Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγροτικός ξεσηκωμός σ' όλη τη χώρα

Μαζί με τους Θεσσαλούς αγρότες, στις 28 Νοέμβρη, μεγάλα συλλαλητήρια σε Αγρίνιο, Βοιωτία, Εβρο, Ηλεία, Μεσσηνία, Αίγιο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κιλκίς κλπ. Στόχος, η ανατροπή της καταστροφικής αγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης

Με "κέντρο" τη Θεσσαλία όπου πραγματοποιείται πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, οι αγρότες πολλών, ακόμα, περιοχών από την Ηλεία, τη Μεσσηνία και το Αίγιο, τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα, την Αιτωλοακαρνανία και τη Βοιωτία, ως τη Μακεδονία και τη Θράκη - από το Κιλκίς μέχρι τον Εβρο - συμμετέχουν στην κινητοποίηση της 28ης Νοέμβρη πραγματοποιώντας μεγάλα συλλαλητήρια με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα και δίνοντας πανελλαδικό χαρακτήρα στην αγροτική εξέγερση.

Αιτία και στόχος των συλλαλητηρίων δεν είναι παρά η καταστροφική αγροτική πολιτική της ΕΕ (ΚΑΠ και ΓΚΑΤΤ) την οποία υλοποιεί η κυβέρνηση υποτακτικά και η οποία έχει φέρει σε πλήρες αδιέξοδο το γεωργικό τομέα και οδηγεί σε χρεοκοπία και ξεκλήρισμα χιλιάδες αγρότες. Ο κατάλογος των αγροτικών προβλημάτων δεν έχει τελειωμό: Οι βαμβακοπαραγωγοί,εκτός της δραματικής μείωσης του εισοδήματός τους, αντιμετωπίζουν και τον προκλητικό εμπαιγμό της κυβέρνησης η οποία, αντί στήριξης του εισοδήματος, υπόσχεται να δώσει δάνειο έναντι της εκκαθάρισης! Οι σιτοπαραγωγοί και οι παραγωγοί καλαμποκιού πουλάνε σε τιμές εξευτελιστικές - πολύ κάτω κι από τις περσινές. Κι αυτά ενώ το Διευθυντήριο των Βρυξελλών μείωσε και τη στρεμματική ενίσχυση και περιορίζειτις καλλιεργούμενες με σιτηρά εκτάσεις. Οι σταφιδοπαραγωγοί καταστρέφονται καθώς αναγκάζονται να ξεπουλήσουν το προϊόν τους κοψοχρονιάς, ενώ οι παραγωγοί καπνών αντιμετωπίζουν τον εκβιασμό των καπνεμπόρων που αρνούνται να πληρώσουν τις τιμές που συμφώνησαν. Κι ενώ φθάσαμε να εισάγουμε δεκάδες χιλιάδες τόνους ζάχαρη για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, η καλλιέργεια φρούτων με το νέο καθεστώς της ΕΕ οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο και η μόνη προοπτική είναι το ξερίζωμα των δένδρων.

Από την άλλη, ενώ το κόστος καλλιέργειας αυξάνει ανεξέλεγκτα και οι περσινές εξαγγελίες για μείωση της τιμής των καυσίμων αποδείχνονται "φιάσκο", η κυβέρνησηεπιβάλλει τώρα, νέα δυσβάσταχτα χαράτσια στους αγρότες για το Ταμείο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών. Καθώς, λοιπόν το καμπανάκι του κινδύνου έχει σημάνει, οι αγρότες συνειδητοποιούν ότι οι ενωτικοί - δυναμικοί αγώνες τους σε "μέτωπο" με τους άλλους εργαζόμενους που πλήττονται το ίδιο από την αντιλαϊκή πολιτική, είναι μονόδρομος και είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα, που ξεκινούν στις 28 Νοέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αφανίζει καλλιέργειες και ξεκληρίζει αγρότες (2006-11-26 00:00:00.0)
Νέα πίκρα για τους αγρότες (2001-03-17 00:00:00.0)
Αντιπαλεύουν τις καταστροφικές επιλογές (1997-01-26 00:00:00.0)
"Η κυβέρνηση εμπαίζει τους αγρότες" (1996-10-04 00:00:00.0)
Οι αγροτικοί αγώνες (1995-03-15 00:00:00.0)
Πακέτο - προειδοποίηση ΚΑΠ και ΓΚΑΤΤ (1995-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ