Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
1ο) Στα "μπλόκα" του αγώνα

Στις 28 Νοέμβρη ξεκινούν οι μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις

Ορόσημο στην αγωνιστική ιστορία, στην πολύχρονη πάλη της αγροτιάς της Θεσσαλίας, θ' αποτελέσει η ερχόμενη Πέμπτη, 28 Νοέμβρη. Τη μέρα αυτή οι Θεσσαλοί αγρότες, ξεκινώντας με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα από τις επαρχίες και τα χωριά των τεσσάρων Θεσσαλικών νομών, θα φτάσουν στη Λάρισα και θα καταλάβουν την Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη τους, μένοντας ακλόνητοι στα "μπλόκα" του αγώνα, μέχρι να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματά τους. Περιθώρια για ταλαντεύσεις κι οπισθοχωρήσεις δεν υπάρχουν, αφού η κατάσταση που επικρατεί στην αγροτική οικονομία της περιοχής είναι τραγική.

Η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων έχει εξουθενώσει τους ξωμάχους της υπαίθρου. Ολες σχεδόν οι καλλιέργειες έχουν καταστεί ασύμφορες. Η κτηνοτροφία φθίνει μέχρι εξαφάνισης. Η μείωση της παραγωγής, τα πρόστιμα, οι απαράδεκτα χαμηλές τιμές των προϊόντων, οι συνεχείς αυξήσεις στα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια, η ανυπαρξία έργων υποδομής και, ειδικά φέτος, οι καταστροφές λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, έφεραν καίριο πλήγμα στο εισόδημα γεωργών και κτηνοτρόφων, ξεριζώνουν τον αγροτικό κόσμο από τη γη του κι οδηγούν χιλιάδες παραγωγούς στις ουρές των ανέργων των μεγάλων πόλεων και μετανάστες στη Γερμανία.

Για να λυθούν αυτά τα προβλήματα ξεσηκώνεται η αγροτιά. Η πάλη της αποτελεί όρο επιβίωσης. Γι' αυτό και στον αγώνα συμμετέχουν όλοι οι αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων. Αυτή η ενότητα του αγροτικού κόσμου εκφράστηκε σε πάμπολλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν, στο προηγούμενο διάστημα, στους τέσσερις Θεσσαλικούς νομούς και κορυφώθηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη που έγινε στη Λάρισα. Η ενότητα και η αποφασιστικότητα είναι το χαρακτηριστικό και των προειδοποιητικών συλλαλητηρίων, μ' αποκλεισμούς επαρχιακών δρόμων, που έγιναν.

Αυτή ακριβώς η ενότητα και η αποφασιστικότητα του αγροτικού κόσμου έχει θορυβήσει σφόδρα την κυβέρνηση. Ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας και διάφοροι κυβερνητικοί και κομματικοί "παρατρεχάμενοι", "τρέχουν και δε φτάνουν" για να μπορέσουν να σταματήσουν την αγροτική καταιγίδα που εμφανίζεται στον ορίζοντα. Με υποσχέσεις, συκοφαντίες κι απειλές προσπαθούν να ξεγελάσουν και να τρομοκρατήσουν την αγροτιά, για ν' αποφύγουν το μέγα πολιτικό κόστος που θα συνεπάγεται η αναμενόμενη τεράστια επιτυχία της αγροτικής εξέγερσης. Και είναι σχεδόν σίγουρο ότι, όσο θα πλησιάζουμε την ημέρα έναρξης της κινητοποίησης, στο χορό των επιθέσεων κατά του ταξικού αγροτικού κινήματος θα μπουν τ' "αντιπολιτευόμενα - συμπολιτευόμενα" κόμματα, οι υποταγμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και τα ΜΜΕ, ουρλιάζοντας πάλι - όπως και στον ξεσηκωμό του Μάρτη του '95 - ότι "οι αγρότες κόβουν την Ελλάδα στη μέση". Ομως, "μαθημένα τα βουνά στα χιόνια" και οι Θεσσαλοί αγρότες είναι σε θέση ν' αντιμετωπίσουν όλες τις δυσκολίες κι όλα τα εμπόδια που θα παρουσιαστούν μπροστά τους. Την αισιοδοξία τους αυτή αντλούν από το δίκιο του αγώνα τους και από τη συνειδητοποίηση πως μόνο με την πάλη τους θα μπορέσουν να μείνουν στα χωριά τους, να καλλιεργούν τη γη των πατεράδων τους και να τρέφουν τα παιδιά τους.

Αυτή τη φορά έχουν κι ένα πολύ σοβαρό λόγο να είναι αισιόδοξοι. Η πάλη τους συνδυάζεται και συντονίζεται μ' εκείνη των εργατών, των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των συνταξιούχων, που πλήττονται κι αντιπαλεύουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμάζονται να τιμήσουν αγωνιστικά το Κιλελέρ (2024-03-05 00:00:00.0)
«Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε γιατί μας πνίγει το δίκιο!» (2024-02-21 00:00:00.0)
Προχωρούν τις ετοιμασίες για το στήσιμο των μπλόκων (2019-01-22 00:00:00.0)
Την Κυριακή το συλλαλητήριο στο Κιλελέρ (2015-03-12 00:00:00.0)
Συνεχίζουν δυναμικά και αισιόδοξα (2007-01-31 00:00:00.0)
Ξαναφουντώνει ο αγώνας των αγροτών (2001-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ