό είναι απαράδεκτο. Ετσι ή αλλιώς η ηγεσία της Αστυνομίας φέρει βαρύτατες ευθύνες. Τόσο για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι Τσιγγάνοι (όπως η βάρβαρη επιδρομή κουκουλοφόρων στον καταυλισμό του Ασπρόπυργου), όσο και για το επίπεδο εκπαίδευσης των αστυνομικών.

Το θύμα έμενε στα Ανω Λιόσια, όπου, όταν μαθεύτηκαν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε ο Α. Μουράτης, πολλοί Τσιγγάνοι δεν έκρυψαν τα αισθήματα αγανάκτησής τους για το βίαιο τρόπο με τον οποίο τους αντιμετωπίζει πολλές φορές η Αστυνομία. Αποκορύφωμα αυτής της αγανάκτησης ήταν η συγκέντρωση δεκάδων Τσιγγάνων χτες το βράδυ στην ΑΘήνα. Οι Τσιγγάνοι πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή και αντιπροσωπεία τους εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία των Τσιγγάνων σε βουλευτές όλων των κομμάτων. Χαρακτηριστική είναι και πρέπει να επισημανθεί η πολύ μεγάλη δύναμη αστυνομικών που "παρακολουθούσε" την πορεία τους.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο τραγουδιστής Β. Παϊτέρης, ο οποίος ζήτησε να μην αντιμετωπίζονται ρατσιστικά από τα όργανα της πολιτείας. Αντιμετωπίζουμε μια φοβερή κατάσταση ρατσισμού και τρομοκρατίας μέσα στην ίδια μας την πατρίδα. Είμαστε Ελληνες πολίτες και εκπληρώνουμε όλες μας τις υποχρεώσεις, τόνισαν. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ και δήλωσε στην αντιπροσωπεία ότι το ΚΚΕ στέκεται κοντά στα προβλήματα των Τσιγγάνων και αγωνίζεται για την επίλυσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ