ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Ιδού το μέγεθος της κλοπής και της απάτης

Οι αριθμοί αποκαλύπτουν την κυβερνητική πρόθεση να λεηλατήσει τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ δραχμές θα υφαρπάξει η κυβέρνηση από κάθε δημόσιο υπάλληλο το 1997, μόνο με το νέο σύστημα της "εισοδηματικής πολιτική", με εξαίρεση κάποιους "τυχερούς" που θα χάσουν μερικές δεκάδες χιλιάδες! ΟΛΟΙ οι υπάλληλοι του δημοσίου, σε ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ,θα δουν τα πραγματικά τους εισοδήματά το 1997, να μειώνονται με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς από ό,τι αυτό έγινε φέτος, πέρσι ή πρόπερσι. ΚΑΝΕΝΑΣ υπάλληλος του δημοσίου σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν πρόκειται να πάρει αυξήσεις, που στο ελάχιστο να καλύπτουν τη φετινή του αγοραστική δύναμη. Ολα τα άλλα είναι παραμύθια και χονδροειδή ψέματα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την αναλυτική επεξεργασία των κυβερνητικών εξαγγελιών για την εισοδηματική πολιτική του επόμενου χρόνου. Από όποια σκοπιά κι αν εξετάσει κανείς τις ανακοινώσεις που μέσα στη βδομάδα έκανε ο πρωθυπουργός και ο επί της Εθνικής Οικονομίας υπουργός του, το αποτέλεσμα είναι ένα: Η κυβέρνηση, για την υλοποίηση των στόχων που θέτει για το 1997, θεωρεί "ένα το κρατούμενο" την κλιμάκωση της λεηλασίας των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι κυβερνητικές επιλογές, για την εισοδηματική πολιτική, φαίνεται να είναι ξεκάθαρες:

1. Δε θα δοθεί το - με νόμο κατοχυρωμένο - διορθωτικό ποσό, που υποτίθεται πως θα κάλυπτε τις εισοδηματικές, λόγω αύξησης του πληθωρισμού, απώλειες για το 1996.

2. Δε θα υπάρξει για το 1997 εισοδηματική πολιτική, το υποτυπώδες, δηλαδή, μέτρο περιορισμένης προστασίας του λαϊκού εισοδήματος από τον πληθωρισμό.

3. Σε δήθεν αντιστάθμιση των παραπάνω, θα αρχίσει η εφαρμογή του νέου μισθολογίου. Αξίζει να σημειωθεί αυτό που αρκετές φορές έχει σημειώσει ο "Ρ". Οτι, δηλαδή, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σενάρια, η εφαρμογή του νέου μισθολογίου θα συνοδευτεί με ΠΑΓΩΜΑ των ονομαστικών αποδοχών δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο εφαρμογής του, η κυβέρνηση κρατάει ακόμα κλειστά τα χαρτιά της. Ετσι, δεν είναι ακόμα γνωστό το πώς και το πότε οι εμφανιζόμενοι "νέοι μισθοί" θα αποτελέσουν πραγματικά το μηνιάτικο των δημοσίων υπαλλήλων. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε σταδιακή εφαρμογή του μέχρι το τέλος του 1998 (!), αν και υπό το βάρος της αγανάκτησης, που έχει προκληθεί από τα μέτρα, το θέμα επανεξετάζεται. Πάντως, σε ό,τι αφορά το μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων έχει γίνει γνωστό ότι θα εφαρμοστεί πλήρως το δεύτερο εξάμηνο του μεθεπόμενου χρόνου!

Η αλήθεια, σε κάθε περίπτωση είναι η εξής:

Ακόμα κι αν η εφαρμογή του νέου μισθολογίου ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη χρονιά, πράγμα που η κυβέρνηση δε φαίνεται ότι σκοπεύει να κάνει, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα θα δουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται απελπιστικά, ενώ πολλοί θα είναι εκείνοι που δε θα πάρουν καν ονομαστικές αυξήσεις.

Ακόμα κι αν από την 1 του Γενάρη εφαρμοστεί πλήρως το νέο μισθολόγιο, πράγμα που αποκλείεται να γίνει, και πάλι τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων, θα μπουν στη μέγκενη των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης.

Ο "Ρ", συνεχίζοντας την προσπάθεια πραγματικής και ουσιαστικής ενημέρωσης, επιχειρεί σήμερα πρώτον,να φωτίσει το μέγεθος της εισοδηματικής αφαίμαξης που ..."εκσυγχρονιστικά" επιχειρεί η κυβέρνηση Σημίτη. Δεύτερον,να αποκαλύψει το τερατώδες ψέμα για δήθεν αντιστάθμισμα της εισοδηματικής πολιτικής από το "νέο μισθολόγιο". Τρίτον,να δείξει με συγκεκριμένα παραδείγματα πώς θα έπρεπε να διαμορφωθούν οι αποδοχές το 1997, σε επίπεδα που τα φετινά εισοδήματα των εργαζομένων στο δημόσιο δε θα τα ροκανίσει την επόμενη χρονιά ο πληθωρισμός. Στην προσπάθεια αυτή, "ξεχνάμε" κάτι που οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι δυνατόν να μην το έχουν πάντα στο νου τους. Δηλαδή, ότι, όλα τα προηγούμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 1985 και το τότε "σταθεροποιητικό πρόγραμμα" του Κ. Σημίτη, υπέστησαν αλλεπάλληλες απώλειες στα εισοδήματά τους, που για κάθε υπάλληλο είναι μερικά εκατομμύρια δραχμές!

Ο πίνακας

Για να διαβάσει κανείς σωστά τον πίνακα, πρέπει να έχει υπόψη του τα εξής:

1. Ο διαχωρισμός των κατηγοριών των εργαζομένων, με βάση την εκπαίδευση και τα χρόνια προϋπηρεσίας, γίνεται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ώστε οι σημερινές αποδοχές να είναι συγκρίσιμες με το νέο μισθολόγιο. Σε κάθε περίπτωση, οι αποδοχές που εμφανίζονται στις διάφορες στήλες είναι μεικτές και δε συμπεριλαμβάνουν οικογενειακά επιδόματα.

2. Οι "τακτικές αποδοχές" της δεύτερης στήλης είναι σύμφωνες με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και τα αντίστοιχα της ΑΔΕΔΥ. Σ' αυτές συμπεριλαμβάνονται ο βασικός μισθός, η ΑΤΑ, που κατά καιρούς έχει δοθεί, το επίδομα εξομάλυνσης, τα επιδόματα πολυετίας και το επίδομα πτυχίου, όπου αυτό χορηγείται.

3. Τα ποσά της τρίτης στήλης είναι επιδόματα, που με διάφορες μορφές και ονομασίες συμπεριλαμβάνονται στις σημερινές αποδοχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχουν ορισμένες υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης και κάποιων οργανισμών όπου τα επιδόματα είναι εμφανώς μεγαλύτερα. Σε μερικές, πολύ λίγες είναι η αλήθεια, περιπτώσεις ορισμένοι εργαζόμενοι παίρνουν μικρότερα επιδόματα.

4. Στην τέταρτη στήλη του πίνακα εμφανίζεται το σύνολο των σημερινών μεικτών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

5. Στην πέμπτη στήλη παρουσιάζονται πώς πρέπει κανονικά να διαμορφωθούν οι μισθοί στις 31 Δεκέμβρη, με βάση το νόμο για την εισοδηματική πολιτική και το διορθωτικό ποσό, που είχε ψηφιστεί στην αρχή του χρόνου. Ο νόμος αυτός προέβλεπε αυξήσεις μισθών 2,5+2,5% το Γενάρη και τον Ιούλη και την καταβολή διορθωτικού στο τέλος του χρόνου. Διορθωτικό ποσό είναι η διαφορά ανάμεσα στην εξέλιξη του πληθωρισμού και το άθροισμα των αυξήσεων που δόθηκαν. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα "κλείσει" με 8,3% και άρα το διορθωτικό ποσό έπρεπε να είναι 3,3%.

6. Η επίσημη εκτίμηση για τον πληθωρισμό του 1997 είναι 6,5% σε μέσα επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι για να εξασφαλιστεί η αγοραστική δύναμη του φετινού εισοδήματος ενός εργαζόμενου που έχει μια οικογένεια, πρέπει αυτό να προσαρμοστεί την επόμενη χρονιά 6,5% κατά μέσο όρο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δε γίνεται λόγος για αύξηση μισθού, αλλά για απλή κάλυψη της αγοραστικής δύναμης.

Με δεδομένο ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, στην οποία ελπίζει η κυβέρνηση, θα εμφανιστεί περισσότερο στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου χρόνου, χωρίζουμε τις αυξήσεις μισθών που θα έπρεπε να δοθούν το 1997 σε δύο δόσεις, σε 4,5% και 3,8%. Μόνο με τέτοιες αυξήσεις καλύπτεται ο πληθωρισμός του 6,5%,αν και είναι γνωστό πως οι κυβερνήσεις κάθε χρόνο τον υποεκτιμούν. Στην έκτη στήλη φαίνεται η διαμόρφωση των μισθών με βάση την πρώτη δόση αύξησης του 4,5%.

7. Η έβδομη στήλη δείχνει πώς θα έπρεπε να διαμορφωθούν οι κατά κατηγορία αποδοχές την 1η Ιούλη, με τις αναγκαίες αυξήσεις του 3,8%.

8. Η όγδοη στήλη αποτυπώνει τις συνολικές αποδοχές που θα δοθούν κατά κατηγορία εργαζομένων, όταν εφαρμοστεί πλήρως το νέο μισθολόγιο.

9. Στην προτελευταία στήλη φαίνονται οι μηνιαίες απώλειες σε δραχμές που θα έχει κάποιος εργαζόμενος, σε περίπτωση που η εφαρμογή του νέου μισθολογίου εφαρμοστεί πλήρως μέσα στο 1997.

10. Η τελευταία στήλη δείχνει την ποσοστιαία, με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο υπολογισμού, απώλεια που θα έχουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο. Απώλεια, που στο βαθμό που δε θα εφαρμοστεί πλήρως το μισθολόγιο τον επόμενο χρόνο, θα είναι πολύ μεγαλύτερη για όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων και θα εκμηδενίσει εντελώς και τις υποτυπώδεις, τις προκλητικές αυξήσεις "ψίχουλα" που υποτίθεται πως προβλέπονται για όσους υπαλλήλους τεχνικής εκπαίδευσης έχουν πάνω από 25 χρόνια προϋπηρεσία και για τους πτυχιούχους των ΑΕΙ.

Κ.

3ο) Κοινό μέτωπο πάλης

Αγρότες, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, εκπαιδευτικοί, μαθητές, συνταξιούχοι, συντονίζουν το αγωνιστικό βήμα τους στη Θεσσαλία

Κοινό μέτωπο πάλης δημιουργούν στη Θεσσαλία αγρότες, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, εκπαιδευτικοί, μαθητές, συνταξιούχοι, για να αποκρούσουν την επίθεση της κυβέρνησης και της ΕΕ εναντίον τους. Η συνειδητοποίηση ότι τα προβλήματα είναι κοινά, άρα, κοινός θα πρέπει να είναι και ο αγώνας για τη λύση τους, οδηγεί τις λαϊκές τάξεις και στρώματα της περιοχής - με αφορμή και την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού - να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στην κινητοποίηση της 28ης Νοέμβρη, ανοίγοντας το δρόμο για μόνιμη συνεργασία και συμπαράταξη όλων των μαζικών φορέων και τη δημιουργία κοινού μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης του λαϊκού κινήματος.

Για τις αιτίες που οδηγούν στο λαϊκό ξεσηκωμό και τις προοπτικές δημιουργίας αυτού του μετώπου, μιλούν στο "Ρ" συνδικαλιστές της Θεσσαλίας, που πρόσκεινται σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

Η αγροτιά ξεσηκώνεται

Ο Μάνθος Πράπας,μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, επισημαίνει: "Οι αγρότες γνωρίζουμε πως μόνοι μας δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Χρειάζεται να έχουμε μαζί μας όλους τους άλλους εργαζόμενους, που πλήττονται το ίδιο από την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Αλλωστε, εμείς δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για το δικό μας εισόδημα. Θέλουμε να υπάρχουν εργοστάσια και να βρίσκουν δουλιά σ' αυτά τα παιδιά μας, να μπορούμε να τα σπουδάσουμε. Θέλουμε οι γέροντες γονείς μας να ζουν μ' αξιοπρέπεια κι όχι σαν ζητιάνοι, με την εξευτελιστική σύνταξη που παίρνουν. Θέλουμε να δουλεύουν τα μαγαζιά, να κινείται το εμπόριο. Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού ζει στην ανέχεια. Γι' αυτό και οι αγροτικές οργανώσεις κάλεσαν τους άλλους μαζικούς φορείς σε κοινό αγώνα".

Η εργατική τάξη παλεύει

Ο Κώστας Αγγέλης,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, υπογραμμίζει: "Αν περάσει, χωρίς αντιστάσεις, ο προϋπολογισμός, τότε "χαιρέτα μας τον πλάτανο". Οχι μόνο δε λύνει προβλήματα του λαού, αλλά δημιουργεί κι άλλα. Εδώ στα Τρίκαλα η ανεργία - και μη σας φαίνεται παράξενο, επειδή είναι κατ' εξοχήν αγροτοκτηνοτροφικός νομός - είναι ο μεγαλύτερος βραχνάς. Οι άνεργοι είναι "εκ γενετής", αφού βιομηχανίες δεν υπάρχουν, μεγάλα έργα υποδομής δε γίνονται. Οσοι ακόμα έχουν μια δουλίτσα, ζουν με το άγχος μην τη χάσουν. Τα προβλήματα είναι κοινά με τους αγρότες, αφού χωρίς αγροτικό εισόδημα δε δουλεύουν τα μαγαζιά, δε χτίζονται σπίτια για να εργαστούν οι οικοδόμοι. Γι' αυτό και ο αγώνας μας είναι κοινός, όπως αποφασίσαμε στη σύσκεψη των μαζικών φορέων που διοργανώσαμε".

Ο Τάκης Τσιόγκας,γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τονίζει: "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - όπως και η προηγούμενη της ΝΔ - ακολουθώντας δουλικά τις εντολές της ΕΕ κι εξυπηρετώντας αποκλειστικά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον της εργατικής τάξης κι όλου του λαού μας. Κατακτήσεις αγώνων χρόνων απειλούνται ή έχουν ήδη καταργηθεί. Η εργατική τάξη πρέπει και μπορεί ν' αντιδράσει και ν' αντεπιτεθεί, δημιουργώντας, μαζί με τους συμμάχους της, τα φτωχά και μεσαία στρώματα του χωριού και της πόλης, ένα λαϊκό μέτωπο πάλης, που θα είναι σε θέση ν' ανατρέψει αυτή την πολιτική και ν' ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή μιας άλλης, υπέρ του λαού και του τόπου. Ο συντονισμός της πάλης των μαζικών φορέων της Θεσσαλίας πρέπει ν' αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρη τη χώρα".

Ο Αποστόλης Νάνος,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου, συμπληρώνει: "Η πολιτική της αποβιομηχάνισης και της συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής ερημώνει την περιοχή μας κι ολόκληρη τη χώρα. Η κυβέρνηση, προκειμένου να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα σύγκλισης με την ΕΕ, επιχειρεί με τον προϋπολογισμό και άλλα σκληρά μέτρα, να φορτώσει κι άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Δε θα το επιτρέψουμε. Δε θα επιτρέψουμε να γεμίσει η Ελλάδα με άνεργους κι απόκληρους. Θέλουμε και θα παλέψουμε για ένα καλύτερο μέλλον της κοινωνίας και της χώρας μας. Γι' αυτό βγαίνουμε στους δρόμους του αγώνα".

Μαζί και ΕΒΕ, έμποροι

Ο Ηρακλής Μπλουγούρας,πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων, επισημαίνει: "Ο εμπορικός κόσμος, οι μικρομεσαίοι βιώνουν τραγική κατάσταση. Κάθε χρόνο πάμε απ' το κακό στο χειρότερο, με τον "τζίρο" να πέφτει, μαγαζιά να κλείνουν. Τα μεγάλα πολυκαταστήματα μάς γονατίζουν. Ενας από τους βασικούς λόγους που δεν υπάρχουν δουλιές είναι το γεγονός ότι ο αγροτικός κόσμος της περιοχής δεν έχει πια εισόδημα. Το εμπόριο στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, στους αγρότες. Γι' αυτό κι εμείς συμφωνούμε πως ο αγώνας για τη λύση των προβλημάτων πρέπει να είναι κοινός".

Μαραζώνει η παιδεία

Ο Χάρης Ρούσσης,μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μαγνησίας, υπογραμμίζει: "Οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι ζουν σε κατάσταση ανάγκης. Η κυβέρνηση από καιρό καλλιεργεί έντεχνα κλίμα αναμονής και ευφορίας, διαδίδοντας φήμες για αυξήσεις στους μισθούς. Ομως "το ψέμα έχει κοντά ποδάρια". Ταυτόχρονα, η πλουτοκρατία κάνει μέτωπο επίθεσης σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Σ' αυτό το μέτωπο πρέπει ν' αντιτάξουμε το μέτωπο των εργαζομένων. Για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων μας, απαιτείται καλά οργανωμένος, δυναμικός αγώνας, συντονισμένος μ' εκείνον των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών, των μαθητών, των συνταξιούχων. Κανείς σήμερα δε θα μείνει απαθής και ασυγκίνητος μπροστά στην κοινωνική βαρβαρότητα που χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης".

Ο Βάιος Μπιμπίλης,μέλος του 15μελούς Συμβουλίου των Νυχτερινών Σχολείων της Λάρισας, τονίζει: "Οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων βιώνουν διπλό πρόβλημα. Ως μαθητές, νιώθουμε την κρατική αδιαφορία για τη μόρφωση και εκπαίδευσή μας κι ως εργαζόμενοι νέοι δεχόμαστε την επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου στα δικαιώματά μας. Συμμετέχοντας στην κινητοποίηση, στις 28 Νοέμβρη, παλεύουμε για τη λύση των δικών μας προβλημάτων και, ταυτόχρονα, για τη λύση των προβλημάτων των αγροτών και εργατών πατεράδων μας".

Στη μάχη οι συνταξιούχοι

Ο Πολυχρόνης Κατσαμάκας,μέλος του ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας, δηλώνει: "Εμείς οι συνταξιούχοι ξέρουμε από αγώνες. Γνωρίζουμε, επίσης, πως μόνο αν συντονίσουμε το βήμα με τους εργάτες, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους νέους, θα μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα. Φτάσαμε στο σημείο να παλεύουμε για να έχουμε ένα πιάτο φαϊ, γιατί οι κυβερνήσεις μάς άφησαν στο έλεος του Θεού. Μας έδωσαν ένα χιλιάρικο αύξηση. "Κάτι τρέχει στα γύφτικα". Μας λέει η κυβέρνηση πως για την "τσιγκουνιά" της ευθύνεται το μεγάλο δημόσιο χρέος. Εμείς το δημιουργήσαμε αυτό το χρέος, δουλεύοντας μια ζωή για ένα κομμάτι ψωμί; Οι αγώνες θα γίνουν και δε θα σταματήσουν αν δε λυθούν τα προβλήματά μας".

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

1ο) Στα "μπλόκα" του αγώνα

Στις 28 Νοέμβρη ξεκινούν οι μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις

Ορόσημο στην αγωνιστική ιστορία, στην πολύχρονη πάλη της αγροτιάς της Θεσσαλίας, θ' αποτελέσει η ερχόμενη Πέμπτη, 28 Νοέμβρη. Τη μέρα αυτή οι Θεσσαλοί αγρότες, ξεκινώντας με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα από τις επαρχίες και τα χωριά των τεσσάρων Θεσσαλικών νομών, θα φτάσουν στη Λάρισα και θα καταλάβουν την Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη τους, μένοντας ακλόνητοι στα "μπλόκα" του αγώνα, μέχρι να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματά τους. Περιθώρια για ταλαντεύσεις κι οπισθοχωρήσεις δεν υπάρχουν, αφού η κατάσταση που επικρατεί στην αγροτική οικονομία της περιοχής είναι τραγική.

Η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων έχει εξουθενώσει τους ξωμάχους της υπαίθρου. Ολες σχεδόν οι καλλιέργειες έχουν καταστεί ασύμφορες. Η κτηνοτροφία φθίνει μέχρι εξαφάνισης. Η μείωση της παραγωγής, τα πρόστιμα, οι απαράδεκτα χαμηλές τιμές των προϊόντων, οι συνεχείς αυξήσεις στα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια, η ανυπαρξία έργων υποδομής και, ειδικά φέτος, οι καταστροφές λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, έφεραν καίριο πλήγμα στο εισόδημα γεωργών και κτηνοτρόφων, ξεριζώνουν τον αγροτικό κόσμο από τη γη του κι οδηγούν χιλιάδες παραγωγούς στις ουρές των ανέργων των μεγάλων πόλεων και μετανάστες στη Γερμανία.

Για να λυθούν αυτά τα προβλήματα ξεσηκώνεται η αγροτιά. Η πάλη της αποτελεί όρο επιβίωσης. Γι' αυτό και στον αγώνα συμμετέχουν όλοι οι αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων. Αυτή η ενότητα του αγροτικού κόσμου εκφράστηκε σε πάμπολλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν, στο προηγούμενο διάστημα, στους τέσσερις Θεσσαλικούς νομούς και κορυφώθηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη που έγινε στη Λάρισα. Η ενότητα και η αποφασιστικότητα είναι το χαρακτηριστικό και των προειδοποιητικών συλλαλητηρίων, μ' αποκλεισμούς επαρχιακών δρόμων, που έγιναν.

Αυτή ακριβώς η ενότητα και η αποφασιστικότητα του αγροτικού κόσμου έχει θορυβήσει σφόδρα την κυβέρνηση. Ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας και διάφοροι κυβερνητικοί και κομματικοί "παρατρεχάμενοι", "τρέχουν και δε φτάνουν" για να μπορέσουν να σταματήσουν την αγροτική καταιγίδα που εμφανίζεται στον ορίζοντα. Με υποσχέσεις, συκοφαντίες κι απειλές προσπαθούν να ξεγελάσουν και να τρομοκρατήσουν την αγροτιά, για ν' αποφύγουν το μέγα πολιτικό κόστος που θα συνεπάγεται η αναμενόμενη τεράστια επιτυχία της αγροτικής εξέγερσης. Και είναι σχεδόν σίγουρο ότι, όσο θα πλησιάζουμε την ημέρα έναρξης της κινητοποίησης, στο χορό των επιθέσεων κατά του ταξικού αγροτικού κινήματος θα μπουν τ' "αντιπολιτευόμενα - συμπολιτευόμενα" κόμματα, οι υποταγμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και τα ΜΜΕ, ουρλιάζοντας πάλι - όπως και στον ξεσηκωμό του Μάρτη του '95 - ότι "οι αγρότες κόβουν την Ελλάδα στη μέση". Ομως, "μαθημένα τα βουνά στα χιόνια" και οι Θεσσαλοί αγρότες είναι σε θέση ν' αντιμετωπίσουν όλες τις δυσκολίες κι όλα τα εμπόδια που θα παρουσιαστούν μπροστά τους. Την αισιοδοξία τους αυτή αντλούν από το δίκιο του αγώνα τους και από τη συνειδητοποίηση πως μόνο με την πάλη τους θα μπορέσουν να μείνουν στα χωριά τους, να καλλιεργούν τη γη των πατεράδων τους και να τρέφουν τα παιδιά τους.

Αυτή τη φορά έχουν κι ένα πολύ σοβαρό λόγο να είναι αισιόδοξοι. Η πάλη τους συνδυάζεται και συντονίζεται μ' εκείνη των εργατών, των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των συνταξιούχων, που πλήττονται κι αντιπαλεύουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Τα αιτήματα της αγροτιάς

Τα βασικά αιτήματα της αγροτικής κινητοποίησης είναι:

ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ,ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό στους βαμβακοπαραγωγούς, έτσι ώστε το εισόδημά τους να φτάσει τις 90.000 δραχμές το στρέμμα, επιστροφή του ΦΠΑ από το 1990 και της διαφοράς που προκύπτει λόγω ποιοτικών χαρακτηριστικών, άμεση πληρωμή των παραγωγών από τους εκκοκκιστές για την περσινή σοδειά, κατάργηση του κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι, καθορισμός της τιμής στις 350 δραχμές το κιλό.

ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ,τον καπνό,το λάδι και τα αμπελοοινικά ν' απορριφθούν από την κυβέρνηση οι νέες καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν, για τα οπωροκηπευτικά να καταργηθεί στην πράξη ο νέος κανονισμός και για τα τεύτλα να σταματήσει η εισαγωγή ζάχαρης και να μην ξεπουληθούν τα εργοστάσια στο ξένο κεφάλαιο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ,να καθοριστεί η τιμή του πρόβειου γάλακτος στις 300 δραχμές το κιλό, του γίδινου στις 200 και του αγελαδινού στις 150, να παταχτεί η αισχροκέρδεια των γαλακτοβιομηχανιών και ν' απαλλαγούν οι αγελαδοτρόφοι από τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ,να υπάρξουν τιμές τράνζιτ για το πετρέλαιο, να μειωθεί στο 8% ο ΦΠΑ, να παταχτεί η αισχροκέρδεια των πολυεθνικών στις τιμές των γεωργικών μέσων και εφοδίων, να γίνουν έργα υποδομής στη γεωργία και την κτηνοτροφία.

ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ,να ρυθμιστούν άμεσα με κατάργηση των τόκων υπερημερίας, με αποπληρωμή σε 15 χρόνια (άτοκα τα πρώτα 5 και με συμβατικό τόκο τα υπόλοιπα 10), να χορηγηθούν νέα δάνεια σε αγρότες που επλήγησαν από θεομηνίες και την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης.

Οι αγρότες ζητούν, επίσης, να σταματήσουν αμέσως οι στημένες, τρομοκρατικές δίκες σε βάρος συναδέλφων τους που πήραν μέρος σε παλιότερες κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ