Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΟΜΕΛΒΑ
Ποιος δούλευε για ποιον;

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας Χριστόφορου ΠΑΠΑΔΑΚΗ). -

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το πόρισμα που συνέταξε την περίοδο εξέλιξης του σκανδάλου υπερχρηματοδότησης της ΟΜΕΛΒΑ ο γενικός επιθεωρητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στρατηγάκης,καθώς και το πρακτικό της πρώτης συνεδρίασης της διοίκησης της Τράπεζας, μετά την υποβολή μήνυσης των ελαιουργών σε βάρος του τότε διοικητή της Τράπεζας Μιχάλη Βρανόπουλου.

Τόσο από το πόρισμα όσο και από το πρακτικό, σύμφωνα με τις καταθέσεις του Γ. Στρατηγάκη, προκύπτουν ευθύνες για το σκάνδαλο, πέρα από τους τρεις κατηγορούμενους, και για ανώτερα στελέχη της Εθνικής, όπως τους κ. κ. Κόκκινο και Αναστασιάδη. Στην κατάθεσή του, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης Στρατηγάκη, ο δεύτερος μετά τον Γ. Μαρκόπουλο επιθεωρητής της Εθνικής Γ. Γαλερίδης αποκάλυψε έγγραφο, που αποδεικνύει την ύπαρξη των πλαστών συναλλαγματικών στο υποκατάστημα της Τράπεζας στο Ηράκλειο, συνολικού ποσού 940 εκατ. δρχ., πολύ νωρίτερα από την αποκάλυψη του σκανδάλου. Το έγγραφο αυτό το είχαν συντάξει οι τραπεζικοί του Ηρακλείου και με ημερομηνία 26/7/1992 το απέστειλαν στον τότε περιφερειακό διευθυντή της Τράπεζας στην Αθήνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο "Ρ" ο συνήγορος των ελαιουργών Φιλοκλής Ασημάκης, η κατανομή των δανείων της Τράπεζας προς την ΟΜΕΛΒΑ γινόταν μέσω του επιχειρηματία Μιχάλη Λογιάδη και ο ισχυρισμός αυτός στην αίθουσα του δικαστηρίου έκανε τον πρόεδρο του δικαστηρίου κ. Περουτσέα να ρωτήσει τους υπεύθυνους της Εθνικής: "Μα τέλος πάντων, ποιος δούλευε για ποιον; Η ΟΜΕΛΒΑ ήταν μέσα στην Τράπεζα ή η Τράπεζα μέσα στην ΟΜΕΛΒΑ; Εχω και γω μπερδευτεί με την υπόθεση", τόνισε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ