ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαζέψτε τους!

Θρασύτατη παρακρατική δράση στο Πανεπιστήμιο. Υπόλογοι όσοι ενθάρρυναν και ενθαρρύνουν τους αναρχοφασίστες, που απειλούν ανοιχτά να κάψουν μέλη της ΚΝΕ και των ΠΚΣ. Καταγγελία των ΠΚΣ της Φιλοσοφικής

Μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση από κάθε λογής εκπροσώπους του "ανεξάρτητου" αντικομμουνιστικού χώρου, βρίσκονται από το πρωί της Τρίτης οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας και η ΚΝΕ στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

Οι προκλήσεις είναι καθημερινές και φτάνουν μέχρι του σημείου της διατύπωσης ανοιχτών απειλών για χρήση μολότοφ σε βάρος των μελών των ΠΚΣ και της ΚΝΕ.Καθώς οι απειλές παραπέμπουν στο περσινό προηγούμενο της εν ψυχρώ απόπειρας δολοφονίας, με πυρπόληση, του μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ Γ. Κυριακίδη από την παρακρατική ομάδα Βλασόπουλου,γίνεται καθαρό πως τίθενται προ των ευθυνών τους για ό,τι συμβεί, τόσο οι εμπνευστές του όλου σχεδίου "γνωστοί - άγνωστοι" των διαφόρων μηχανισμών, όσο και όλοι οι άλλοι, κινήσεις και "πρωτοβουλίες", που ανέχτηκαν, ανέχονται και ενθαρρύνουν, τελικά, από το βράδυ της Κυριακής τη δράση του δολοφονικού παρακρατικού μηχανισμού μέσα στα πανεπιστήμια.

Οι ΠΚΣ Φιλοσοφικής καταγγέλλουν τα παραπάνω γεγονότα και δηλώνουν ότι, παρ' όλες τις ενορχηστρωμένες προσπάθειες των διαφόρων "ανεξάρτητων" αντικομμουνιστών και των αναρχοφασιστών να υπονομεύσουν τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος, θα συνεχίσουν ανυπόταχτα στο δρόμο των αγώνων μαζί με το λαό.

Οπως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι ΠΚΣ, οι εν λόγω "ανεξάρτητοι" προβαίνουν καθημερινά σε διαφόρου είδους επιθέσεις ενάντια στη στάση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατά τον τριήμερο του γιορτασμού του Πολυτεχνείου. Οι επιθέσεις γίνονται από δύο πλευρές:

Πρώτον,από τους "ανεξάρτητους" αντικομμουνιστές, που εκφράζονται με αφίσες, προκηρύξεις και στημένες κουβέντες στα διάφορα πηγαδάκια, αλλά ακόμα και μέσα στα αμφιθέατρα. Εκεί διατυπώνονται οι προβοκατόρικοι χυδαίοι ισχυρισμοί ότι το "ΚΚΕ προσκάλεσε 50 ροπαλοφόρους οικοδόμους, που επιτηρούσαν όσους δε φορούσαν το αυτοκόλλητο της ΚΝΕ και ήταν έτοιμοι να τους ρίξουν και καμία, αν έκαναν κάτι που δεν τους άρεσε", ότι "οι ΠΚΣ σε συνεργασία με τα εργατικά συνδικάτα που έλεγχαν (!) πέταξαν έξω τους φοιτητικούς συλλόγους και την ΕΦΕΕ - αφού εκεί δεν έχουν τον έλεγχο και υπάρχει μια άλλη πραγματικά αριστερή φωνή", ότι "το μήνυμα του Πολυτεχνείου δε χωράει στο 15% για την παιδεία"!

Η όλη επίθεση διανθίζεται με χαλκευμένα "ιστορικά δεδομένα" για το τι έγινε το Νοέμβρη του '73, μέσα από τα οποία επιχειρείται να πειστούν οι φοιτητές ότι οι κομμουνιστές ήταν από τότε ακόμα ενάντιοι στο φοιτητικό κίνημα, και με τη διατύπωση του εξωφρενικού ισχυρισμού πως οι "ανεξάρτητοι" αντικομμουνιστές είναι αυτοί που κρατούν ζωντανό το μήνυμα της εξέγερσης.

Το αντικομμουνιστικό μένος ξεδιπλώθηκε σε όλο του το μεγαλείο και στο ΔΣ της Φιλοσοφικής, τη σύγκληση του οποίου προκάλεσαν οι ΠΚΣ. "Συσπειρώσεις" και ΝΑΡ ταυτίστηκαν στον αντικομμουνισμό, ενώ ειδικά οι "Συσπειρώσεις" έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι συμφωνούσαν και αυτοί το βράδυ της Κυριακής με το άνοιγμα των πυλών του Πολυτεχνείου, όταν εκείνο το βράδυ διατυμπάνιζαν ότι συμφωνούν με το κλείσιμο. Το πρακτικό αποτέλεσμα αυτής της συμπόρευσης είναι η αποκαλυπτική - για το τι, πράγματι, φοβούνται - άρνησή τους να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση μία μέρα πριν την πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη. Φοβούνται, προφανώς, για μία ακόμα φορά, τη σύνδεση του φοιτητικού με το εργατικό κίνημα.

Οι αναρχοφασίστες

Δεύτερον,καταγγέλλουν οι ΠΚΣ, η επίθεση γίνεται και από τους γνωστούς αναρχοφασίστες της σχολής, οι οποίοι έχουν δείξει μέχρι στιγμής πρωτοφανή ζήλο στο να προκαλούν με διάφορους τρόπους τις ΠΚΣ και την ΚΝΕ.

Την Τρίτη το πρωί, έφτασαν στο σημείο να τοιχοκολλούν αφίσες, με τις οποίες, ξεπερνώντας τα όρια της προβοκάτσιας, αφού κατάγγελναν το ΚΚΕ για τραμπουκισμούς, ισχυρίζονταν πως "το ΚΚΕ τα έκανε πλακάκια με την Ασφάλεια, ότι θέλησε να μετατρέψει το Πολυτεχνείο σε φεστιβάλ της ΚΝΕ"!

Την ίδια μέρα, η προκλητικότητά τους συνεχίστηκε, κατεβάζοντας αφίσες της ΚΝΕ Φιλοσοφικής που χαιρέτιζαν τον παλλαϊκό γιορτασμό της επετείου και κατήγγειλαν την απρόκλητη σύλληψη των 14 μελών της ΚΝΕ. Η ενέργειά τους αυτή, προφανώς, έγινε προκειμένου να προκαλέσουν φασαρία και να επιβεβαιώσουν τα όσα έγραφαν στις αφίσες τους.

Η προκλητικότητά τους συνεχίστηκε, χτες Πέμπτη, όταν έξω από το στέκι των ΠΚΣ της Φιλοσοφικής έγραψαν "ΚΝΕ = Χαφιέδες", καθώς και τη λέξη "ΕΛ.ΑΣ" στην πόρτα του στεκιού. Αλλά δε σταμάτησαν εκεί. Στο χώρο δίπλα από το στέκι έγραψαν "ΚΚΕ αλήτες".

Θρασύδειλοι, όντας, ισχυρίστηκαν στη συνέχεια ότι δεν ξέρουν τίποτα για το φόνο...

Εντείνεται η αστυνομική βία και αυθαιρεσία

Εντελώς αναίτια, αστυνομικοί συνέλαβαν, χτύπησαν και έβρισαν χυδαία δύο μαθητές, μέλη της ΚΝΕ. Η κυβέρνηση υπόλογη για το κλίμα αστυνομοκρατίας που καλλιεργείται

Σε επικίνδυνους ατραπούς οδηγείται πλέον η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με το κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού που επιχειρούν να επιβάλουν σε βάρος των πολιτών. Δεν έφτανε η μετατροπή του κέντρου της Αθήνας σε ένα τεράστιο "στρατόπεδο συγκέντρωσης", τις μέρες του Πολυτεχνείου, τώρα η Αστυνομία φροντίζει να δείχνει το αποκρουστικό αυταρχικό της πρόσωπο σε βάρος ανύποπτων πολιτών. Προχτές βράδυ, δύο νέοι δοκίμασαν για τα καλά τι θα πει αυθαιρεσία και "κράτος των ράμπο". Συνελήφθησαν εντελώς αναίτια, από ομάδα αστυνομικών, υπέστησαν την εξευτελιστική διαδικασία του σωματικού ελέγχου, υβρίστηκαν, προπηλακίστηκαν και ξυλοκοπήθηκαν. Ομως το κυριότερο: Κατάλαβαν πόσο εύκολο είναι ένας οποιοσδήποτε αστυνομικός, με τον αέρα των "ευσήμων" και των "συγχαρητηρίων" που του απένειμε προκαταβολικά ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, να τυλίξει"σε μια κόλλα χαρτί" όποιον δε γουστάρει. "Εχε χάρη ρε τσόγλανε που δεν έχω μαζί μου φούντα να τη χώσω στην τσέπη σου" είπε ένας αρχιφύλακας στον ένα από τους δύο νέους που τόλμησε να διαμαρτυρηθεί γιατί του πήραν την προσωπική του ατζέντα.

Οι δύο νέοι, που είναι και μέλη της ΚΝΕ, περπατούσαν στην οδό Στουρνάρη. Η ώρα ήταν 8.30 μμ. Λίγο πριν την πλατεία Εξαρχείων τους σταμάτησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Εξαρχείων. "Δε θέλουμε τις ταυτότητές σας, καθίστε κάτω και σκάστε", τους είπαν και τους ανάγκασαν να αδειάσουν τις τσέπες, να βγάλουν μπουφάν και μπλούζες, μέχρι και τα παπούτσια τους, "στολίζοντάς" τους ταυτόχρονα με διάφορα "κοσμητικά" που δε γράφονται. Το μόνο "ενοχοποιητικό" στοιχείο που βρήκαν στα μέλη της ΚΝΕ ήταν μερικές προκηρύξεις του ΚΚΕ, που για τους αστυνομικούς ήταν αφορμή για ειρωνείες και μια ατζέντα που είχε μαζί του ο ένας με διάφορες διευθύνσεις και τηλέφωνα. Ο αρχιφύλακας άρχισε να ρωτάει "ποιος είναι αυτός" και "τι είναι αυτός" για όσους αναφέρονταν στην ατζέντα, χωρίς βέβαια να πάρει απάντηση, οπότε θεώρησε απαραίτητο να την κατακρατήσει. Στις διαμαρτυρίες του νεαρού απάντησε δίνοντάς του κλοτσιά στο στήθος, ρίχνοντάς τον πάνω σε μια βιτρίνα και στη συνέχεια στο πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι. Αμέσως μετά τους φόρεσαν χειροπέδες και τους μετέφεραν στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ. Εκεί συνεχίστηκαν τα ειρωνικά σχόλια και οι προσβολές προς τα δύο μέλη της ΚΝΕ και αφού τους πήραν τα στοιχεία στις 10.45 περίπου τους άφησαν ελεύθερους. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι όλο αυτό το διάστημα δεν τους επέτρεψαν να επικοινωνήσουν με κανέναν.

Κρούσματα σαν και το παραπάνω δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένα τον τελευταίο καιρό. Τα μπλόκα στους δρόμους έχουν γίνει πια καθεστώς. Εκατοντάδες ή και χιλιάδες είναι οι ανυποψίαστοι πολίτες που αναγκάζονται να υποστούν την απαράδεκτη, εξευτελιστική αλλά κυρίως παράνομη διαδικασία της σωματικής έρευνας ή έρευνας στο αυτοκίνητό τους. Η ηγεσία της Αστυνομίας γνωρίζει πολύ καλά ότι η διαδικασία αυτή δεν έχει προσφέρει σχεδόν τίποτα στην καταπολέμηση του κοινού εγκλήματος στο όνομα της οποίας εφαρμόζεται. Ο "Ρ" έχει δημοσιεύσει συγκεκριμένα στοιχεία για τα αποτελέσματα αυτών των "ερευνών". Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επιμένει στην εφαρμογή του, αποδεικνύοντας έτσι ότι μοναδικός στόχος είναι η τρομοκράτηση των πολιτών και η δημιουργία κλίματος αστυνομοκρατίας.

Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για το κλίμα έντασης της αστυνομοκρατίας που καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους λαϊκούς αγώνες που ξεδιπλώνονται, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται άλλωστε και η απόφασή της για ενίσχυση των ΜΑΤ με αποσπάσεις αστυνομικών, που έγιναν τον προηγούμενο μήνα.

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!
2"Τα συνθήματα του Νοέμβρη ζωντανεύουν στις διεκδικήσεις του σήμερα

Προκήρυξη των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας του ΕΜΠ. Χαιρετισμός σε όσους ματαίωσαν τα σχέδια της αμερικάνικης πρεσβείας, απάντηση σε όσους ενοχλήθηκαν. Εκτίμηση για το γεγονός ότι η εφαρμογή στην πράξη του συνθήματος "Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μία γροθιά" μπορεί να ανατρέψει πολλά σχέδια και πολιτικές

"Τα συνθήματα του Νοέμβρη ζωντανεύουν στις διεκδικήσεις του σήμερα".Με τη διακήρυξη αυτή, απαντούν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σ' όσους "ένθεν κακείθεν" επιχείρησαν να θάψουν τα εξεγερτικά μηνύματα του Νοέμβρη και, όταν δεν τα κατάφεραν, εκδήλωσαν το μίσος τους για το οργανωμένο λαϊκό κίνημα με έναν εμετικό αντικομμουνισμό. "Ο αγώνας συνεχίζεται, η τρομοκρατία δε θα περάσει, ο Νοέμβρης ζει και θα νικήσει!", σημειώνουν οι ΠΚΣ, σε μια προκήρυξη - ποταμό που κυκλοφόρησαν στο ΕΜΠ.

Κόντρα σε όλους όσοι "αγανάκτησαν" από τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων, φοιτητών, νέων στην παλλαϊκή πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, οι ΠΚΣ του ΕΜΠ χαιρετίζουν τους διαδηλωτές, γιατί με τη μαζική συμμετοχή τους "απέδειξαν πως το μήνυμα του Πολυτεχνείου ζει στο νου και τις καρδιές των εργαζομένων και της νεολαίας, όλων εκείνων που δε σκύβουν το κεφάλι στις επιταγές της Νέας Τάξης των ιμπεριαλιστών, των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όλων εκείνων που συνεχίζουν να εμπνέονται και να παλεύουν για τη δικαίωση των αιτημάτων του Νοέμβρη: Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, Ειρήνη, Δημοκρατία, Κοινωνική Απελευθέρωση".

Χαιρετισμός σ' όσους ακύρωσαν το σχέδιο της πρεσβείας

"Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε, τονίζουν, τη μαζική παρουσία και την αποφασιστική συμβολή του ταξικού εργατικού κινήματος της πατρίδας μας, με αιχμή τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας και Πειραιά, τα Συνδικάτα Κλωστοϋφαντουργών και Μεταλλεργατών, στις εκδηλώσεις και ιδιαίτερα στην περιφρούρηση του μηνύματος του Νοέμβρη, με αποτέλεσμα φέτος να ακυρωθεί στην πράξη το καλοστημένο και δοκιμασμένο "επιτυχώς" την τελευταία 5ετία σχέδιο της αμερικάνικης πρεσβείας και των κρατικών υπηρεσιών, που σαν πάγιο στόχο του έχει όχι απλά και ούτε μόνο την κατάργηση του ασύλου, ή, τη νομιμοποίηση της αστυνομοκρατίας, αλλά, πολύ περισσότερο, το οριστικό "θάψιμο" του εορτασμού και κυρίως του αντιιμπεριαλιστικού - αντιαμερικανικού χαρακτήρα του. Κι αυτό σε μια εποχή, που η Νέα Τάξη Πραγμάτων έχει, ήδη, φτάσει στο Αιγαίο με τις "γκρίζες ζώνες" και τα "θερμά επεισόδια", που η Κύπρος οδηγείται σε οριστική διχοτόμηση, που η Pax Americana πάει να επιβληθεί σαν υπέρτατος νόμος για τους λαούς, που η ελληνική κυβέρνηση "ευχαριστεί" τις ΗΠΑ για τις "καλές τους υπηρεσίες"".

Για όσους ενοχλήθηκαν

Στη συνέχεια, οι ΠΚΣ του ΕΜΠ αναφέρονται σε έναν προς έναν τους διάφορους παράγοντες που ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι φέτος στο χώρο του Πολυτεχνείου δε σημειώθηκε καμία "θεαματική" καταστροφή. Δηλαδή: Την αμερικάνικη πρεσβεία, που ούτε φέτος δεν κατάφερε να αποφύγει μία διαδήλωση - τη μοναδική σε όλη την Ευρώπη που συνεχίζεται ακόμα - ενάντια στη μονοκρατορία της. Την πρεσβεία που "έσπευσε διά στόματος των ιθαγενών φερεφώνων της, των κ.κ. Σημίτη, Εβερτ, Μητσοτάκη κ.ά., να διατυμπανίσει το διακαή (και ευσεβή, της υποσχόμαστε) πόθο της να "τελειώνει", επιτέλους, με την ανορθογραφία του Πολυτεχνείου". Τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, τους ενσωματωμένους "αναρχικούς - αντιεξουσιαστές" και τους ασφαλίτες καθοδηγητές τους, "που φέτος δεν μπόρεσαν να παίξουν το "γνωστό - άγνωστο" ρόλο τους και από τα νεύρα τους πίστεψαν πως θα "ρεφάρουν" με τη βόμβα στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων". Τα κάποια "κουρασμένα παλικάρια", που όψιμα σκέφτηκαν να υπερασπίσουν το Πολυτεχνείο, φτιάχνοντας μια Επιτροπή Πολιτών (ΣΥΝ και άλλοι "αγωνιστές"). Τους, επίσης, όψιμους "επαναστάτες" των ΕΑΑΚ, "που ανακάλυψαν ότι η μέχρι χτες "γραφειοκρατική" και "πουλημένη" ΕΦΕΕ είναι "η μόνη που μπορεί και πρέπει να έχει την ευθύνη" για το Πολυτεχνείο. Που, στο όνομα του ασύλου, υπερασπίζονται μανιωδώς την "ελευθερία" των "αναρχικών - παρακρατικών" να προβοκάρουν τους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Που ανατριχιάζουν στο άκουσμα και στη θέα των εργατών μέσα στο Πολυτεχνείο".

Επίκαιρα αιτήματα

"Χαιρόμαστε για τη λύπη όλων τους", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ΠΚΣ του ΕΜΠ και ξεκαθαρίζουν: "Για μάς, το Πολυτεχνείο είναι μία κορυφαία στιγμή του λαϊκού κινήματος, με δεδομένο τον παλλαϊκό, αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της. Το Πολυτεχνείο δεν είναι ούτε "των φοιτητών" μόνο, ούτε έχει "εκπαιδευτικό νόημα" μόνο, ούτε γίνεται "για το άσυλο και ενάντια στην καταστολή" μόνο. Δεν είναι "ιδιοκτησία" κανενός ιδιαίτερα, αλλά ανήκει σε όλη τη νεολαία και σε όλο τον εργαζόμενο λαό και πρώτα - πρώτα έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, ανεκπλήρωτα οράματα και αιτήματα: Τα συνθήματα "Εξω το ΝΑΤΟ", "Εξω οι ΗΠΑ", "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία - Εθνική Ανεξαρτησία" παραμένουν βαθιά χαραγμένα στη μνήμη του λαού μας και διατηρούν - πολύ περισσότερο σήμερα - την επικαιρότητά τους".

Μία απάντηση

Οι ΠΚΣ του ΕΜΠ απαντούν, επίσης, αναλυτικά σε ένα προς ένα τα "επιχειρήματα" διαφόρων ομάδων: Στο "επιχείρημα" των ΕΑΑΚ ότι η αποφυγή των επεισοδίων ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, σημειώνουν την εντυπωσιακή ομοιότητα του επιχειρήματος με την αντίστοιχη κυβερνητική ανακοίνωση και υπενθυμίζουν την προβοκάτσια με τη βόμβα και μια σειρά άρθρων, μέσα από τα οποία αξιωνόταν το τέλος του Πολυτεχνείου και διαφημίζονταν τα επεισόδια. Στο "επιχείρημα" περί αποκλειστικής ευθύνης της ΕΦΕΕ, οι ΠΚΣ απαντούν, θυμίζοντας την εμπειρία των τελευταίων χρόνων, όπου η "αποκλειστική ευθύνη" διευκόλυνε το προβοκατόρικο έργο παρακρατικών ομάδων, τύπου Βλασόπουλου κλπ. Στη χυδαία και βρώμικη προπαγάνδα, ότι δήθεν η περιφρούρηση από φοιτητές και εργαζόμενους "έκλεισε" τις πόρτες του Πολυτεχνείου στο λαό, οι ΠΚΣ θυμίζουν πως "ο φετινός γιορτασμός ήταν ο πιο ανοιχτός στο λαό και στη νεολαία που έγινε τα τελευταία χρόνια" και αναφέρουν συγκεκριμένα στοιχεία γι' αυτό. "Οποιος, συνεχίζουν, αποδίδει αυτό το γεγονός στην αστυνομία, εκτός από το ότι προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών του Νοέμβρη, συμβάλλει στη νομιμοποίηση της αστυνομοκρατίας, που προωθεί, έτσι ή αλλιώς, το κράτος και η κυβέρνηση".

Στο "επιχείρημα" ότι κάποιοι "εμποδίστηκαν" να γιορτάσουν το Πολυτεχνείο το βράδυ της Κυριακής, οι ΠΚΣ ρωτούν: "Ποιος δεν ξέρει ή "ξεχνά" ότι ο γιορτασμός κορυφώνεται και ολοκληρώνεται με την παλλαϊκή πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία;". "Τη στιγμή, σημειώνουν, που η καρδιά του Νοέμβρη χτυπά στο δρόμο μπροστά στην αμερικάνικη πρεσβεία, αυτοί που επιμένουν να "γιορτάζουν" μέσα στους τέσσερις τοίχους του κτιρίου είναι εκείνοι που θέλουν το Πολυτεχνείο κλειστό στο λαό και στη νεολαία".

Εγγύηση για τους αγώνες που έρχονται

"Συμπερασματικά, καταλήγουν οι ΠΚΣ, φέτος το εργατικό και το νεολαιίστικο κίνημα κατάφεραν με την αποφασιστικότητά τους να χαλάσουν το στημένο παιχνίδι, που έντεχνα "έστησε" η κυβέρνηση, η αμερικάνικη πρεσβεία και οι υπηρεσίες τους. Αυτό που κατάφεραν οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες - για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια - είναι ένα μικρό δείγμα για το τι μπορεί να πετύχουμε όταν κάνουμε πράξη το σύνθημα "Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μία γροθιά". Η αξία αυτού που έγινε αυτό το 3ήμερο ξεπερνά κατά πολύ την επιτυχημένη απλά περιφρούρηση του χώρου και του γιορτασμού. Απέδειξε ότι η οικοδόμηση ενός πανίσχυρου μετώπου εργατών, φοιτητών και νεολαίας είναι και εφικτή και αποτελεσματική. Μπορεί, όχι απλά να καθυστερεί, να ματαιώνει τέτοια σχέδια, αλλά πολύ περισσότερο να ανατρέπει αυτή την πολιτική που συμπιέζει τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.

Σήμερα που η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη κλιμακώνουν την επίθεση στο λαό μας και τη νεολαία, που η σύγχρονη δικτατορία των πολυεθνικών στερεί το "ψωμί" και την παιδεία, υπονομεύει την εθνική ανεξαρτησία και περιορίζει τις δημοκρατικές ελευθερίες, τα συνθήματα του Νοέμβρη ζωντανεύουν στις διεκδικήσεις του σήμερα. Η μαζική συμμετοχή στο φετινό γιορτασμό είναι η καλύτερη εγγύηση για τους αγώνες που μας περιμένουν, ιδιαίτερα μπροστά στην κρίσιμη μάχη του προϋπολογισμού. Ο αγώνας συνεχίζεται, η τρομοκρατία δε θα περάσει, ο Νοέμβρης ζει και θα νικήσει!".

1Ο ΓΕΛ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Ενόχλησαν οι αφίσες της ΚΝΕ

Το απαράδεκτο και βαθιά αντιδημοκρατικό κλίμα που επικρατεί στο χώρο του 1ου ΓΕΛ Ελευσίνας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Θρασίου της ΚΝΕ. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "δημιουργήθηκε θέμα γιατί ένας μαθητής μέλος της ΚΝΕ είχε τοιχοκολλήσει σε αίθουσα του σχολείου δύο αφίσες. Η τελική απόφαση του διευθυντή του σχολείου για το ζήτημα ήταν οι αφίσες να φύγουν από την αίθουσα γιατί τα μηνύματα τους είναι κομματικοποιημένα". Πρόκειται για τις αφίσες της ΚΝΕ που έγραφαν "Η γνώση δεν είναι εμπόρευμα" και "Τα όνειρά μας δε χωρούν στις μικρές αγγελίες". Οι αφίσες αναφέρονταν στο δικαίωμα για μόρφωση και δουλιά των νέων και από τις οποίες ο μαθητής είχε αφαιρέσει τα διακριτικά της ΚΝΕ.

"Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με σχετική απόφαση της τάξης οι αφίσες να μείνουν ως έχουν", τονίζεται στην ανακοίνωση. "Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών είναι συνταγματικό δικαίωμα. Επισημαίνουμε επίσης ότι η σημερινή πολιτική που χτυπά έμμεσα την παιδεία γενικότερα, είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, ενός συγκεκριμένου κόμματος, άρα δεν μπορεί οι απόψεις και τα μηνύματα του κυβερνητικού κόμματος να είναι τα μόνα που μπορούν να ακούν οι μαθητές. Συνεπώς, καταλήγει η ανακοίνωση, η ξεκάθαρη θέση της ΚΝΕ για τα ζητήματα της παιδείας ενοχλεί και γι' αυτοαπαγορεύεται".

Εικόνες σαν κι αυτή τείνουν να γίνουν καθημερινότητα πλέον...
Στο κενό θα πέσουν οι προσπάθειες τρομοκράτησης

Ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ

"Το ΚΣ της ΚΝΕ καταγγέλλει το κλίμα αστυνομοκρατίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Το χτεσινό, νέο κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας, με την αναίτια σύλληψη 2 μαθητών μελών της ΚΝΕ στην Αθήνα, δείχνει πως η πολυμέτωπη επίθεση τρομοκρατίας συνεχίζει να κλιμακώνεται ενάντια στην ΚΝΕ και στα μέλη της.

Η σύλληψη των μελών της ΚΝΕ, που υπέστησαν σωματική έρευνα, δέχτηκαν υβρισμούς και απειλές από τα "όργανα της τάξης", οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια με χειροπέδες σαν κοινοί εγκληματίες, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με κανένα, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Είναι συνέχεια της αστυνομικής επιχείρησης ενάντια σε μέλη και στελέχη της ΚΝΕ στις 17/11, συνδυάζεται με τα κρούσματα ανοιχτής τρομοκρατίας των τελευταίων ημερών και με την αντικομμουνιστική υστερία που διοχετεύεται από διάφορους κύκλους.

Το ΚΣ της ΚΝΕ δηλώνει πως οι προσπάθειες τρομοκράτησης θα πέσουν στο κενό. Προειδοποιεί πως καμιά δύναμη ή μηχανισμός δεν πρόκειται να μπει φραγμός στην πρωτοπόρα δράση της ΚΝΕ, στους αγώνες που ξεδιπλώνονται αυτήν την περίοδο στους νεολαιίστικους χώρους ενάντια στον προϋπολογισμό του Μάαστριχτ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ