ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αυταρχισμό επιστρατεύει ο δήμαρχος

Χτες κάλεσε την Αστυνομία για να εμποδίσει την είσοδο μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ήθελαν να συζητηθεί επιτέλους η απερίγραπτη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της πόλης

Με Αστυνομία, προπηλακισμούς κραυγές και ύβρεις, επιχείρησε για μία ακόμη φορά να αποτρέψει την Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Πειραιά, εκπροσώπους των καθηγητών και των μαθητών να ανέβουν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος του Πειραιά Στ. Λογοθέτης.

Η επιχείρηση τρομοκράτησης στήθηκε χτες, στις 8 μ.μ., όταν γονείς, καθηγητές και μαθητές θέλησαν να επιβάλουν στο Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει τα καυτά προβλήματα της παιδείας στον Πειραιά, για τα οποία ο δήμος φέρει το δικό του μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων κατόρθωσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσουν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου έδωσαν συνέντευξη Τύπου για να καταγγείλουν την επιχείρηση τρομοκράτησής τους από το δήμαρχο Πειραιά. Η διοίκηση του δήμου τους έκοψε τότε το μικρόφωνο, όμως, όπως και οι ίδιοι είπαν, η φωνή των γονέων είναι δυνατή και κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει. "Δήμος, σημαίνει λαός - σημείωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κούλα Κυριακοπούλου - και αυτός ο λαός, εδώ, σήμερα, θέλει να δείξει την αγωνία του για τα προβλήματα στα σχολεία του Πειραιά. Εξελίσσονται αυτές τις μέρες καταλήψεις, χάνονται ώρες, τα σχολεία είναι αδύνατον να λειτουργήσουν λόγω της κτιριακής τους κατάστασης και των ελλείψεων καθηγητών".

Ωστόσο, μέχρι και τις 9 μ.μ. το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε ξεκινήσει, ενώ αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας, που επιχείρησε να συναντηθεί με το δήμαρχο στο γραφείο του και να ζητήσει την αποχώρηση των αστυνομικών και την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκδιώχτηκε από αστυνομικούς. Ενώ οι γονείς παρέμεναν και περίμεναν στην αίθουσα, ο Στ. Λογοθέτης, σε δηλώσεις του από το γραφείο του στα Μέσα Ενημέρωσης, χαρακτήρισε στημένη την κινητοποίηση και κατήγγειλε την κομματική οργάνωση του ΚΚΕ ως "ενορχηστρωτή" της.

Την απάντηση έδωσε αμέσως μετά το Γραφείο Πόλης Πειραιά του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα της παιδείας βρίσκονται σε έξαρση, η κατάσταση στα σχολεία του Πειραιά είναι απερίγραπτη, οι μαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές κάθε μέρα βρίσκονται στους δρόμους και είναι τιμή για το ΚΚΕ να στέκεται πρωτοπόρο στους αγώνες τους. Με δηλώσεις τους, κατήγγειλαν τη στάση του δημάρχου Πειραιά ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά και οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Ε. Παντελάκη και Γ. Λαγωνίκας,καθώς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Π. Σαλπέας και Κ. Τζατζάνης,οι οποίοι τόνισαν ότι είναι δικαίωμα και υποχρέωση των μαζικών φορέων να βρίσκονται στα Δημοτικά Συμβούλια και να διατυπώνουν τα αιτήματά τους και κάλεσαν τον πρόεδρο να ξεκινήσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Τελικά, με παρέμβαση των παρατάξεων της μειοψηφίας και καθώς η διοίκηση του δήμου δεν εννοούσε να ξεκινήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, ζητήθηκε να συζητηθούν τα προβλήματα της παιδείας στο ερχόμενο συμβούλιο ως θέμα της ημερήσιας διάταξης και η συνεδρίαση ματαιώθηκε.

"Πού πήγαν τα κονδύλια;"

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων καταγγέλλει ότι στο σύνολο των σχολείων του Δήμου Πειραιά διαπιστώνονται προβλήματα, όπως αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις επισκευές και συντηρήσεις. Μεγάλη έλλειψη υλικών από τις αποθήκες του δήμου, με αποτέλεσμα να αγοράζουν υλικά οι Σχολικές Επιτροπές (!) για να γίνουν οι επισκευές. Καθυστέρηση απόδοσης μιας δόσης των λειτουργικών δαπανών στις Σχολικές Επιτροπές. Εκτακτες επιχορηγήσεις στα σχολεία, με κριτήρια την προσωπική προβολή και ψηφοθηρία. Ελλειψη φυλάκων και επιστατών. Στασιμότητα στην κατασκευή σχολικών αιθουσών, παρότι υπάρχουν οικόπεδα. Υπολειτουργία των Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας και των Σχολικών Επιτροπών. Εκδοση αδειών λειτουργίας σε μπαρ - καφετερίες και άλλα σχετικά καταστήματα γύρω απ' τα σχολεία.

Ολα αυτά συμβαίνουν αν και - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - ο Δήμος Πειραιά έχει εισπράξει από τον ΟΣΚ 319.700.000 δραχμές για το 1995 και 279.000.000 δραχμές για το 1996. Ακόμη τις 4 δόσεις λειτουργικών για το 1995 και τις 3 δόσεις λειτουργικών για το 1996 από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η Ομοσπονδία καλεί το δήμαρχο και τους υπεύθυνους Παιδείας του δήμου να δώσουν απαντήσεις για το "πού πήγαν τα κονδύλια που πήραν απ' τον ΟΣΚ, αλλά και να δημοσιεύσουν αναλυτικές καταστάσεις με εργασίες που έγιναν, σε ποια σχολεία και τι κόστος είχαν". Γονείς και μαθητές διεκδικούν δέσμευση "για το χρόνο που θα εξοφληθούν τα λειτουργικά που χρωστάει ο δήμος στις Σχολικές Επιτροπές" και ενημέρωση για τις ενέργειες του δήμου για την επίλυση των προβλημάτων που βασανίζουν τους μαθητές του Πειραιά.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ
"Διάλογος κωφών" με την κυβέρνηση

Θεσμό κενό περιεχομένου, που στερείται πόρων και αρμοδιοτήτων, χαρακτήρισε τις ενιαίες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΝΑ) ο γραμματέας της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), Γ. Νικολαϊδης,καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ότι κωφεύει στο αίτημα για επίλυση του παραπάνω προβλήματος, παρά αρέσκεται στην απόδοση τίτλων, όπως "υπερνομάρχης". Με δηλώσεις του σε συντάκτες του ρεπορτάζ Αυτοδιοίκησης, χτες στην Αλεξανδρούπολη, ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει αρμοδιότητες στους τρεις προέδρους των αντίστοιχων ενιαίων ΝΑ και στα συμβούλιά τους, διαφορετικά, όπως είπε, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην κατάργησή τους. "Δύο χρόνια τώρα, προτείνεται διάλογος με τους εκάστοτε υπουργούς Εσωτερικών, αλλά απευθύνεται σε ώτα κουφών. Κανένα από τα μεγάλα ή μικρά θέματα - αρμοδιότητες, οικονομικά, προσωπικό - που έχει μπροστά του ο θεσμός των ΝΑ δεν έχει επιλυθεί. Δεν έχει γίνει καμία νομοθετική ρύθμιση, κανένα Προεδρικό Διάταγμα για τις αρμοδιότητες, το προσωπικό δεν επαρκεί στις περισσότερες νομαρχίες ούτε για τη στοιχειώδη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ προωθούνται ληστρικοί προϋπολογισμοί με κρατικό προσανατολισμό και την ίδια στιγμή υπάρχει έλλειψη Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων", δήλωσε ο Γ. Νικολαϊδης. Ταυτόχρονα κατήγγειλε πως αυτοί που εμπνεύστηκαν, θεσμοθέτησαν και υλοποίησαν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, έχουν μετανιώσει και προσπαθούν να εφεύρουν τρόπους να ακυρώσουν στην πράξη το θεσμό, συμπιέζοντας τις αρμοδιότητές του, συρρικνώνοντας τους πόρους του, αδιαφορώντας για τα προβλήματά του και σε πολλές περιπτώσεις συκοφαντώντας τους εκπροσώπους του.

"Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες εκρήξεις, συνέχισε. Ο χρόνος κυλάει αμείλικτος και οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες".

Να σημειώσουμε ότι με έγγραφό τους, την 29η Οκτώβρη 1996, προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, οι πρόεδροι των τριών ενιαίων ΝΑ, Αθηνών - Πειραιώς, Ροδόπης - Εβρου και Ξάνθης - Δράμας - Καβάλας, Β. Κουλουμπής, Γ. Νικολαϊδης και Π. Παπαδόπουλος αντίστοιχα, επισήμαναν το πρόβλημα προσδιορισμού των πόρων και έλλειψης αρμοδιοτήτων των ενιαίων ΝΑ. Στο ίδιο έγγραφο τόνιζαν ότι ο θεσμός παραμένει ανενεργός, βλάπτοντας όχι μόνο προσωπικά τους ίδιους, αλλά και το κύρος της ΝΑ και κυρίως τον πολιτικό φορέα που τον δημιούργησε, το ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο έγγραφο ζητούσαν συνάντηση για να του αναπτύξουν και προφορικά τους παραπάνω προβληματισμούς, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

ΔΗΜΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σε απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο

Την αντίθεση του ΚΚΕ στη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε φορομπηχτικό μηχανισμό, εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνάντηση κλιμακίου του Κόμματος με το προεδρείο της ΤΕΔΚΝΑ

Την αντίθεση του ΚΚΕ στη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) σε έναν άγριο φορομπηχτικό μηχανισμό, καθώς και την πεποίθηση πως μπορεί να υπάρξει μια ευρύτερη συσπείρωση στο χώρο της ΤΑ ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, εξέφρασε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,σε συνάντηση κλιμακίου του Κόμματος με το προεδρείο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚΝΑ), που έγινε στα γραφεία της ΚΕ στον Περισσό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης - που έγινε στα πλαίσια των επαφών με αρχηγούς κομμάτων που πραγματοποιεί η ΤΕΔΚΝΑ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της ΤΑ - επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η παράνομη παρακράτηση από την κεντρική εξουσία περίπου 720 δισεκατομμυρίων θεσμοθετημένων πόρων της ΤΑ. Στο σημείο αυτό, με δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: "Θέση του ΚΚΕ είναι να αποδοθούν μέχρι τελευταίας δραχμής όλα όσα χρωστά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και η προηγούμενη της ΝΔ, στην ΤΑ. Δε δεχόμαστε να υπάρξει παραίτηση στο δίκαιο αυτό αίτημα".

Παράλληλα επισήμανε τη θέση του Κόμματος για ουσιαστική κρατική επιχορήγηση της ΤΑ. "Είμαστε αντίθετοι - τόνισε - στο καθεστώς που επικρατεί, και νόμιμα και στην πράξη, να μετατραπεί, δηλαδή, η ΤΑ σ' έναν άγριο φορομπηχτικό μηχανισμό, εκτός από τη βαριά φορολογία που πληρώνει ήδη ο λαός. Η δική μας δράση δε θα περιοριστεί μόνο μέσα στη Βουλή. Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ενημερωθεί ο λαός, να ενημερωθούν οι δημότες, ούτως ώστε να στηρίξουν εκείνους τους δημάρχους, εκείνα τα δημοτικά συμβούλια που θα μπουν μπροστά στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση θα παλέψουν οι δυνάμεις του Κόμματος που κινούνται στο χώρο της ΤΑ".

Από την πλευρά ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Α. Αντωνίου τόνισε ότι η κεντρική εξουσία έχει σφίξει στην κυριολεξία την ΤΑ, στην οποία - όπως είπε - έπρεπε να έχουν αποδοθεί 718 δισεκατομμύρια δραχμές. Παράλληλα, είπε ότι πέρα από τα 10,5 δισεκατομμύρια δραχμές που αφαιρεί η κυβέρνηση από την ΤΑ - με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ - της αφαιρεί ακόμη άλλα 86 δισεκατομμύρια δραχμές. "Μας αφαιρεί 28 δισεκατομμύρια, καθώς μας αποδίδει χρήματα μόνο για το 15χίλιαρο του 1995 και υποχρεώνει την ΤΑ να αποδώσει η ίδια στους εργαζόμενους το 15χίλιαρο του 1996. Δε μας αποδίδει το 5% - όπως μας είχε υποσχεθεί πέρσι στη Ρόδο ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος ότι θα δοθεί σταδιακά ξεκινώντας από το 1997 - από το 20% του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Νομικών Προσώπων, χάνοντας έτσι, 16 δισεκατομμύρια για το 1997 και 32 δισεκατομμύρια για το 1998", είπε ο Α. Αντωνίου.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Δυο χρόνια δημοτικά σκάνδαλα

Τη Δευτέρα η ετήσια συνέλευση της κίνησης

Με την αγωνιστική εμπειρία δύο χρόνων δράσης ενάντια στη φορομπηχτική και αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή Καλλιθέας, η "Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα (ΔΔΕ) Καλλιθέας - Γιάννης Γάλλος" κάνει τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα την ετήσια της συνέλευση στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου και Φιλαρέτου). Τα θέματα της συνέλευσης είναι η λειτουργία των οργάνων και των επιτροπών της ΔΔΕ και ο προγραμματισμός δραστηριοτήτων για το πρώτο εξάμηνο του 1997.

Η πολιτική της δημοτικής αρχής Καλλιθέας (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) εδώ και δύο χρόνια, εναρμονισμένη με τις κυβερνητικές εντολές, έχει γίνει πραγματικά το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην τσέπη των δημοτών. Στον πέμπτο μεγαλύτερο δήμο της Αττικής τα σκάνδαλα που έχουν γίνει είναι αποκαλυπτικά. Η δράση της ΔΔΕ αποκάλυψε αυτά τα σκάνδαλα και τα κατήγγειλε στο λαό της Καλλιθέας. Ο "Ρ" μίλησε με τον επικεφαλής της ΔΔΕ, Αριστείδη Αβραμίδη,ο οποίος αναφέρθηκε στη δράση της κίνησης και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Καλλιθέα. "Η δημοτική αρχή της Καλλιθέας έχει πρόβλημα με τους δημότες οι οποίοι έχουν αγανακτήσει με την πολιτική της. Πρόβλημα επίσης έχει με τους συμβούλους της που τσακώνονται για τις θέσεις (!)".

Μεγάλο πρόβλημα για τους δημότες είναι η σκανδαλώδης εφαρμογή του φοροεισπρακτικού μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης από την ιδιωτική εταιρία ΣΕΛΜΟ. Οπως κατήγγειλε ο Α. Αβραμίδης, "η δημοτική αρχή ζήτησε το καλοκαίρι από το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει την ανάθεση του μέτρου στη Δημοτική Επιχείρηση. Η Δημοτική Επιχείρηση όμως ανέθεσε την υπηρεσία στην ιδιωτική εταιρία ΣΕΛΜΟ. Η απόφαση του ΔΣ όμως δεν είχε τα 2/3 των συμβούλων, πράγμα το οποίο καταφέρθηκε με υπογραφές συμβούλων "εκ των υστέρων". Είναι αποκαλυπτικό όμως ότι εισπράξεις της εταιρίας από το μέτρο αυτό είναι περίπου 450 εκατομμύρια το χρόνο, ενώ του δήμου περίπου 45 εκατομμύρια".

Μεγάλο σκάνδαλο για τη δημοτική αρχή είναι και η σύμβαση που υπέγραψε με εταιρία - χωρίς την έγκριση του ΔΣ και της Δημοτικής Επιτροπής - η οποία τοποθέτησε 500 "διαφημιστικούς" κάδους απορριμμάτων. Το σκάνδαλο αποκάλυψε η ΔΔΕ και ανάγκασε την αντιδήμαρχο Μαρία Ρουχοτά να παραιτηθεί. "Η κίνησή μας αποκάλυψε το σκάνδαλο και τα 500 εκατομμύρια κέρδος της εταιρίας την ίδια στιγμή που ο δήμος έπαιρνε μόνο 15 εκατομμύρια από το φόρο διαφήμισης. Η αποκάλυψη που κάναμε έφερε σε δύσκολη θέση το δήμαρχο, ο οποίος αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση", είπε ο επικεφαλής της ΔΔΕ.

Τελευταίο σκάνδαλο και μάλιστα φορομπηχτικό είναι η απόφαση να επιβληθεί φόρος 1.000 δραχμών ανά τετραγωνικό μέτρο σε όλα τα συνεργεία αυτοκινήτων ως περιβαλλοντικό τέλος (!). "Οταν ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία τον Απρίλη - η ΔΔΕ το καταψήφισε - ο δήμαρχος είχε πει ότι θα το πληρώνουν όσοι θέλουν, σήμερα έχει αναγκάσει όλα τα συνεργεία να δώσουν χρήματα", είπε ο Α. Αβραμίδης.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΙΚΑΙΑΣ
Η κατρακύλα της δημοτικής αρχής πρέπει να σταματήσει

Η "Δημοκρατική Ενότητα" (ΔΕ) αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, "θέλοντας έτσι να τονίσει την αχαρακτήριστη συμπεριφορά του δημάρχου Β. Τράπαλη,του προέδρου του ΔΣ Γ. Μιχαλακάκου και του αντιδημάρχου Γ. Κουβάτσου,η οποία οφείλεται - όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση - καταγγελία της δημοτικής παράταξης της πρώην δημάρχου Β. Νικολαϊδου - στην έλλειψη επιχειρημάτων και καθαρών απαντήσεων, στην προσπάθεια ουσιαστικού ελέγχου εκ μέρους της "Δημοκρατικής Ενότητας"".

Στην καταγγελία της ΔΕ υπογραμμίζεται ότι "δεν μπορεί σε περίοδο συρρίκνωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων και του κοκκινιώτικου λαού να γίνονται εκατοντάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις, επιβαρύνοντας τα οικονομικά του δήμου και μάλιστα να παραμένει το ίδιο προσωπικό στην καθαριότητα και το πράσινο, ενώ μαζεύονται οι προσληφθέντες στα γραφεία, σε σημείο να μην τους γνωρίζει η διοίκηση που τους προσέλαβε".

Ακόμη καταγγέλλεται η επιλογή της διοίκησης του δήμου να προχωρήσει στην πολυδάπανη "ανακαίνιση του Δημαρχείου, ύψους 100.000.000 δραχμών και στη συνέχεια στην επέκτασή του, που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 500.000.000 δραχμές, όταν την ίδια ώρα έχουν σταματήσει έργα υποδομής στην πόλη, 60 οικογένειες του οικοδομικού τετραγώνου 175 βρίσκονται ακόμη έξω απ' τα σπίτια τους και δεν πληρώνονται δεκάδες μικροπρομηθευτές του δήμου". Σημειώνεται επίσης η περίπτωση του πολυκαταστήματος παιχνιδιών "Τζάμπο", το οποίο "ξεφύτρωσε σε χώρο χαρακτηρισμένο από το δήμο για άθληση, όταν οι νέοι της πόλης στερούνται αθλητικών χώρων". Και επισημαίνεται πως "για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου, πληρώνονται με 120.000 δραχμές το μήνα οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των ΚΑΠΗ, του Πνευματικού Κέντρου και του Αθλητικού Οργανισμού, ενώ οι εργαζόμενοι σ' αυτά μένουν απλήρωτοι".

Τέλος και με αφορμή το επεισόδιο που δημιουργήθηκε στο τελευταίο ΔΣ, το οποίο προκάλεσε την αποχώρηση της ΔΕ, αποκαλύπτεται στην ανακοίνωση ότι τόσο στην αποστολή στο Κουταϊσι της Γεωργίας όσο και στη Λευκωσία, ο εκπρόσωπος του δημάρχου, αντιδήμαρχος Γ. Κουβάτσος,επέλεξε στην πρώτη περίπτωση "να εγκαταλείψει την αποστολή και να ταξιδέψει στη Μόσχα" και στη δεύτερη "να γίνεται μνημόσυνο για τους πεσόντες της Κύπρου και να πηγαίνει για μπάνιο σε παραλία της Κύπρου"...

"Η κατρακύλα, σημειώνεται στην ανακοίνωση - καταγγελία, πρέπει να σταματήσει. Και οι μόνοι που μπορούν να τη σταματήσουν είναι ο κοκκινιώτικος λαός με τους μαζικούς φορείς του. Η "Δημοκρατική Ενότητα" θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις σ' αυτή την προσπάθεια".

Την καταγγελία υπογράφουν η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" Β. Νικολαϊδου και οι δημοτικοί σύμβουλοι Σ. Βασιλάκης, Μ. Ζεϊμπέκογλου, Σ. Ζεϊμπέκογλου, Σ. Ιωαννίδης, Σ. Μπενετάτος και Μ. Σεϊτανίδης.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αντιδήμαρχος κατηγορεί για σκάνδαλα τον δήμαρχο

Σοβαρές καταγγελίες για ατασθαλίες στο Δήμο Θεσσαλονίκης έγιναν στην τελευταία προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που εκτόξευσε ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την οδοποιία, Ι. Ζουρνάς,σε βάρος της παράταξής του, σε διαγωνισμό για προμήθεια ειδών υγιεινής ανακηρύχτηκε μειοδότης όχι η εταιρία που πρόσφερε τη χαμηλότερη τιμή, αλλά μια άλλη που διευθύνεται από άτομο του στενού περιβάλλοντος του δημάρχου.

Συγκεκριμένα η εταιρία ΑΜΠΕΤΟΝΕ που ανήκει στην οικογένεια του προσωπάρχη του Δήμου Θεσσαλονίκης κηρύχτηκε μειοδότρια, αν και τα είδη που πρόσφερε στο διαγωνισμό ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις ακριβότερα από τα αντίστοιχα των άλλων προμηθευτών, από 40% έως και 125%. Επίσης, ο Ι. Ζουρνάς κατήγγειλε ότι ενώ η προσφορά των πλακιδίων ήταν λευκά και έγχρωμα, υπογράφηκε συμφωνητικό μεταξύ δήμου και της εταιρίας αυτής, όπου οι λέξεις "διαφόρων χρωμάτων" έγιναν "διαφόρων διαστάσεων". Αυτό σημαίνει ότι η εταιρία με την τιμή των εγχρώμων μπορεί να παραδώσει λευκά πλακίδια, τα οποία στην αγορά είναι φθηνότερα. Ακόμη πρόσθεσε ότι το συμφωνητικό δεν έχει ημερομηνία, αλλά αναφέρει αόριστα ότι θα ισχύει για ένα έτος.

Ο Ι. Ζουρνάς υποστήριξε ότι την παραπάνω καταγγελία την έκανε στον δήμαρχο το τελευταίο δεκαήμερο του Ιούλη. Πρόσθεσε πως υπάρχει βασική διαφορά με τον Κ. Κοσμόπουλο όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων του δήμου και άφησε να εννοηθεί ότι οι αποκαλύψεις θα συνεχιστούν για τις απευθείας αναθέσεις. Η απάντηση από την πλευρά του δημάρχου ήταν η αποπομπή του Ι. Ζουρνά και η τοποθέτηση στη θέση του αντιδημάρχου του κ. Καραμανλή. Ο Ι. Ζουρνάς όμως δε δέχτηκε την απόφαση του Κ. Κοσμόπουλου και συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κ. Εγγλέζος, απάντησε ότι όλα τα παραπάνω είναι ανακρίβειες και ανυπόστατες κατηγορίες.

Στο μεταξύ, την ώρα που συμβαίνουν αυτά στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ελάχιστα στοιχεία υπάρχουν για τον τρόπο που γίνονται οι "διαγωνισμοί" και οιαπευθείας αναθέσεις στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα, όπου πρόεδρος του Οργανισμού είναι ο δήμαρχος και συμμετέχουν δημοτικοί σύμβουλοι τόσο από την πλειοψηφία όσο και τη μείζονα μειοψηφία. Αν και το ΔΣ του Οργανισμού διαχειρίζεται δεκάδες δισ. δραχμές, ελάχιστα ενημερώνεται σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο για τις συμφωνίες που κλείνονται πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες της "Πολιτιστικής".

Η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" επανειλημμένα έχει ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στον Οργανισμό, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση από τις δημοτικές παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κατά συνέπεια, έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό που ακούστηκε να λέει στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας σε συνάδελφό του. "Αυτά (σ.σ. τα ποσά που αναφέρονται στην καταγγελία) είναι ψιχία μπροστά στο τι γίνεται στην Πολιτιστική", είπε.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Ενεργοποιείται για το θέμα της στάθμευσης

Η ανάγκη οργανωμένης και ελεγχόμενης στάθμευσης για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την εξυπηρέτηση της λειτουργίας της πόλης, επισημάνθηκε σε ενημερωτική σύσκεψη των Επιτροπών Πολεοδομίας Περιβάλλοντος - Εργων Υποδομής και Δικτύων Εξυπηρετήσεων, που πραγματοποιήθηκε χτες, παρουσία εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, της ΤΕΔΚΝΑ, του Δήμου Γλυφάδας, του Οργανισμού της Αθήνας, του ΟΑΣΑ και του ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, στη Νομαρχία Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε μεν η έλλειψη ενιαίας κυκλοφοριακής πολιτικής, ως παράγοντας που συμβάλλει στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, ωστόσο αποφεύχθηκε να καταγγελθεί η πληρωμένη στάθμευση, όπως αυτή εφαρμόζεται από πολλούς δήμους, ως μέτρο που δε λύνει το πρόβλημα, αλλά αντίθετα χαρατσώνει τους πολίτες. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη θεώρησαν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης, χωρίς να αποκλείουν έναν εισπρακτικό χαρακτήρα αντιμετώπισής του, καθώς διαπιστώθηκε πως "τα όποια μέτρα ληφθούν στην κατεύθυνση αυτή, δεν πρέπει να έχουν μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα".

Πάντως οι προτάσεις - αποφάσεις που θα πάρουν οι δύο νομαρχιακές επιτροπές θα παρουσιαστούν στο επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προβλήματος στάθμευσης, που θεωρήθηκε στη χτεσινή σύσκεψη πως πρέπει να υπάρξει.

Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης οι εκπρόσωποι του Δήμου της Αθήνας και της ΤΕΔΚΝΑ, Γ. Βλαχογιάννης και Ν. Γιατράκος αντίστοιχα, αποχώρησαν, αντιδρώντας στην παρουσία των εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής Αττικής, αλλά και στη νομιμότητα της διαδικασίας, αμφισβητώντας, έτσι, τις αρμοδιότητες της νομαρχίας στο θέμα αυτό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ