Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγάλα και χρόνια τα προβλήματα

Από τους 1.350 παιδικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα λείπουν 1.500 νηπιαγωγοί. Πολλά τα παλιά κτίρια - παγίδες

"Η κατάσταση στο χώρο μας έχει φτάσει στα όριά της. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες των σημερινών Κρατικών Παιδικών Σταθμών (ΚΠΣ) έχουν υποβαθμιστεί στο έσχατο σημείο. Οχι μόνο δεν μπορούν να προσφέρουν προσχολική αγωγή στα μικρά παιδιά, αλλά ούτε καν φύλαξη...".

Με τα λόγια αυτά, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κρατικών Παιδικών Σταθμών, Αγγελική Γιαννοπούλου,όχι μόνο δίνει το "στίγμα" της απαράδεκτης κατάστασης που υπάρχει σήμερα στο σύνολο των ΚΠΣ, αλλά δηλώνει και την αγανάκτηση των εργαζομένων, οι οποίοι "αδυνατούν πλέον να προσφέρουν παραπάνω απ' όσο μπορούν, για να καλύπτουν, όπως κάνουν χρόνια τώρα, τα υπάρχοντα κενά".

Το πρόβλημα των ΚΠΣ είναι λίγο - πολύ γνωστό. Σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στους 1.350 ΚΠΣ όλης της χώρας, οι κενές θέσεις νηπιαγωγών αγγίζουν τις 1.500.Οι περσινές 700 προσλήψεις νηπιαγωγών δεν μπόρεσαν να καλύψουν τα κενά, δεδομένου ότι με αυτές τις προσλήψεις άρχισαν να λειτουργούν σταθμοί, που ενώ είχαν ιδρυθεί, παρέμεναν για χρόνια κλειστοί. Ο αριθμός των κενών θέσεων μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, αν προσθέσουμε και τις 1.700 κενές θέσεις που υπάρχουν στο βοηθητικό προσωπικό των ΚΠΣ (μαγείρισσες και καθαρίστριες). Οσον αφορά τους διαχειριστές, τα κενά έχουν μεγαλώσει και πολλοί σταθμοί, ειδικά στην επαρχία, υπολειτουργούν με μια νηπιαγωγό και ένα άτομο βοηθητικό προσωπικό, οι δε διαχειριστές είναι ελάχιστοι και σχεδόν όλοι έχουν δύο διαχειρίσεις.

Σταθμοί με μια νηπιαγωγό!

"Το πρόβλημα αυτό με τις κενές θέσεις νηπιαγωγών υπάρχει εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα καθημερινά το έργο μας να υποβαθμίζεται. Δεν είναι δυνατόν πέντε χρόνια πριν το 2000 να συμβαίνουν πράγματα, σαν αυτό που συνέβη πρόσφατα στον Β ΚΠΣ Παπάγου. Η διευθύντρια, που εκτελεί και χρέη νηπιαγωγού, αναγκάστηκε να πάει άρρωστη και με πατερίτσες στο σταθμό, γιατί δεν υπήρχε άλλη νηπιαγωγός και ο σταθμός θα έκλεινε. Είναι τρομερά αυτά τα πράγματα", δηλώνει με αγανάκτηση η Α. Γιαννοπούλου.

Και ο Β ΚΠΣ Παπάγου δεν είναι ο μόνος σταθμός που λειτουργεί με μια νηπιαγωγό, που, ταυτόχρονα, εκτελεί και χρέη διευθύντριας. Συγκλονιστικά μεγάλο, όμως, είναι και το ποσοστό των σταθμών που λειτουργούν με μια διευθύντρια και μια νηπιαγωγό, ιδιαίτερα στους ΚΠΣ της επαρχίας. "Οπου υπηρετούν μια διευθύντρια και μια νηπιαγωγός, η δύναμη των νηπίων πρέπει να είναι 25. Το 80%, όμως, των σταθμών αυτών έχουν συνήθως 50 νήπια. Κι όλα αυτά, όταν στις χώρες της Ευρώπης σήμερα η αντιστοιχία αυτή έχει ήδη αλλάξει και μια νηπιαγωγός έχει μόλις 15 νήπια. Στην Ελλάδα ακόμα παλεύουμε να κατακτήσουμε το 1 προς 25", συμπληρώνει η Μ. Λαμπρινού, γενική γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου. Ακόμα εντονότερα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους ΚΠΣ που συστεγάζονται με νηπιαγωγεία, αφού η νηπιαγωγός του ΚΠΣ αναγκάζεται να κρατά από τις 12 το μεσημέρι, που λήγει η βάρδια του νηπιαγωγείου, έως τις 4 μμ και τα παιδιά του νηπιαγωγείου. Να σημειωθεί εδώ ότι υπάρχουν αρκετοί ΚΠΣ - όπως ο Α ΚΠΣ Καισαριανής - οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι και δε λειτουργούν, επειδή δεν υπάρχει προσωπικό!

Κτίρια - παγίδες

Ομως, τα οργανικά και λειτουργικά προβλήματα των ΚΠΣ δεν τελειώνουν μόνο στην έλλειψη προσωπικού. Μακρύς ο κατάλογος και ιδιαίτερα ενδεικτικός μια και καταδεικνύει την εξ ολοκλήρου απουσία, αδιαφορία ή εσκεμμένη εγκατάλειψη των ΚΠΣ - γιατί οι τελευταίες αποφάσεις μάλλον αυτό αποδεικνύουν- από το υπουργείο Πρόνοιας. Το στεγαστικό πρόβλημα είναι ένα από τα σημαντικότερα και πολύχρονα προβλήματα των ΚΠΣ, που καμιά ενέργεια - έστω και αποσπασματική - δεν έχει γίνει για την επίλυσή του τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός, τα παλιά, ερειπωμένα κτίρια, χωρίς αυλές, δίπλα σε ρέματα (π. χ. Β ΚΠΣ Νέας Φιλαδέλφειας) γίνονται κυριολεκτικά "παγίδες θανάτου" για τα μικρά παιδιά. Αλλά ακόμη και τα πιο καινούρια κτίρια είναι ουσιαστικά μικρά διαμερίσματα, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται 30 νήπια σε αίθουσα 10 τ. μ. (π. χ. Γ ΚΠΣ Νέας Χαλκηδόνας), ενώ η διαρρύθμισή τους - χωρίς αυλές και βοηθητικούς χώρους - δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός παιδικού σταθμού (π. χ. ΚΠΣ πλατείας Βάθης). Ακόμα εντονότερα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι ΚΠΣ που συστεγάζονται με νηπιαγωγεία.

Ούτε ένα σεμινάριο

Ενα ακόμα σημαντικό πρόβλημα κι ένα από τα πάγια αιτήματα του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΚΠΣ είναι η συστηματική επιμόρφωση των παιδαγωγών. "Εδώ και 30 χρόνια, δεν έχει γίνει ούτε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο! Κι όλα αυτά, τη στιγμή που όλα αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς, τη στιγμή που οι σύγχρονες παιδαγωγικές τάσεις κυριαρχούν σε όλη την Ευρώπη", επισημαίνει η Μ. Λαμπρινού. Η άμεση λειτουργία επιμορφωτικών σεμιναρίων σε τομείς παιδαγωγικής, ψυχολογίας, αλλά και πρώτων βοηθειών κρίνεται επιτακτικά αναγκαία, αλλά το υπουργείο εξακολουθεί να κωφεύει και σ' αυτό το ζήτημα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ