Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταδίκασαν πάλι τον Αρ. Μπάρα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Χωρίς ουσιαστικά να αποδειχθεί ότι διέπραξε αδίκημα καταδικάστηκε προχτές από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο Αργύρης Μπάρας, μέλος του Συλλόγου Ακτημόνων Βασιλικών και στέλεχος του ΚΚΕ, που κατηγορούνταν ότι παράνομα μπήκε το 1991 και έσπειρε για λογαριασμό του Συλλόγου χωράφι που δεν του ανήκει. Στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο χωράφι (έκτασης 20 στρεμμάτων) ποτέ δεν περιήλθε στην κυριότητα του φερόμενου ως νόμιμου ιδιοκτήτη που το πήρε σε πλειστηριασμό εκείνη την περίοδο, αφού εδώ και 50 - 60 χρόνια το καλλιεργούσαν οι ακτήμονες μαζί με τα υπόλοιπα 1.500 στρέμματα που διεκδικούν από τη Μονή Αγίας Αναστασίας.

Το παλιό στέλεχος του ΚΚΕ και αγωνιστής με χρόνια καταδίκες και εξορίες στην πλάτη του, Αργύρης Μπάρας,αρνήθηκε την κατηγορία της Αυτοδικίας, γιατί, όπως είπε, τότε δεν ήταν μέλος της Δδοίκησης του Συλλόγου. Είχε παραιτηθεί από το 1990 αντιδρώντας στην τακτική των μελών του τότε προεδρείου, που όπως παραδέχτηκαν αργότερα είχαν διαπράξει οικονομικές ατασθαλίες σε βάρος του Συλλόγου και στη συνέχεια καθαιρέθηκαν το 1993.

Δικηγόρος υπεράσπισης ήταν η αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάγου, η οποία υπογράμμισε ότι το θέμα των ακτημόνων έχει πολιτικό υπόβαθρο και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως απλή ποινική υπόθεση και πως ένας άνθρωπος που παίρνει ουσιαστικά πολιτικές αποφάσεις αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Οπότε όταν αρνείται την κατηγορία σημαίνει πως πραγματικά δε διέπραξε το αδίκημα.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Σωκράτη Γραβαλά, νυν μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, ο Αργύρης Μπάρας δεν είχε καμία ανάμειξη με την καλλιέργεια του συγκεκριμένου χωραφιού. Δήλωσε όμως πως το χωράφι καλλιεργείται από το Σύλλογο και θα συνεχίσουν να το καλλιεργούν και να το διεκδικούν μαζί με τα 1.500 και πλέον στρέμματα της Μονής Αγίας Αναστασίας.

Ο μηνυτής και φερόμενος ως ιδιοκτήτης του χωραφιού Βασίλης Δούμπλιος, παραδέχτηκε ότι δεν είδε τον Α. Μπάρα να σπέρνει το χωράφι, όμως τον κατονόμασε ως υπεύθυνο γιατί, όπως είπε, ήταν πρόεδρος του Συλλόγου. Αυτό σύμφωνα με την υπεράσπιση ήταν καθαρό στοιχείο αναξιοπιστίας, αφού είχε ήδη είχε προσκομιστεί έγγραφο που βεβαίωνε ότι ο Α. Μπάρας είχε παραιτηθεί από το 1990. Ομως και ο μάρτυρας κατηγορίας που κλήθηκε να καταθέσει ο Ι. Μαστορούδης είπε απλά πως δε γνώριζε τίποτε για την υπόθεση.Με βάση λοιπόν αυτές τις "συγκλονιστικές" μαρτυρίες η Πρόεδρος και η εισαγγελέας της έδρας καταδίκασαν τον Α. Μπάρα σε δύο μήνες φυλάκιση. Μετά τη δίκη ασκήθηκε έφεση.

Συγκατηγορούμενοι ήταν ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου,, Γιώργος Γραβαλάς, και ο Αργύρης Μαρίσιος, μέλος του ΔΣ, που όμως δεν παρέστησαν στη δίκη και καταδικάστηκαν ερήμην. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Γραβαλάς χτες από το πρωί ήταν στο Δικαστικό Μέγαρο, όμως προτίμησε να μην παραστεί στη δίκη. Οι δύο παραπάνω που καθαιρέθηκαν από το Σύλλογο, πρόσφατα "τα βρήκαν" με τον ιδιοκτήτη ,σε αντίθεση με την πλειοψηφία των μελών του Συλλόγου και του ΔΣ που κάνουν καθαρό πως δε θα παραχωρήσουν το χωράφι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μισό και ατελές έργο (2006-02-10 00:00:00.0)
Αγώνες για τη γη των πατεράδων τους (1997-01-25 00:00:00.0)
Καταδικάζουν ακτήμονες! (1996-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ