Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
3ο) Κοινό μέτωπο πάλης

Αγρότες, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, εκπαιδευτικοί, μαθητές, συνταξιούχοι, συντονίζουν το αγωνιστικό βήμα τους στη Θεσσαλία

Κοινό μέτωπο πάλης δημιουργούν στη Θεσσαλία αγρότες, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, εκπαιδευτικοί, μαθητές, συνταξιούχοι, για να αποκρούσουν την επίθεση της κυβέρνησης και της ΕΕ εναντίον τους. Η συνειδητοποίηση ότι τα προβλήματα είναι κοινά, άρα, κοινός θα πρέπει να είναι και ο αγώνας για τη λύση τους, οδηγεί τις λαϊκές τάξεις και στρώματα της περιοχής - με αφορμή και την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού - να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στην κινητοποίηση της 28ης Νοέμβρη, ανοίγοντας το δρόμο για μόνιμη συνεργασία και συμπαράταξη όλων των μαζικών φορέων και τη δημιουργία κοινού μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης του λαϊκού κινήματος.

Για τις αιτίες που οδηγούν στο λαϊκό ξεσηκωμό και τις προοπτικές δημιουργίας αυτού του μετώπου, μιλούν στο "Ρ" συνδικαλιστές της Θεσσαλίας, που πρόσκεινται σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

Η αγροτιά ξεσηκώνεται

Ο Μάνθος Πράπας,μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, επισημαίνει: "Οι αγρότες γνωρίζουμε πως μόνοι μας δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Χρειάζεται να έχουμε μαζί μας όλους τους άλλους εργαζόμενους, που πλήττονται το ίδιο από την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Αλλωστε, εμείς δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για το δικό μας εισόδημα. Θέλουμε να υπάρχουν εργοστάσια και να βρίσκουν δουλιά σ' αυτά τα παιδιά μας, να μπορούμε να τα σπουδάσουμε. Θέλουμε οι γέροντες γονείς μας να ζουν μ' αξιοπρέπεια κι όχι σαν ζητιάνοι, με την εξευτελιστική σύνταξη που παίρνουν. Θέλουμε να δουλεύουν τα μαγαζιά, να κινείται το εμπόριο. Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού ζει στην ανέχεια. Γι' αυτό και οι αγροτικές οργανώσεις κάλεσαν τους άλλους μαζικούς φορείς σε κοινό αγώνα".

Η εργατική τάξη παλεύει

Ο Κώστας Αγγέλης,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, υπογραμμίζει: "Αν περάσει, χωρίς αντιστάσεις, ο προϋπολογισμός, τότε "χαιρέτα μας τον πλάτανο". Οχι μόνο δε λύνει προβλήματα του λαού, αλλά δημιουργεί κι άλλα. Εδώ στα Τρίκαλα η ανεργία - και μη σας φαίνεται παράξενο, επειδή είναι κατ' εξοχήν αγροτοκτηνοτροφικός νομός - είναι ο μεγαλύτερος βραχνάς. Οι άνεργοι είναι "εκ γενετής", αφού βιομηχανίες δεν υπάρχουν, μεγάλα έργα υποδομής δε γίνονται. Οσοι ακόμα έχουν μια δουλίτσα, ζουν με το άγχος μην τη χάσουν. Τα προβλήματα είναι κοινά με τους αγρότες, αφού χωρίς αγροτικό εισόδημα δε δουλεύουν τα μαγαζιά, δε χτίζονται σπίτια για να εργαστούν οι οικοδόμοι. Γι' αυτό και ο αγώνας μας είναι κοινός, όπως αποφασίσαμε στη σύσκεψη των μαζικών φορέων που διοργανώσαμε".

Ο Τάκης Τσιόγκας,γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τονίζει: "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - όπως και η προηγούμενη της ΝΔ - ακολουθώντας δουλικά τις εντολές της ΕΕ κι εξυπηρετώντας αποκλειστικά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον της εργατικής τάξης κι όλου του λαού μας. Κατακτήσεις αγώνων χρόνων απειλούνται ή έχουν ήδη καταργηθεί. Η εργατική τάξη πρέπει και μπορεί ν' αντιδράσει και ν' αντεπιτεθεί, δημιουργώντας, μαζί με τους συμμάχους της, τα φτωχά και μεσαία στρώματα του χωριού και της πόλης, ένα λαϊκό μέτωπο πάλης, που θα είναι σε θέση ν' ανατρέψει αυτή την πολιτική και ν' ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή μιας άλλης, υπέρ του λαού και του τόπου. Ο συντονισμός της πάλης των μαζικών φορέων της Θεσσαλίας πρέπει ν' αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρη τη χώρα".

Ο Αποστόλης Νάνος,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου, συμπληρώνει: "Η πολιτική της αποβιομηχάνισης και της συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής ερημώνει την περιοχή μας κι ολόκληρη τη χώρα. Η κυβέρνηση, προκειμένου να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα σύγκλισης με την ΕΕ, επιχειρεί με τον προϋπολογισμό και άλλα σκληρά μέτρα, να φορτώσει κι άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Δε θα το επιτρέψουμε. Δε θα επιτρέψουμε να γεμίσει η Ελλάδα με άνεργους κι απόκληρους. Θέλουμε και θα παλέψουμε για ένα καλύτερο μέλλον της κοινωνίας και της χώρας μας. Γι' αυτό βγαίνουμε στους δρόμους του αγώνα".

Μαζί και ΕΒΕ, έμποροι

Ο Ηρακλής Μπλουγούρας,πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων, επισημαίνει: "Ο εμπορικός κόσμος, οι μικρομεσαίοι βιώνουν τραγική κατάσταση. Κάθε χρόνο πάμε απ' το κακό στο χειρότερο, με τον "τζίρο" να πέφτει, μαγαζιά να κλείνουν. Τα μεγάλα πολυκαταστήματα μάς γονατίζουν. Ενας από τους βασικούς λόγους που δεν υπάρχουν δουλιές είναι το γεγονός ότι ο αγροτικός κόσμος της περιοχής δεν έχει πια εισόδημα. Το εμπόριο στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, στους αγρότες. Γι' αυτό κι εμείς συμφωνούμε πως ο αγώνας για τη λύση των προβλημάτων πρέπει να είναι κοινός".

Μαραζώνει η παιδεία

Ο Χάρης Ρούσσης,μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μαγνησίας, υπογραμμίζει: "Οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι ζουν σε κατάσταση ανάγκης. Η κυβέρνηση από καιρό καλλιεργεί έντεχνα κλίμα αναμονής και ευφορίας, διαδίδοντας φήμες για αυξήσεις στους μισθούς. Ομως "το ψέμα έχει κοντά ποδάρια". Ταυτόχρονα, η πλουτοκρατία κάνει μέτωπο επίθεσης σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Σ' αυτό το μέτωπο πρέπει ν' αντιτάξουμε το μέτωπο των εργαζομένων. Για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων μας, απαιτείται καλά οργανωμένος, δυναμικός αγώνας, συντονισμένος μ' εκείνον των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών, των μαθητών, των συνταξιούχων. Κανείς σήμερα δε θα μείνει απαθής και ασυγκίνητος μπροστά στην κοινωνική βαρβαρότητα που χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης".

Ο Βάιος Μπιμπίλης,μέλος του 15μελούς Συμβουλίου των Νυχτερινών Σχολείων της Λάρισας, τονίζει: "Οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων βιώνουν διπλό πρόβλημα. Ως μαθητές, νιώθουμε την κρατική αδιαφορία για τη μόρφωση και εκπαίδευσή μας κι ως εργαζόμενοι νέοι δεχόμαστε την επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου στα δικαιώματά μας. Συμμετέχοντας στην κινητοποίηση, στις 28 Νοέμβρη, παλεύουμε για τη λύση των δικών μας προβλημάτων και, ταυτόχρονα, για τη λύση των προβλημάτων των αγροτών και εργατών πατεράδων μας".

Στη μάχη οι συνταξιούχοι

Ο Πολυχρόνης Κατσαμάκας,μέλος του ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας, δηλώνει: "Εμείς οι συνταξιούχοι ξέρουμε από αγώνες. Γνωρίζουμε, επίσης, πως μόνο αν συντονίσουμε το βήμα με τους εργάτες, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους νέους, θα μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα. Φτάσαμε στο σημείο να παλεύουμε για να έχουμε ένα πιάτο φαϊ, γιατί οι κυβερνήσεις μάς άφησαν στο έλεος του Θεού. Μας έδωσαν ένα χιλιάρικο αύξηση. "Κάτι τρέχει στα γύφτικα". Μας λέει η κυβέρνηση πως για την "τσιγκουνιά" της ευθύνεται το μεγάλο δημόσιο χρέος. Εμείς το δημιουργήσαμε αυτό το χρέος, δουλεύοντας μια ζωή για ένα κομμάτι ψωμί; Οι αγώνες θα γίνουν και δε θα σταματήσουν αν δε λυθούν τα προβλήματά μας".

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ