Σάββατο 23 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αυταρχισμό επιστρατεύει ο δήμαρχος

Χτες κάλεσε την Αστυνομία για να εμποδίσει την είσοδο μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ήθελαν να συζητηθεί επιτέλους η απερίγραπτη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της πόλης

Με Αστυνομία, προπηλακισμούς κραυγές και ύβρεις, επιχείρησε για μία ακόμη φορά να αποτρέψει την Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Πειραιά, εκπροσώπους των καθηγητών και των μαθητών να ανέβουν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος του Πειραιά Στ. Λογοθέτης.

Η επιχείρηση τρομοκράτησης στήθηκε χτες, στις 8 μ.μ., όταν γονείς, καθηγητές και μαθητές θέλησαν να επιβάλουν στο Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει τα καυτά προβλήματα της παιδείας στον Πειραιά, για τα οποία ο δήμος φέρει το δικό του μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων κατόρθωσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσουν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου έδωσαν συνέντευξη Τύπου για να καταγγείλουν την επιχείρηση τρομοκράτησής τους από το δήμαρχο Πειραιά. Η διοίκηση του δήμου τους έκοψε τότε το μικρόφωνο, όμως, όπως και οι ίδιοι είπαν, η φωνή των γονέων είναι δυνατή και κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει. "Δήμος, σημαίνει λαός - σημείωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κούλα Κυριακοπούλου - και αυτός ο λαός, εδώ, σήμερα, θέλει να δείξει την αγωνία του για τα προβλήματα στα σχολεία του Πειραιά. Εξελίσσονται αυτές τις μέρες καταλήψεις, χάνονται ώρες, τα σχολεία είναι αδύνατον να λειτουργήσουν λόγω της κτιριακής τους κατάστασης και των ελλείψεων καθηγητών".

Ωστόσο, μέχρι και τις 9 μ.μ. το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε ξεκινήσει, ενώ αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας, που επιχείρησε να συναντηθεί με το δήμαρχο στο γραφείο του και να ζητήσει την αποχώρηση των αστυνομικών και την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκδιώχτηκε από αστυνομικούς. Ενώ οι γονείς παρέμεναν και περίμεναν στην αίθουσα, ο Στ. Λογοθέτης, σε δηλώσεις του από το γραφείο του στα Μέσα Ενημέρωσης, χαρακτήρισε στημένη την κινητοποίηση και κατήγγειλε την κομματική οργάνωση του ΚΚΕ ως "ενορχηστρωτή" της.

Την απάντηση έδωσε αμέσως μετά το Γραφείο Πόλης Πειραιά του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα της παιδείας βρίσκονται σε έξαρση, η κατάσταση στα σχολεία του Πειραιά είναι απερίγραπτη, οι μαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές κάθε μέρα βρίσκονται στους δρόμους και είναι τιμή για το ΚΚΕ να στέκεται πρωτοπόρο στους αγώνες τους. Με δηλώσεις τους, κατήγγειλαν τη στάση του δημάρχου Πειραιά ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά και οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Ε. Παντελάκη και Γ. Λαγωνίκας,καθώς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Π. Σαλπέας και Κ. Τζατζάνης,οι οποίοι τόνισαν ότι είναι δικαίωμα και υποχρέωση των μαζικών φορέων να βρίσκονται στα Δημοτικά Συμβούλια και να διατυπώνουν τα αιτήματά τους και κάλεσαν τον πρόεδρο να ξεκινήσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Τελικά, με παρέμβαση των παρατάξεων της μειοψηφίας και καθώς η διοίκηση του δήμου δεν εννοούσε να ξεκινήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, ζητήθηκε να συζητηθούν τα προβλήματα της παιδείας στο ερχόμενο συμβούλιο ως θέμα της ημερήσιας διάταξης και η συνεδρίαση ματαιώθηκε.

"Πού πήγαν τα κονδύλια;"

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων καταγγέλλει ότι στο σύνολο των σχολείων του Δήμου Πειραιά διαπιστώνονται προβλήματα, όπως αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις επισκευές και συντηρήσεις. Μεγάλη έλλειψη υλικών από τις αποθήκες του δήμου, με αποτέλεσμα να αγοράζουν υλικά οι Σχολικές Επιτροπές (!) για να γίνουν οι επισκευές. Καθυστέρηση απόδοσης μιας δόσης των λειτουργικών δαπανών στις Σχολικές Επιτροπές. Εκτακτες επιχορηγήσεις στα σχολεία, με κριτήρια την προσωπική προβολή και ψηφοθηρία. Ελλειψη φυλάκων και επιστατών. Στασιμότητα στην κατασκευή σχολικών αιθουσών, παρότι υπάρχουν οικόπεδα. Υπολειτουργία των Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας και των Σχολικών Επιτροπών. Εκδοση αδειών λειτουργίας σε μπαρ - καφετερίες και άλλα σχετικά καταστήματα γύρω απ' τα σχολεία.

Ολα αυτά συμβαίνουν αν και - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - ο Δήμος Πειραιά έχει εισπράξει από τον ΟΣΚ 319.700.000 δραχμές για το 1995 και 279.000.000 δραχμές για το 1996. Ακόμη τις 4 δόσεις λειτουργικών για το 1995 και τις 3 δόσεις λειτουργικών για το 1996 από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η Ομοσπονδία καλεί το δήμαρχο και τους υπεύθυνους Παιδείας του δήμου να δώσουν απαντήσεις για το "πού πήγαν τα κονδύλια που πήραν απ' τον ΟΣΚ, αλλά και να δημοσιεύσουν αναλυτικές καταστάσεις με εργασίες που έγιναν, σε ποια σχολεία και τι κόστος είχαν". Γονείς και μαθητές διεκδικούν δέσμευση "για το χρόνο που θα εξοφληθούν τα λειτουργικά που χρωστάει ο δήμος στις Σχολικές Επιτροπές" και ενημέρωση για τις ενέργειες του δήμου για την επίλυση των προβλημάτων που βασανίζουν τους μαθητές του Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ