Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ
Θα καταβροχθίσει και αρχαιότητες

Είναι γνωστή η πολιτική της παραχώρησης περίβλεπτων δημόσιων ελεύθερων χώρων σε "αναγκαστικούς ευεργέτες", όπως έγινε στην περίπτωση του Μουσείου Πασά (που ευτυχώς ματαιώθηκε κατά τη "σοσιαλιστική περίοδο" του ΠΑΣΟΚ) και στις εν εξελίξει υποθέσεις των Πάρκων Ελευθερίας (Λαμπράκη) και Ρηγίλλης (Γουλανδρή).

Τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στο Αλσος Αγίου Νικολάου Ρηγίλλης, μετά τα ευρήματα του "Ευαγγελισμού", δείχνουν ότι η αρχαία πόλη είχε διαστάσεις ευρύτερες από ό,τι πιστευόταν ως τώρα. Υπάρχει, λοιπόν, νέο δεδομένο που ενδέχεται να προκαλέσει ευρύτερες αναθεωρήσεις παλιότερων συμπερασμάτων.

Η έκταση του Πάρκου εξάλλου περιλαμβάνεται σε μια περιοχή που έχει κηρυχτεί τόπος διατηρητέος. Τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα και φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει πολύ σύντομα με τρόπο κάπως ολοκληρωμένο - γιατί βέβαια δεν υπάρχει "τελεσιδικία" στα ζητήματα της επιστημονικής έρευνας. Είναι πολύ πιθανό ότι η μεγάλη προθυμία που δείχνει και τούτη η κυβέρνηση έναντι της κυρίας Γουλανδρή και η μόδα των "αναγκαστικών ευεργετών", στους οποίους εκχωρείται η κυριαρχία ολόκληρων τομέων του πολιτισμού, θα οδηγήσει στις "κατ' οικονομίαν" λύσεις της γνωστής "αρχαιολογίας των εργολάβων", με τις πρακτικές που αρχίζουν από το απλό "πλάκωμα" των αρχαίων και εκτείνονται στους "εγκλωβισμούς", τους "εγκιβωτισμούς" κλπ., όπως έχει γίνει με τον Αγιο Νικόλα το Χωστό στον σταθμό του Κηφισού, με το βυζαντινό ναό που καταπλακώνεται από το υπουργείο Παιδείας, με το Τείχος του Θεμιστοκλέους που "εγκλωβίστηκε" στον υπόγειο σταθμό της Κλαυθμώνος και στα υπόγεια του πρώην υπουργείου Πολιτισμού κλπ. Νομίζουμε ότι οι αρχαιότητες είναι στοιχείο όχι για αποθησαύριση αλλά για ανάδειξη σε συνδυασμό με το φυσικό τοπίο και τη λειτουργία της πόλης. Τα αρχαιολογικά κτίσματα δεν μπορούν να μετατρέπονται σε αντικείμενο έκθεσης όπως τα έπιπλα ή τα αυτοκίνητα. Τα αρχαιολογικά ευρήματα του Αλσους του Αγίου Νικολάου είναι ένα νέο στοιχείο που επιβάλλει στο κράτος να απεμπλακεί από τη θλιβερή περιπέτεια της παραχώρησης του χώρου στην κυρία Γουλανδρή.

Λέων ΑΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ